دوشنبه 5 آذر 1403

استجابت دعا و ایجاد سرور و شادمانی از مهم‌ترین فواید روزه‌داری / روزه؛ تمرین صبر و تغییر سبک زندگی است

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
استجابت دعا و ایجاد سرور و شادمانی از مهم‌ترین فواید روزه‌داری / روزه؛ تمرین صبر و تغییر سبک زندگی است

حجت الاسلام فلاح گفت: یکی از مهمترین آثار ارزشمند معنوی و روحانی روزه داری استجابت دعا است و در حال حاضر که شیوع بیماری کرونا به عنوان یک بلای جهانی گریبان گیر بسیاری از کشورها شده است ماه مبارک رمضان فرصت خوبی برای دعا و تضرع به درگاه خداوند متعال برای رفع این بلاست.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حجت الاسلام محسن فلاح در گفت و گو با خبرنگار راه آرمان، در خصوص فواید روزه داری و تاثیر آن بر رفع بلا و استجابت دعا اظهار کرد: روزه یکی از فروع دین مقدس اسلام است وهر انسانی موظف است چنانچه شرایط جسمانیاش به او اجازه میدهد، این امر الهی را به جا آورد.

کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه روزه فقط مخصوص ماه رمضان نیست، عنوان کرد: بنا بر آنچه که درروایات آمده است، رسول خدا (ص) و ائمه اطهار، سیزدهم، چهاردهم و پانزدهم هر ماه را روزه می‌گرفتند.

روزه انسان را از خطرات مادی در امان می دارد

حجت الاسلام فلاح تصریح کرد: روزه عامل مهمی است که انسان را از خطرات مادی مصون می دارد و موجب به وجود آمدن ملکه تقوا می شود و در حقیقت روزه باعث رشد و ترقی روحیه ای در وجود انسان می شود که به واسطه آن میت واند تمام اعضا و جوارح خود را از خطر انحراف و گناه باز دارد.

وی در ادامه به پاداش عظیم روزه داران اشاره کرد و گفت: هر عبادتی که با نیت خالص و با رعایت حدود فقهی انجام شود اجر و پاداش به دنبال خواهد داشت و خداوند متعال از میان تمام عبادتها، روزه را شرافت داده و فرموده است که روزه از آن من است و پاداش آن نیز خودم هستم.

شادمانی و سرور یکی از مهم ترین پاداش های روزه داری است

این کارشناس مسائل مذهبی یکی دیگر از مهم ترین پاداشهای روزه داری را شادمانی و سرور مطرح کرد و افزود: این سرور و شادمانی وعده داده شده را نمی توان توصیف کرد و روزه دار، فقط هنگام ملاقات خدا آن را احساس می کند.

حجت الاسلام فلاح ادامه داد: هر عملی را که خداوند متعال بر انسان واجب کرده است علاوه بر اینکه پاداش اخروی و درجات بالای معنوی را به دنبال دارد، آثار و فوایدی دارد که علاوه بر اینکه فرد روزه دار آثار مختلف تربیتی، جسمی و معنوی آن را مشاهده می کند، برای اجتماع نیز مفید است.

روزه باعث رشد اندیشه و حمکت در انسان می شود

وی تصریح کرد: روزه و خوردن و آشامیدن اندک، باعث رشد اندیشه و حکمت در انسان میگردد چرا که خوردن و آشامیدن زیاد و بیش از حد نیاز یکی از موانع مهم بروز و ظهور اندیشه، علم و حکمت است و روزه داری، این مانع بزرگ را از سر راه تکامل اندیشه و علم آدمیان بر می دارد.

کارشناس مسائل مذهبی خاطر نشان کرد: اگر انسان روزه دار عمل حرامی انجام ندهد و حق روزه داری را آن گونه که شایسته است حفظ نماید تمام کارهای مباحی که انجام می دهد، به عنوان عبادت الهی محسوب میشود.

حجت الاسلام فلاح بیان کرد: بنابر این یکی از آثار روزه، افزایش ثواب و پاداش اعمال عبادی مستحب یا واجب است، البته این پاداش مضاعف، فقط مخصوص روزه داران نیست بلکه کسانی که به روزه داران افطار میدهند نیز از پاداشی مضاعف بهرهمند میشوند.

وی روزه را سدی محکم در برابر وسوسه های شیطان عنوان کرد و گفت: کوچکترین غفلت زمینه را برای وسوسه های شیطان فراهم می کند چرا که این وسوسه ها به صورت گسترده و همیشگی در وجود انسان نفوذ می کند و او را به پرتگاه سقوط میکشاند اما روزه وتحمل گرسنگی در راه خدا، عبادتی است که مانع جریان و نفوذ وسوسههای شیطان می یشود.

کارشناس مسائل مذهبی در ادامه مطرح کرد: کسی که به همه امکانات دسترسی دارد، کمتر می تواند افراد ناتوان و نیازمند را درک کند؛ اما کسی که درد گرسنگی و تشنگی را کشیده باشد، میتواند حال گرسنگان و تشنگان را بفهمد، بنابراین روزه گرفتن در انسان این احساس را به وجود می آورد که نسبت به فقرا و نیازمندان، حالت رحم و عطوفت پیدا کرده و برای رسیدگی و دستگیری آنان اقدام کند.

روزه تمرین صبر و تغییر سبک زندگی استت

حجت الاسلام فلاح یادآور شد: انسانها بر اثرتکرار شبانه روز و زندگی یکسان به بسیاری از مسائل طبیعی عادت پیدا میکنند و طبیعت دوم برای آنها ایجا میشود و نکته مهمی که در علوم روانشناسی مورد توجه قرار میگیرد این است که به جهت بعد مادی انسان و تطبیق آن با محیط زندگی خویش، عادات مشترکی بین انسانها مانند خوابیدن، خوردن و امور دیگر وجود دارد.

وی اضافه کرد: این طبیعت و عادت روشی است برای سازگاری آدمی با طبیعت و محیط دنیا؛ اما گاهی بعضی از انسانها به دلایل خاصی، علاوه بر عادات مشترک، عادات دیگری هم دارند که در بین دیگر انسانها وجود ندارد؛ مثلا کسانی که در مناطق سردسیری زندگی میکنند به تحمل سرما عادت دارند یا بر عکس و این نوع عادتها را «عادت ثانوی» میگویند.

کارشناس مسائل مذهبی بیان کرد: در مسائل روحی و رفتاری نیزانسانها، عادات اولیه وثانویه دارند و در مواقع مختلف عادات رفتاری اعم از اولیه و ثانویه باید عوض شوند به عنوان مثال فروشندهای را فرض کنید که بر اثر مبالغه در تبیین خصوصیات کالای مورد معامله، به راحتی عادت به دروغ گفتن پیدا کرده است و این عادت باید تغییر کند.

حجت الاسلام فلاح تاکید کرد: یکی از عوامل مؤثری که میتواند عادت انسان را تغییر دهد، روزه داری است زیرا روزه در انسان حالتی جدید ایجاد می کند که باعث به هم ریختن و تغییر عادت او میشود واین مسئله یکی از فوائد تربیتی روزه به شمار میرود و در شرایط حال حاضر کشور که به دلیل شیوع کرونا نیاز به صبر و تغییر رفتار و سبک زندگی هستیم روزه می تواند تمرین مناسبی برای این امر باشد.

روزه داری راه رسیدن به سلامتی در دین اسلام است

وی در ادامه عنوان کرد: یکی دیگر از فوائد روزه سلامت جسمی است و تقریبا تمام پزشکان تغذیه نسبت به کم کردن وعدههای غذایی به دو وعده در روز تأکید دارند و هم چنین به بسیاری از افراد تأکید میکنند که کالریهای اضافی باید از بدن خارج شوند تا موجب چاقی و در نتیجه بیماریهای مختلف نشوند و دین مبین اسلام برای رسیدن به سلامتی به روزه داری دستور میدهد.

این کارشناس مسائل مذهبی یادآوری قیامت را یکی دیگر از فواید روزه داری برشمرد و بیان کرد: یکی دیگر از آثار و فوائد روزه داری، یاد کردن قیامت است چرا که روزه دار در طول روز با خودداری و امتناع از خوردن وآشامیدن به یاد گرسنگی، تشنگی و سختیهای روز قیامت میافتد.

حجت الاسلام فلاح ادامه داد: گرسنگی و تشنگی در قیامت، نتیجه بی توجهی آدمی به وظایف انسانی است و اگر کسی بتواند در سایه روزه به کمال انسانی دست یابد به طور حتم از عوارض سخت و سهمگین بیتوجهی به وظایف خود مصون مانده است زیرا بنابر فرمایش معصومین یکی از راههای تحصیل این مصونیت اهتمام به عبادات از جمله روزه است.

وی خاطر نشان کرد: حسن خلق، چشم پوشی از لغزشهای دیگران و جویا شدن از احوال دیگران در حال روزه، موجب تکامل ارزش این عبادت سازنده می شود لذا اگر کسی نسبت به والدین حقوقی بر عهده دارد یا بزرگی را هتک حرمت کرده و از او حلالیت نطلبیده است در هیچ یک از ماهها به ویژه ماه رمضان، مورد نظر و رحمت خداوند متعال قرار نمی گیرد.

کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه اخلاص در نیت، همه عبادات به ویژه روزه را ارزشمندتر میکند، عنوان کرد: تجلی و بروز اخلاص در روزه آن است که علاوه بر روزه بودن جسم و روح انسان نیز روزه باشد لذا روزه می تواند روح انسان را جلا و قدرت تحمل سختی ها و ناملایمات را در انسان افزایش دهد.

استجابت دعا یکی از مهم ترین فواید روزه داری

حجت الاسلام فلاح استجابت دعا را یکی از مهم ترین فواید روزه داری بیان کرد و گفت: یکی از مهمترین آثار ارزشمند معنوی و روحانی روزه داری استجابت دعا است چرا که حالاتی در روزه دار به وجود می آید که سبب می شود دعای انسان لقلقه زبان نباشد و از صمیم دل خواسته خود را از خدای متعال درخواست کند.

وی افزود: در حال حاضر که شیوع بیماری کرونا به عنوان یک بلای جهانی گریبان گیر بسیاری از کشورها شده است نباید از نقش دعا و تضرع به درگاه خداوند متعال غافل شد و روزه داری آن هم در ماه مبارک رمضان که درهای رحمت الهی باز می شوند فرصت خوبی برای ارتباط با خدا و در خواست رفع بلا از مسلمانان و مردم جهان است.

وی در پایان مطرح کرد: از خداوند متعال عاجزانه و ملتمسانه در خواست می کنیم که به ما توفیق دهد تا از روزه داران واقعی باشیم و بهترین و روحانی ترین حالت ارتباط با خدا به ویژه در شب های قدر را به همه مسلمانان جهان عنایت کند تا مستلزم دریافت جایزه های معنوی همراه با نشاط روحی شویم.

انتهای پیام /