چهارشنبه 3 بهمن 1403

از خسارت 120 میلیاردی کرونا به حمل و نقل عمومی تا طرحی که نیمه کاره رها شد

خبرگزاری فارس مشاهده در مرجع
از خسارت 120 میلیاردی کرونا به حمل و نقل عمومی تا طرحی که نیمه کاره رها شد

گروه اجتماعی خبرگزاری فارس، یکی از نقاط اصلی شیوع کرونا سیستم حمل و نقل عمومی است و به گفته مسئولین بیش از 25 درصد امکان انتقال این بیماری در مترو و اتوبوس وجود دارد. از اسفندماه که کرونا در کشور شیوع پیدا کرد، به یکباره میزان مسافران در مترو کاهش یافت، اما بعد از تعطیلات نوروزی و با بازگشایی ادارات، دوباره مسافران در مترو افزایش پیدا کردند.

مسئولین ابتدا تصمیم گرفتند طرح فاصله‌گذاری اجتماعی را در مترو اجرایی کنند، به همین دلیل خط کشی‌هایی در مترو صورت گرفت و رد پاهایی هم روی پله‌برقی‌ها گذاشته شد تا شهروندان فاصله را براساس این نمادها رعایت کنند. این فاصله‌گذاری در صورتی که مسافران مترو زیر 450 هزار نفر باشند جوابگوست، اما زمانی که مسافران افزایش یافتند، به دلیل نبود زیرساخت‌های لازم، دیگر نمی توان این فاصله‌گذاری را رعایت کرد.

یوسف حجت سرپرست معاونت وقت حمل و نقل ترافیک هم گفته بود؛ در صورتی که مسافران بیش از450 هزار نفر باشند نمی‌توانیم طرح فاصله‌گذاری را در واگن‌ها و ایستگاه‌های مترو انجام دهیم. ما باید در هر واگن که 300 صندلی دارد 300 نفر سوار کنیم و از لحاظ فنی با افزایش مسافر اجرای این کار شدنی نیست.

مدیران بعد از اجرایی نشدن درست فاصله گذاری سراغ الزامی شدن ماسک رفتند

از سوی دیگر اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی ضمانت اجرایی نداشت و بیشتر در حد یک توصیه بود. زمانی که مدیران به این نتیجه رسیدند که اجرای طرح فاصله‌گذاری شدنی نیست؛ طی نامه‌نگاری‌هایی با ستاد ملی مقابله با کرونا خواستار الزامی شدن استفاده از ماسک در سیستم حمل و نقل عمومی شدند. ابتدا این درخواست از سوی ستاد رد ولی بعد از مدتی دوباره با پیگیری‌های صورت‌گرفته، ستاد ملی مقابله با کرونا با الزامی شدن ماسک موافقت کرد. قرار شد غرفه‌هایی در ایستگاه‌های مترو برای توزیع ماسک درنظر گرفته شود.

اجرای طرح الزامی شدن ماسک نیازمند یاری شهروندان است

فرنوش نوبخت مدیرعامل شرکت بهره‌برداری متروی تهران هم در این باره گفت: برنامه‌ریزی و راه‌اندازی مراکز فروش ماسک توسط وزارت صمت انجام می‌شود و شرکت بهره‌برداری مترو تنها اقدامی که انجام می‌دهد این است که فضاهایی برای راه‌اندازی غرفه‌ها اختصاص می‌دهد.

به گفته نوبخت، بیش از 90 درصد مسافران از ماسک استفاده می‌کنند و همچنین از شهروندان خواست که در صورت ورود به مترو حتما ماسک بزنند و تأکید کرد اجرای این طرح نیازمند یاری شهروندان و مسافران است.

طرحی که فقط چند روز درست انجام شد / کارت زرد به حناچی

چند روزی از اجرای طرح الزامی شدن استفاده شدن از ماسک در مترو گذشت و البته در این مدت از ورود کسانی که ماسک هم نداشتند به مترو جلوگیری نشد، تا اینکه برخی از اعضای شورا در خصوص عدم اجرای درست این طرح به پیروز حناچی شهردار تهران تذکر دادند.

مصوبه ای که رها شد

محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در این باره گفت: الزام استفاده از ماسک در مترو مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا بوده است که در دو روز ابتدایی اجرای طرح، گزارش خوبی از رعایت این الزام در مترو داشتیم، اما به نظر می‌رسد دوباره موضوع رها شده و رعایت نمی‌شود. شهردار تهران و مدیرعامل شرکت متروی تهران باید مصوبه را به صورت کامل، جامع با جدیت اجرایی کنند.

قیمت گذاری ماسک با وزارت صمت است

در ایستگاه‌های مترو ماسک توسط وزارت صمت توزیع شد و قیمت ماسک هم توسط همین وزارتخانه تعیین شد. صادق نیارکی سرپرست معاونت صنایع در این‌باره گفت: براساس مصوبه جلسه مقابله با کرونا در وزارت صمت، ماسک مورد نیاز برای توزیع و فروش در مترو از محل تولیدات کارگاهی تأمین می‌شود.

وی تأکید کرد: بنا بر مصوبات، ماسک مورد نیاز در غرفه‌هایی که مترو دراختیار ما قرار داده است به فروش می‌رسد و توزیع به خوبی انجام می‌شود.

با توجه به تعداد زیاد مسافران در سیستم حمل و نقل عمومی، روزانه یک میلیون ماسک و دستکش مورد نیاز است.

محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در این‌باره گفت: هیچ مسافری بدون ماسک و دستکش اجازه ورود به مترو و اتوبوس را ندارد. راهکار دوم برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا، توزیع ماسک و دستکش است.

وی با بیان اینکه پیش از شیوع ویروس کرونا روزانه پنج میلیون جابجایی با حمل و نقل عمومی صورت می‌گرفت، گفت: در حال حاضر میزان سفر با مترو و اتوبوس به یک میلیون رسیده است و باید حداقل روزانه یک میلیون ماسک و دستکش برای ناوگان حمل و نقل عمومی تهیه شود.

اعضای شورای شهر تهران معتقد هستند که باید توزیع ماسک در مترو رایگان باشد چرا که برخی از افراد توان خرید ندارد. البته وعده های از سوی مسوولان در این باره داده شده است ولی تاکنون عملی نشد.

معتقدیم که باید ماسک رایگان در مترو توزیع شود

محمد علیخانی رئیس کمیسیون حمل و نقل عمومی شورای شهر تهران در خصوص نارضایتی اعضای شورا از استفاده نکردن برخی افراد از ماسک در سیستم حمل و نقل عمومی به فارس گفت: متأسفانه همکاری خوبی صورت نمی‌گیرد. معتقدیم که باید ماسک رایگان در مترو و اتوبوسرانی توزیع شود و هزینه مالی این کار خیلی کمتر از هزینه درمان در بیمارستان‌هاست و بهتر است که توزیع ماسک رایگان و یا با حداقل قیمت صورت پذیرد.

رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای شهر ادامه داد: با شیوع کرونا هزینه‌های شهرداری به شدت افزایش یافته و از سوی دیگر، درآمدها هم از بین رفته است. مسافران کاهش یافته، طرح ترافیک هم فعلا اجرا نمی‌شود و همچنین پارک حاشیه‌ای رها شده و می‌بینید که هزینه ضدعفونی سیستم‌های حمل و نقل عمومی هم افزایش پیدا کرده است.

ماهانه 120 میلیارد درآمد شهرداری در حوزه حمل ونقل کاهش یافت / دولت کمک نکرد

به واسطه شیوع کرونا از بین رفته است. این در حالی است که دولت هم در این زمینه کمکی نکرده است. در همه جای دنیا دولت‌ها به سیستم حمل و نقل عمومی در این شرایط کمک های قابل توجهی کرده‌اند، اما در کشور ما دولت به این موضوع بی‌توجه است و همه جوانب را نمی‌بیند و فقط به برخی بخش ها توجه دارند. با وجودی که دولت و همه اذعان دارند که ظرفیت کم سیستم حمل و نقل عمومی و مسافرین زیاد می تواند به شیوع کرونا بیانجامد، اما کمکی هم برای رفع این مشکل نمی‌کنند و بهتر است که دولت در این زمینه اقدامات عملی انجام دهد.

60 درصد مسافران اتوبوس ماسک می زنند

علیخانی با تأکید بر این موضوع که در 80 ایستگاه مترو و اتوبوس ماسک توزیع می‌شود، گفت: 90 درصد شهروندان در مترو از ماسک استفاده می‌کنند، اما در اتوبوس قدری توزیع سخت‌تر است و شهروندان حدودا 60 درصد از ماسک استفاده می‌کنند.

به کسانی که ماسک ندارند فقط تذکر می دهیم

وی ادامه داد: مامورین سیستم حمل و نقل همگانی در حال حاضر به کسانی که از ماسک استفاده نمی‌کنند فقط تذکر می‌دهند و نمی توانند با آنها برخورد قهری داشته باشند.

قیمت ماسک توزیعی 1200 تا 2000 تومان است

عضو شورای شهر تهران با تأکید بر این موضوع که قیمت ماسک توزیعی در سیستم حمل و نقل عمومی از 1200 تا 2 هزار تومان است، گفت: ماسک‌ها متفاوت است و قیمتش را هم دولت تعیین کرده، شهرداری دخالتی در موضوع قیمت ماسک ندارد.

علیخانی اضافه کرد: شهرداری در مترو مکان‌هایی را برای توزیع ماسک قرار مشخص کرده است، و حتی کسانی که در منزل نیز ماسک تولید می‌کنند می‌توانند در مترو این ماسک‌ها را با قیمت مناسب توزیع کنند و هیچ هزینه برای اجاره از آنها گرفته نمی شود.

تهیه ماسک هزار تومانی برای برخی شهروندان سخت است

علیخانی ادامه داد: شاید برای برخی از شهروندان تهیه ماسک یک‌هزار تومانی هم سخت باشد. به نظرم دولت باید فکری برای این موضوع کند. البته قول‌هایی داده‌اند ولی عملی نشده است.

براساس این گزارش، از ابتدای اردیبهشت، استفاده از ماسک در مترو اجباری شد. به گفته برخی از اعضای شورا فقط در چند روز ابتدایی اجرای این طرح به صورت سفت و سخت انجام شده و در حال حاضر شهرداری رها کرده است.

از سوی دیگر، مدیران شهری هم در این زمینه پاسخ ندادند و وزارت صمت هم می‌گوید ما به میزان لازم ماسک در ایستگاه‌های مترو توزیع می‌کنیم و مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت.

انتهای پیام /

مترو کرونا شورای شهر تهران حمل‌و‌نقل
از خسارت 120 میلیاردی کرونا به حمل و نقل عمومی تا طرحی که نیمه کاره رها شد 2
از خسارت 120 میلیاردی کرونا به حمل و نقل عمومی تا طرحی که نیمه کاره رها شد 3
از خسارت 120 میلیاردی کرونا به حمل و نقل عمومی تا طرحی که نیمه کاره رها شد 4
از خسارت 120 میلیاردی کرونا به حمل و نقل عمومی تا طرحی که نیمه کاره رها شد 5