جمعه 5 بهمن 1403

از «تمدید پیمان دارسی به مدت 60 سال» تا «ممنوعیت پرداخت سود به حساب بانکی دستگاه‌های اجرایی»

وب‌گاه تابناک مشاهده در مرجع

موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی ششمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاریخ اقتصاد ایران و جهان آینه ای است تمام نما از رویدادهای اقتصادی که در گذشته رخ داده است و بیانگر ریشه های تاریخی بسیاری از واقعیت های امروز ایران و جهان است. موضوع "اقتصاد ایران و جهان در گذر زمان" در این نوشتار به وقایع تاریخی ششمین روز اردیبهشت ماه اختصاص دارد که به طور مستقیم و غیر مستقیم اقتصاد ایران و جهان را متاثر کرده است.

6 اردیبهشت 1312، شاه در برابر فشار انگلیس بر سر احیاء مجدد پیمان دارسی تسلیم شد و با تمدید مدت امتیازنامه جدید به مدت 60 سال موافقت کرد.

6 اردیبهشت 1322، علی سهیلی، نخست‌وزیر، سهام السلطنه بیات، نایب رییس مجلس را به وزارت دارایی منصوب کرد.

6 اردیبهشت 1330، منابع خبری انگلیس اعلام کردند نیروهای مسلح و چتربازان انگلیسی به منظور جلوگیری از اجرایی شدن قانون ملی شدن نفت، برای ورود به خاک ایران آماده شده اند.

6 اردیبهشت 1338، قرارداد جدید بازرگانی مابین ایران و ایتالیا امضا و مبادله شد.

6 اردیبهشت 1340، کارخانه بزرگ لاستیک سازی (بی. اف. گودریج) افتتاح و آغاز به کار کرد.

6 اردیبهشت 1343، کار ساخت ساختمان سه کارخانه قند در خراسان، قزوین و مازندران آغاز شد.

6 اردیبهشت 1344، خط دریایی بین ایران و اروپا از طریق خزر گشایش یافت.

6 اردیبهشت 1346، بلغارستان در تهران یک نمایشگاه صنعتی دایر کرد.

6 اردیبهشت 1354، شاه طی فرمانی به دولت دستور داد که کلیه واحدهای صنعتی و معدنی سهام خود را پس از ارزیابی دقیق به کارگران و کشاورزان و عموم مردم عرضه نمایند. 99 درصد سهام واحدهای دولتی و 49 درصد سهام واحدهای بخش خصوصی باید به مردم واگذار شود.

6 اردیبهشت 1356، دولت اعلام کرد در حال حاضر متجاوز از دویست شرکت انگلیسی در تهران مشغول به کار هستند. همچنین در این روز، سرانجام جیمی کارتر با فروش 5 هواپیمای آواکس به ایران موافقت کرد.

6 اردیبهشت 1390، بر اساس نخستین مصوبات مجلس در لایحه بودجه 90، دولت مجاز به اختصاص صد هزار میلیارد ریال برای افزایش سرمایه بانک های دولتی شد.

6 اردیبهشت 1393، موسسه «کاتو» در یک رتبه بندی جدید از «شاخص فلاکت» در میان 90 کشور دنیا طی سال 2013 میلادی، ایران را در رتبه دوم پس از ونزوئلا قرار داد.

6 اردیبهشت 1394، علی طیب نیا وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به سیاست های ضدتورمی دولت یادآور شد: ما به دنبال حرکت به سمت تورم تک رقمی هستیم و سیاست های ضدتورمی دولت تا تک رقمی شدن ادامه می یابد و امیدواریم به تورم 5 درصدی برسیم.

6 اردیبهشت 1395، به د‌نبال توقیف بیش از د‌و میلیارد د‌لار از د‌ارایی های ایران با حکم د‌یوان عالی آمریکا، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه از تشکیل کمیته ویژه ای د‌ر د‌ولت برای پیگیری این موضوع خبر د‌اد‌.

6 اردیبهشت 1397، رگولاتور ونزوئلا اعلام کرد پول این کشور بیش از 99 درصد از ارزش خود را در مقابل دلار آمریکا از دست داده و شاخص بورس ونزوئلا هم به صورت غیر قابل کنترلی رو به افزایش است. درحال حاضر کاهش ارزش پول ملی ونزوئلا، بولیوار غیر قابل کنترل است و بورس این کشور هم در آستانه ازهم گسیختن است. رگولاتورهای این کشور اعلام کردند ارزش سهام باید در بورس ونزوئلا کاهش پیدا کند و رایانه های بورس دیگر توانایی مدیریت ارزش سر به فلک کشیده سهام‌های داخلی را ندارند.

6 اردیبهشت 1398، قیمت نفت خام دریای شمال (برنت) برای اولین بار در سال 2019 به بیش از 75 دلار رسید.

6 اردیبهشت 1399، اعلام شد که تمامی دستگاه‌های دولتی که از بودجه کل کشور استفاده می‌کنند، براساس قانون بودجه سال 1399 مجاز به دریافت سود از حساب‌های بانکی اعم از حساب جاری، پشتیبان و سپرده‌گذاری‌های کوتاه و بلندمدت نیستند.

منابع: روزنامه دنیای اقتصاد و موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی