شنبه 10 آذر 1403

از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است

جواد مظفری رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز به تشریح چگونگی اجرای عملیات مذکور پرداخت.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ جواد مظفری در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: استان کرمانشاه حدود 370 کیلومتر مرز مشتر‌ک با عراق دارد و فاصله آن تا شهر بغداد بسیار نزدیک است که البته یکی از اهداف اصلی عراق برای تهاجم به ایران، افزایش فاصله میان مرز ایران و پایتخت این کشور در بغداد بود. وی افزود: صدام قصد پیشروی تا منطقه پاطاق را داشت و درصدد بود نوار مرزی ایران در استان کرمانشاه را به این منطقه محدود کند به گونه ای که با تسخیر پاطاق آنجا را مرز دو کشور قرار دهد. مظفری تصریح کرد: صدام هنگام هجوم به مرز کرمانشاه چهار لشکر را روانه ایران کرد البته مجموعا با 12 لشکر حمله کرد اما چهار لشکر ماموریت تسخیر شهرهای نوار مرزی استان کرمانشاه و تثبیت مرزها را برعهده داشتند. وی عنوان کرد: عراق قبل از هجوم سراسری خود به ایران با حمله به نوار مرزی و پاسگاه های مرزی حدود 655 مورد تحرکات داشت و از هم وطنان ما افرادی را به اسارت می برد و به شهادت می رساند. رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز گفت: در تقویم رسمی عراق، شروع جنگ تحمیلی چهاردهم یا پانزدهم شهریور سال 59 درج شده درحالی که در تقویم ایران آغاز جنگ تحمیلی در سی و یکم شهریور سال 59 بوده است. مظفری درباره چگونگی آغاز جنگ تحمیلی تصریح کرد: عراق دو لشکر پیاده، یک لشکر مکانیزه و یک لشکر زرهی را طی عملیاتی سراسری در سی و یک شهریور به نوار مرزی کرمانشاه گسیل کرد که لشکر 12 آن مامور تسخیر شهرهای سومار و نفت شهر شد و در دو محور مندلی و نفتخانه شروع به اجرای عملیات کرد و همان گونه که قرار بود شهرهای سومار و نفتشهر را اشغال کند، در همان ساعات اولیه موفق شد این دو شهر را به اشغال خود درآورد.

وی عنوان کرد: لشکر چهار نیز لشکری پیاده بود که ماموریت تسخیر گیلانغرب را بر عهده داشت و یورش خود را از منطقه خان لیلی به سمت تنگاب و گیلانغرب آغاز کرد و با مقاومت جانانه و هنرمندانه مردم گیلانغرب از جمله رها کردن آب در دشت، تانکهای آنها به گل نشست و موفق نشدند گیلانغرب را اشغال کنند‌.

رزمنده کرمانشاهی خاطرنشان کرد: لشکر هشت نیز ماموریت تسخیر شهرستان سرپلذهاب از منطقه بابا حیدر و ترک ویسی تا منطقه تیله کوه و نیز بستن راه های پشتیبانی را به عهده داشت که در نهایت این لشکر موفق نشد شهر سرپلذهاب را اشغال کند.

مظفری گفت: تنها لشکر 12 موفق به تسخیر سومار و نفتشهر شد اما لشکرهای چهار و هشت زرهی در تسخیر شهرستانهای گیلانغرب و سرپلذهاب ناکام ماندند در نتیجه به کمک لشکر شش که مامور تسخیر قصرشیرین بود، آمدند و متاسفانه این شهرستان پس از 48 ساعت سقوط کرد.

وی افزود: با سقوط قصرشیرین دشمن به پیشروی های خود ادامه داد و در این میان جنگ و گریزهایی رخ داد و برخی نیروها هم به جنگهای چریکی پرداختند اما دشمن موفق شد در پانزدهم مهر 59 بازی دراز را به اشغال خود درآورد.

رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز تصریح کرد: ارتفاعات بازی دراز یکی از ارتفاعات بسیار استراتژیک و مهم برای ایران و عراق است و به عنوان یکی از عارضه های طبیعی در مرکز سه شهرستان قصرشیرین، سرپلذهاب و گیلانغرب واقع شده و بر این شهرستانها اشرافیت کامل دارد.

مظفری خاطرنشان کرد: بازی دراز بر محورها و مراکز مهمی چون کل داوود، پادگان ابوذر، راه‌های مواصلاتی مرزی، تنگه حاجیان و تعداد بسیاری از روستاهای مهم منطقه اشرافیت کامل دارد.

وی عنوان کرد: با توجه به اینکه یکی از اهداف صدام هم برداشتن فاصله های مرزی تا بغداد بود، بازی دراز از موقعیت برتری برای دیده بانی سلاح های دوربرد، میان برد و کنترل آتش برای طرفین برخوردار بود تاجایی که صدام این ارتفاع را به عنوان یکی از دیدگاه های مهم و برتر کل نوار مرزی قلمداد کرد و حتی بر روی این ارتفاعات گفت اگر نیروهای ایرانی توانستند این ارتفاع را بگیرند، من کلید فتح بغداد را به آنها خواهم داد.

رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز گفت: نیروهای بعثی دیدگاهی تحت عنوان دیدگاه صدام به عنوان مهم‌ترین دیدگاه بر این ارتفاعات مستقر کرده بودند، که دارای موقعیتی برتر بود و برای دیده بانی و استقرار سلاح های دوربرد، میان برد و کنترل آتش بسیار بسیار اهمیت داشت همچنین این منطقه و ارتفاعات آن امکان تلفات گیری بیشتری از دو طرف داشت و اگر دست هریک از طرفین بود دست برتری با آن جبهه می بود.

مظفری خاطرنشان کرد: بازی دراز محل مناسبی برای استقرار پروازی مثل بالگردها اعم از بالگردهای عملیاتی، ترابری و بهداری بود و برای بالگردها موقعیتی بسیار مناسب داشت.

وی افزود: به طور کلی بازی دراز دارای نقاط بسیار مهمی از نظر کمیت و کیفیت برای اجرای عملیات‌های چریکی و کمین بود.

مظفری تصریح کرد: همان گونه که از نام بازی دراز هم پیدا است چند تعریف برای عنوان اسمی این منطقه به کار می رود یکی اینکه چون طول بازی دراز بسیار بسیار فراوان است و تقریبا از دهانه تنگه حاجیان آغار می شود و تا دماغه قصرشیرین ادامه دارد، علت نامگذاری آن وسعت این منطقه بوده است.

وی افزود: همچنین بر اساس تعریف دیگری از محلیان، این منطقه داستان‌های دراز و بازی های طولانی مدتی داشته که تحت عنوان بازی دراز نام گرفته است.

مظفری خاطرنشان کرد: به طور کلی ماهیت جنگ در جبهه های غرب با توجه به طبیعت کوهستانی آن نسبت به دیگر مناطق کشور متفاوت بوده به گونه ای که جنگ در غرب در مناطق مختلف جنوب، شمالغرب، جبهه های میانی از یک ماهیت و شرایط خاصی برخوردار بوده است.

موقعیت استراتژیک بازی دراز

وی افزود: نبردهای فراوانی در طول دفاع مقدس برای آزادسازی مناطق مختلف انجام شده و ارتفاعات فراوانی داشته ایم که شاید در منطقه غرب و شمال غرب سر و گردنی هم بالاتر از بازی دراز داشته باشند اما این منطقه از نظر استراتژیک و موقعیت قرارگیری بسیار حائز اهمیت بوده است.

مظفری گفت: بازی دراز از یک سو بر دشت ذهاب و پادگان ابوذر به عنوان مهمترین پادگان مرزی در جبهه غرب و نیز راه های ارتباطی آن کاملا مسلط بود و از سوی دیگر یک مانع طبیعی بسیار عالی برای دفاع از شهرهای مرزی محسوب می شد، همچنین این ارتفاعات به مثابه یک عارضه بزرگ در میان مثلث شهرستانهای گیلانغرب، قصرشیرین و سرپلذهاب واقع شده و برکل منطقه تسلط کامل داشته است.

وی افزود: بازی دراز از مجموعه ارتفاعات استراتژیک سخت گذر با قله های بلند و شیبهای تند، بریدگی های ممتد و دره های بسیار عمیق و صعب العبوری تشکیل شده و از میادین دید و تیر وسیعی برای طرفی که این ارتفاعات را در دست گیرد، برخوردار است لذا شکل ارتفاعات بازی دراز از اهمیت ویژه ای برای نیروهای نظامی به شمار می رود که عراق متاسفانه در پانزدهم مهر59 به سهولت و با کمترین درگیری و تلفات آن را به اشغال خود درآورد.

رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز گفت: دشمن بعثی در روزهای نخست جنگ از منطقه بازی دراز برای دیده بانی و رصد نیروهای ما استفاده می کرد و از همان ابتدا مجموعه ای از فعالیت‌های مهندسی بر روی آن انجام می داد، از سنگرهای بسیار محکم و استراتژیک به ویژه دیده بانها، کمینها، سنگرهای انفرادی و اجتماعی حتی تا بالای بازی دراز را آسفالت می کرد، در واقع آمده بود که بماند چه اینکه بقایای سنگرهایی که ماندگار شده و جاده آسفالت آن گویای همین واقعیت است.

مظفری تصریح کرد: در نهایت یگان های عراقی در بازی دراز مستقر شدند و ضمن افزایش سلطه در نوار مرزی و تسلط کامل بر شهر قصرشیرین و سرپلذهاب جای پای بسیار محکمی برای خود ساختند و در این میان، ایران باید چاره ای می دید.

وی افزود: به طور کلی در سال59 دو عملیات برای بازپس گیری بازی دراز اجرا شد؛ یکی عملیات افشار آباد یا شهید سعید گلاب بخش و دیگری عملیات عاشورا بود که متاسفانه طی آنها نتوانستیم به اهداف خود دست یابیم.

مظفری خاطرنشان کرد: همچنین دو عملیات در سال 60 که یکی بازی دراز در دو اردیبهشت سال 60 بود البته بیشتر راویان، تاریخ آن را اول اردیبهشت اعلام کرده اند و عملیات دیگر در ادامه تحت عنوان عملیات شهیدان رجایی و باهنر اجرا شد که مانند عملیات بازی دراز یک درخشان نبود.

وی عنوان کرد: عملیاتی که در اول اردیبهشت سال 60 انجام گرفت در چهار محور اجرا شد و طبق آن نیروهای سپاه و ارتش برای اجرای عملیات مشترکی هم پیمان شدند که برای گرفتن این امتیاز مهم از دشمن، پس از سه ماه فعالیت شبانه روزی نیروهای شناسایی سپاه پاسداران، قرارگاه خط مقدم غرب سپاه پاسداران و ارتش تصمیم گیرند یک عملیات نیمه گسترده به نام عملیات بازی دراز اجرا کنند که در چهار محور طراحی شده بود.

مظفری درباره محورهای اجرای عملیات بازی دراز، تصریح کرد: محور اول در شمال غربی ارتفاعات بازی دراز از روستای دار بلوط بود که هدف آن دستیابی به قله یک هزار و 100 صخره ای بود، در محور شمال بازی دراز نیز روستای آب باریک یعنی دو قله 1100 گچی و 1050 مورد هدف قرار گرفت و در محور سوم سمت میانی بازی دراز از روستای افشار آباد به طرف ارتفاعات مشرف به دانه خشک و سراب گرم در شرق بازی دراز مدنظر بود که محوری فرعی، ایذایی و فریب دهنده برای دشمن محسوب می شد، همچنین محور چهارم در شمال شرقی بازی دراز در روستای شیشه راه قرار داشت که نیروهای ما درصدد بودند روستای نصرت آباد و قله های 1000 و 1050 را تصرف و به محور دوم الحاق کنند.

رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی دراز گفت: فرماندهی عملیات برعهده شهید غلامعلی پیچک؛ فرمانده عملیات غرب کشور بود، شهید شیرودی نیز فرمانده وقت هوانیروز بود و همه عملیات‌های پشتیبانی منطقه بر عهده این شهید بزرگوار بود، حاج محسن حاجی بابا فرمانده جبهه چپ سرپلذهاب و سرهنگ بدره ای فرمانده وقت تیپ سه لشکر 81 زرهی نیز در این عملیات حضور داشتند.

مظفری تصریح کرد: طی عملیات بازی دراز قرار شد نیروها ساعت 23 روز اول اردیبهشت به خط بزنند و مجموعا این عملیات هشت شبانه روز طول کشید و در این مدت حماسه ای بسیار جانانه و نبردی بسیار سهمگین انجام شد که رزمندگان با تمام توان و تلاش توانستند با وجود همه نابرابری ها و عدم برخورداری از سلاح های مجهز، همچنین با وجود فشاری که عراق از نظر توپخانه، هلی کوپتر و بمبارانها وارد می کرد، یکی از قله های 1100 و قله 1150 را تصرف کنند و عمده ارتفاعات بازی دراز به دست رزمندگان ما بیفتد.

وی افزود: تنها در تسخیر یکی از قله های 1150 و 1100 و یک ارتفاع صخره ای ناکام ماندیم اما باقی منطقه را به برکت خون شهدا فتح کردیم و بازپس گرفتیم.

مظفری تصریح کرد: در این عملیات غنائم خوبی هم بدست آمد، 54 دستگاه تانک، سه فروند هواپیما و دو فروند بالگرد نابود شد دو دستگاه ادوات مهندسی هم مهندم شد، بیش از دو هزار و200 سرباز رژیم بعثی در این عملیات کشته و زخمی شدند و تعداد 700 نفر در این عملیات به اسارت گرفته شدند.

بازی دراز؛ خانقاه عرفان واقعی

مظفری خاطرنشان کرد: عملیات بازی دراز یکی از نادرترین و منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است که در آن همه چیز دیده شد از بمباران، موشک باران، شلیکهای بسیار وحشتناک هلی کوپترها تا شلیکهای موشکی که همه منطقه را از ترکش پر می کرد، انواع تاکتیکهای جنگی و نبردهای نابرابر در کنار اخلاص، عرفان و معجزه های الهی فراوان در این عملیات هم دیده شد تا جایی که وقتی شهید بهشتی پا در منطقه بازی دراز گذاشت فرمود:"عرفان واقعی، خانقاهش بازی دراز است" و واقعا محلی عارفانه ای است، همچنین شهید محسن وزوایی فرمود:" اگر توانستید جنازه ام را بدست آورید آن را روی مین‌های دشمن بیندازید تا حداقل جنازه ام کمکی به اسلام کرده باشد" و البته شهید محسن وزوایی در این عملیات به شدت مجروح شد.

وی عنوان کرد: رزمندگان اسلام با تلاش مضاعف و از خود گذشتگی توانستند دشمن را به عقب برانند و شهرها و روستاهای فراوانی را از دید و تیر آتش دشمن آزاد و آرامش خاطری برای مردم فراهم کنند.

هنوز تعدادی از شهدای بازی دراز را پیدا نکرده ایم

رزمنده کرمانشاهی حاضر در عملیات بازی خاطرنشان کرد: هنوز تعدادی از شهدای این عملیات را پیدا نکرده ایم به روایتی هنوز پنج نفر مفقودالاثر در منطقه بازی دراز داریم به همین دلیل گفته می شود با وضو وارد این منطقه شوید زیرا حال و هوای خاصی دارد که از وجود شهدای عزیزی نشان دارد.

مظفری خاطرنشان کرد: قبل از عملیات بازی دراز، عراق دو لشکر خود را برای تصرف آبادان فرستاده بود اما به محض اجرای این عملیات مجبور شد دست از تسخیر آبادان بردارد و دو لشکر زبده خود را برای نجات بازی دراز گسیل کند، در واقع این عملیات باعث رهایی آبادان و کاسته شدن از حجم آتش سنگین دشمن در جنوب شد.

وی افزود: در سال 90 به مناسبت سالگرد عملیات بازی دراز، سه شهید گمنام دفاع مقدس در این منطقه تدفین شد که حال و هوای خاصی به منطقه داده و سبب معنویت منطقه شده و البته پیشنهاد می شود افرادی که درباره عملیات بازی دراز مسائلی را می شنوند هرساله در مراسم سالگرد عملیات بازی دراز حضور یابند.

امیدواریم بازی دراز با کمک مسئولین، منطقه ای جهانی شود

مظفری گفت: قبل از کرونا هرساله تعداد فراوانی از افراد حتی از کشورهای خارجی به یادمان بازی دراز می آمدند به گونه ای که این منطقه فراملی شده که امیدواریم با کمک مسئولین جهانی شود و بازی دراز یک منطقه جهانی و یادگاری به یاد ماندنی برای دفاع مقدس شود.

رزمنده کرمانشاهی گفت: امان رزمندگان در طول هشت شبانه روز نبرد تن به تن و نبرد تن با تانک بریده شده بود، زیرا با هر گلوله ای که از سوی تانک ها به سنگرها پرتاب می شد هزاران ترکش تولید می شد.

مظفری با بیان اینکه شاید یکی از سخت ترین روزهای نبرد روز سوم عملیات بازی دراز بود که حدود 500 نفر از کماندوهای عراقی طی آن به هلاکت رسیدند، تصریح کرد: از شهید صادقی نیا نقل شده که وی در حالت اغما با تنی لرزان، مضطرب و نگران گفت امام زمان (عج ا...) را در رویا دیدم که به ما کمک می کرد، حتی از یکی از راویان شنیدم یک اسیر عراقی خواستار دیدار فرمانده ما شد اما وقتی فرمانده را به وی نشان دادیم، این اسیر سراغ آقایی سوار بر اسب را گرفت که وقتی اسبش پا بر زمین می کوبد همه بازی دراز به لرزه می افتد و همه وحشت زده می شوند.

وی افزود: دره های عمیق و درختان تنومند بازی دراز هرگز رشادتهای شجاعانه جوانان مومن و خداترس ما را فراموش نخواهند کرد و فتح الفتوح بازی دراز سرآغازی بر پایان دست درازی های خناسان تا دندان مسلح بود که نیتهای شومی برای مرزهای ایران و ساقط گرفتن انقلاب اسلامی در سر داشتند، اما این جوانان برگ زرین دیگری را با سرافرازی و از خودگذشتگی خودشان رقم زدند که باید قدردان باشیم و آن را به آیندگان بسپاریم و سینه به سینه به نسل‌های بعدی منتقل کنیم.

انتهای پیام /

از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است 2
از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است 3
از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است 4
از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است 5
از خانقاه عرفان واقعی تا امدادهای غیبی امام زمان در بازی دراز / عملیات بازی دراز از منحصر به فرد ترین عملیات‌های دوران دفاع‌مقدس است 6