از بازگشت لوفت هانزا به آسمان ایران تا رونمایی برند ملی گردشگری
تهران - ایرنا - هفته گذشته حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با خبرهای خوشی همراه بود که از بهتر شدن شرایط گردشگری ایران تا دیگر بخشهای این حوزه از جمله بازگشت لوفت هانزا به آسمان ایران، موزه شدن کاخ مرمر، رونمایی از برند ملی گردشگری، دعوت از ایران برای حضور در نمایشگاه های گردشگری و... همگی از افق های درخشان این حوزه حکایت دارند.
حوزه میراث فرهنگی و گردشگری هرچند هفته های گذشته به دلیل مسائلی که در کشور به وجود آمد دچار حاشیه هایی شد اما دیری نپائید که ورق برگشت و نگاه همگان را به سمت و سوی این حوزه با دید مثبت معطوف داشت به طوری که بسیاری از سایه اتفاقات و اخبار هفته گذشته بر گردشگری کشور از این حوزه رخت بربست و حال خوش را بر این حوزه نوید داد.
در همین راستا مسئولان خبر از تدوین برنامه فوری بر برون رفت از این دوران را داده و البته تاکید کردند بیشتر لغو تورهای ورودی به ایران مربوط اروپائیان است که بخش از گردشگری کشور را شامل نمیشوند.
مسئولان گردشگری می گویند از این شکل اتفاقات برای دیگر کشورها نیز رخ داده و آنها این دوران را طی کردند و ما نیز با کمک گرفتند از برنامه های آنها این دوران را پشت سر میگذاریم.
مواردی از رویدادهای حوزه میراث فرهنگی و دیگر زیر مجموعه های این وزارتخانه در هفته ای که گذشت را مرور می کنیم هر چند این اخبار مثبت بخشی از مواردی است که به آنها اشاره می شود و دیگر اخبار و مطالب این حوزه بصورت گسترده و مجزا هم اکنون در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری ایرنا قابل مشاهده و سرچ است.
کاخ مرمر، موزه شد
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور درباره موزه شدن کاخ مرمر اظهار داشت: مجموعه کاخ مرمر مانند کاخ نیاوران و مابقی کاخهای کشور است که یکسری آثار درون آن وجود دارد که باید به نمایش دربیاید. تاکنون بازدید از این کاخ برای عموم مردم مهیا نبوده است.
طالبیان با بیان این که علت اینکه وزارت میراف فرهنگی و گردشگری نتوانسته است این کاخ را برای بازدید عموم هماهنگ کند، گفت: این ملک این موزه متعلق به وزارت نبوده است، متعلق به بنیاد مستضعفان بودکه اکنون دستور موزه شدن آن را دادهاند.
کاخ مرمر یکی از کاخهایی است که در دوره پهلوی ساخته شده است.
موزههای شب کار میشوند
محمدرضا کارگر مدیر اداره کل موزهها با اشاره به اینکه ساعت کار موزهها در نیمه دوم سال تا روز گذشته از ساعت هشت صبح تا پنج بعدازظهر بود، گفت: برای رسیدن به این برنامهریزی، باید بتوانیم ساعت کار موزهها را به مرور در بعد از ظهر و در نهایت در شب گسترش دهیم، به همین دلیل از امروز دوم بهمن ساعت کار موزهها از 9 صبح آغاز میشود و تا شش و نیم بعدازظهر ادامه دارد.
او با تاکید بر اینکه در این برنامهریزی در حال حاضر یک ساعت و نیم افزایش ساعت کار به سمت شب را داریم، توضیح داد: چهار موزهی سعدآباد، نیاوران، گلستان و موزه ملی ایران در حال حاضر بر اساس این برنامهریزی جلو میروند و بخشنامهی اداره کل موزهها به آنها ابلاغ شده است، تا در صورت رسیدن به نتیجه مطلوب به مرور بتوانیم همهی موزهها در سراسر کشور را در این برنامه ریزی وارد کنیم.
سیل با تاریخ سیستان و بلوچستان چه کرد؟
علیرضا جلالزایی مدیر اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی سیستان و بلوچستان خبر میدهد: به جز آسیب کمتر از پنج درصدی به کوه خواجه و خانه شمسی در استان، خوشبختانه در سیل اخیر، کمترین آسیب به محوطههای تاریخی در سطح استان وارد شدهاند. کمتر از پنج درصد آسیب به محوطهی «کوه خواجه» وارد و بین دو تا 5 درصد آسیب نیز متوجه خانه تاریخی «شمس» در زاهدان شده است.
جلالزایی گفت: در آن زمان سیل اعلام کردیم محوطههای تاریخی مانند «شهر سوخته»، «کوه خواجه»، «سراوان» و قلعه «ناصری» و دیگر محوطههای تاریخی مشابه آن، باید تعطیل شوند تا بعد از انجام بررسیهای کامل در محوطه و جمعاوری احتمالی یافتههای تاریخی توسط یگان حفاظت و حراست فیزیکی، محوطه بار دیگر فعال شود که اکنون آن سایتهای تاریخی فعال شدهاند.
ترمیم گردشگری با برنامه و بزودی
ولی تیموری معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا با اعلام این که اتفاقات اخیر همچون دیگر بخش ها بر گردشگری ورودی ایران اثر زیادی داشته است، گفت: ما پیش از این، از تمام ابزار و امکانات همچون حضور در نمایشگاه گردشگری خارجی و دعوت از مدیران تورهای گردشگری خارجی به منظور ایجا تصویری واقعی از ایران استفاده میکردیم.
رونمایی از برند ملی گردشگری در هیاهوی هجمهها علیه ایران
پس از سالها تلاش برای تهیه برند ملی گردشگری قرار است رونمایی از اینبرند، در حاشیه نمایشگاه گردشگری و صنایع دستی انجام شود تا بتوان با کمک آن، هجمههای ضدایرانی را تا حدودی خنثی کرد. برنامهریزی برای پروژه ایجاد برند ملی گردشگری در بازه زمانی یکساله، از مهرماه 1397 تا مهر 1398 صورت گرفت و اقدامات مختلفی در این راستا انجام شد. اینبار قرار است دوباره برندی معرفی شود که هنوز از جزئیات آن خبری نیست. جز این که تاکید شده نظر همه اساتید و فعالان گردشگری برای تهیه آن، گرفته شده است.
برنامه اقدام فوری گردشگری برای خروج از بحران از روز شنبه آغاز می شود
علی اصغر مونسان وزیر میراث فرهنگی گفت: گزارش جامعی برای سران قوا، وزرای امور خارجه و اقتصاد، شورای امنیت ملی و بخشهای دیگر که باید در جریان وضع قرار می گرفتند، فرستاده شده است. گزارش کاملی هم در اختیار رییس جمهور قرار داده شده است. پیشنهادهایی هم برای وزرای اقتصاد و خارجه فرستادهام. در این راستا دولت تمهیداتی دارد و تلاش میکند اثر اخبار منفی را کنترل کند. معاون گردشگری برنامه خوبی را برای وضع موجود گردشگری آماده کرده است، مقداری تامل کردیم تا خبرهای منفی فروکش کند و آن را به اجرا بگذاریم.
او با اعلام این که برنامه اقدام فوری گردشگری ایران از روز شنبه به اجرا درمی آید، اظهار کرد: محور این برنامه تبلیغات مثبت است که از چند سال پیش آغاز شده و حالا باید اوج بگیرد و این مدت جدی تر اجرا شود.
این عضو هیات دولت به مشارکت گرفتن وزارت امور خارجه برای اصلاح چهره ناامن ایران، اشاره کرد و گفت: از وزیر امور خارجه درخواست کردیم سفرای ایرانی بیش از گذشته فعال شوند و تماسهایی با شرکت های هواپیمایی که سفرشان را به ایران متوقف کردهاند برقرار شود و همکاری های دیگری شود تا با کمک وزارت امور خارجه، سفرا و برنامه های پیشبینی شده به حالت نرمال برگردیم.
وی افزود: سران قوا، شورای امنیت ملی، وزرای امور خارجه و اقصاد در جریان وضع گردشگری کشور قرار گرفتهاند. از جمله اینکه هواپیمایی لوفتهانزا به ایران برگردانده میشود و بلیت موزهها افزایش نخواهد داشت.
مخاطره افتادن هویت ملی ایرانیان عاملی برای توجه به باستانگرایی
بر اساس پژوهشهای انجام گرفته، هرگاه هویت ملی ایرانیان در مخاطره قرار گرفته و آنان را با بحران هویت و خلا معنا مواجه ساخته است، جامعه ایران به میراث فرهنگی خود و باستگرایی روی آورده و به بازسازی هویت خود پرداخته است. طرح پژوهشی «باستانگرایی و سرمایه فرهنگی: بررسی زمینهها و دلایل احیای جریان فرهنگی باستانگرایی در دوران پس از انقلاب» در این پژوهشگاه انجام شد. این پژوهش میکوشد با تامل در چگونگی طلوع مجدد جریان فرهنگی باستانگرایی در دو دهه اخیر در جمهوری اسلامی، نشان دهد که چه عاملی (یا عواملی) باعث شده است تا بهرغم نفی و طرد این جریان در سالهای بعد از انقلاب و قلمدادکردن آن بهعنوان امری «طاغوتی»، اکنون این جریان مجددا در کانون توجه محافل علمی و حتی مردم کوچه و بازار قرار گیرد.
از طرف دیگر، این تحقیق تلاش دارد تا ضمن بررسی عوامل اصلی این خیزش مجدد جریان فرهنگی باستانگرایی، به توضیح این امر بپردازد که این رهیافت حامل انواعی از سرمایه فرهنگی است. به عبارت دیگر، نشان میدهد که احیای این جریان موجب شده تا سرمایه فرهنگی در ایران رو به تزاید گذارد.
اشیای عتیقه هزاره اول پیش از میلاد از قاچاقچیان کشف شد
سرهنگ محمدجواد سیفی فرمانده یگان حفاظت استان تهران گفت: این اشیا طی عملیاتی برنامه ریزی شده با همکاری پلیس از یک گروه از دلالان اشیای عتیقه در تهران بدست آمده است.
وی افزود: بخش قابل توجه این آثار شامل 230 عدد سکه ساسانی، 38 عدد حلقه تدفینی از جنس مفرغ از هزاره اول پیش از میلاد، 53 عدد مهره فیروزه ای رنگ از جنس خمیر شیشه و 27 تکه از قطعات کمربند زرین از جنس طلا مربوط به دوران اسلامی است.
خاطرنشان کرد: در این عملیات آثار ارزشمند تاریخی نظیر گوشواره، انگشتر، دستبند، ظروف، خنجر و آویز گردنی به دست آمده و همچنین از مجموع آثار مکشوفه 40 قلم شی نیز فاقد اصالت تاریخی و فرهنگی اعلام شده است.
محتویات داخلی کشتی تاریخی قروق، فاقد لایههای تاریخی است
حسین توفیقیان سرپرست هیئت باستانشناسی کشتی تاریخی قروق گفت: اواسط دهه 80 گزارشهای پراکندهای از وجود شناوری چوبی در آبهای سواحل قروق تالش ارائه شد. در طی سالهای بعد با کاهش تراز آب دریای خزر، بهتدریج بقایای یک شناور چوبی آشکار شد.
وی افزود: در سالهای اخیر پرونده ثبت ملی شناور تاریخی قروق تالش توسط میراثفرهنگی استان گیلان به پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و شورای ثبت آثار ملی ارسال شد. با این حال، بهدلیل سوالهای متعددی مانند سن شناور، چوبشناسی، ابعاد و اندازه واقعی، مالکیت و نحوه ساخت آن و دلایل وجود شناور در این مکان مطرح و ثبت آن به بررسی و مطالعه آن منوط شد.
طول بدنه این کشتی تقربیا 30 متر و عرض آن را بین 10 تا 12 متر است این اثر سومین کشتی تاریخی دانست که در سواحل دریای مازندران پیدا شده است، بین سالهای 1379 تا 1382 اداره میراث فرهنگی استانهای گیلان و مازندران گزارشهایی را مبنی بر وجود بقایایی از یک کشتی غرقشده یا به گل نشسته در سواحل دریای مازندران در روستای «زاغمرز» به فاصله یک کیلومتری جنوب غرب شبهجزیره میانکاله و دیک کشتی غرقشده دیگر در ساحل امیرآباد لاهیجان ارائه کردند.
شاید این کشتی متعلق به دورهی قاجار باشد؛ اما هنوز نمیتوان تاریخ قطعی ساخت آن را اعلام کرد. با توجه به اطلاعات مردم محلی، این محل تا دورهی پهلوی اول فعال بود و مبادلات تجاری بین سواحل ایران و روسیه از این منطقه انجام میشد و شاید قبل از آن در دورهی ناصرالدینشاه قاجار از این منطقه بهعنوان بندرگاهی برای تجارت چوب استفاده میکردند. با توجه به جنس بدنه کشتی که از چوب درختان سوزنیبرگ است، احتمال داده میشود این کشتی در روسیه ساخته شده و در سواحل ایران به گل نشسته باشد.
حضور ایران در نمایشگاه گردشگری «فیتور» اسپانیا
چهملین دور نمایشگاه بینالمللی گردشگری «فیتور» اسپانیا با حضور فعال غرفه جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه در مادرید گشایش یافت. در آیین افتتاحیه این نمایشگاه حسن قشقاوی سفیر جمهوری اسلامی ایران در مادرید به همراه بهزادنژاد مدیرکل امور بین الملل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری حضور یافت.
نمایشگاه فیتور یکی از شناخته شده ترین نمایشگاه های بین المللی در حوزه گردشگری محسوب می شود.
در این نمایشگاه که از از 22 تا 26 ژانویه (2 تا 6 بهمن) دایر خواهد بود، در مجموع 11 هزار و 40 شرکت و از 165 کشور جهان جاذبه ها و ظرفیت های گردشگری خود را به بازدیدکنندگاه و به ویژه به متخصصان و شرکت های فعال در این بخش عرضه می کنند.
آژانس های گردشگری و تورگردانان ایرانی نیز همانند سالهای گذشته به منظور معرفی ظرفیت ها، امکانات و جاذبه های گردشگری و هنری کشور، حضور فعال و پر رنگی در این نمایشگاه دارند و در مجموع 35 دفتر خدمات گردشگری از سوی کشورمان حضور دارند.
معرفی جاذبه های گردشگری، تاریخی، طبیعی و دیدنی و نیز معرفی صنایع دستی منحصر بفرد ایران و برگزاری نشست های مشترک با مدیران آژانس های دیگر کشورها، از جمله برنامه های غرفه جمهوری اسلامی ایران در این نمایشگاه است.
امکان جایگزینی گردشگران هندی و چینی با اروپاییها
جمشید حمزهزاده ر ئیس جامعه هتلداران ایران با تایید لغو 80 درصد سفرهای ورودی گردشگری از کشورهای اروپایی و آمریکایی پس از وقوع حوادث اخیر به ایران به ایرنا، گفت: این شرایط موقتی است و ما با اعمال سیاستها و تصمیمها می توانیم از این بحران عبور کنیم.
وی با بیان اینکه عبور از شرایط فعلی تنها با کمک وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری میسر نمیشود، افزود: برای از عبور از این دوران باید تمام ارکان دولت وارد شوند و از بخش خصوصی کمک بگیریم.
حمزهزاده درباره راهکارهایی برای بهبود گردشگری گفت: مهیا کردن شرایط ورود دیگر گردشگران خارجی؛ مانند چینیها، روسها و هندیها به ایران یکی از روش هایی است که می تواند بخشی از خسارت لغو شدن تورهای اروپایی را کاهش دهد. کشورهای ذکر شده جمعیت زیادی دارند و قطعا میزان زیادی از شهروندان این کشورها سالانه به سفرهای خارجی می روند که ایران میتواند مقصد مناسبی برای آنها باشد.
*س_برچسبها_س*