شنبه 29 دی 1403

اسرائیل پشت دروازه‌های دمشق

وب‌گاه دنیای اقتصاد مشاهده در مرجع
اسرائیل پشت دروازه‌های دمشق

جنگنده‌های اسرائیلی شامگاه جمعه 13دسامبر اهدافی را در اطراف دمشق و سراسر سوریه مورد حمله قرار دادند. به گزارش سی‌ان‌ان، اسرائیل پس از سقوط بشار اسد زمان را تلف نکرد و تمام دارایی‌های نظامی سوریه را که می‌خواست از دست شورشیان دور نگه دارد، بمباران کرد. این رژیم دست‌کم نزدیک به 500نقطه، از از جمله نیروی دریایی سوریه را مورد هدف قرار داده است. همچنین عمده هدف این رژیم از بین بردن موشک‌های...

در این عملیات شبانه، مقر نیروهای لشکر چهارم ارتش سوریه و یک گردان راداری در حومه دمشق هدف حمله قرار گرفتند. الجزیره به نقل از خبرنگار خود در دمشق می‌نویسد: «دو نکته جالب درباره این حمله وجود دارد: نخست اینکه لشکر چهارم در زمان حکومت بشار اسد، مستقیما تحت مسوولیت ماهر اسد، برادر بشار بود. دوم، گردان راداری که مورد حمله قرار گرفت، در منطقه‌ای واقع شده است که سامانه‌های پدافند هوایی در آن قرار دارند، نزدیک زندان صیدنایا. این منطقه پیش‌تر نیز توسط نیروهای اسرائیلی هدف حملات هوایی قرار گرفته و تجهیزات نظامی آن تخریب شده بود.» بر اساس گزارش‌ها، جنگنده‌های اسرائیلی هدفی را در قله کوه قاسیون در شمال دمشق، فرودگاه خلخله در حومه سویدا و آزمایشگاه‌های دفاعی و پژوهشی در مصیاف واقع در حومه غربی حما مورد حمله قرار دادند. پیش‌تر در روز جمعه، اسرائیل در عملیات هوایی دیگری به 6سایت نظامی در حومه دمشق و سویدا حمله کرده بود.

ارتش اسرائیل در نزدیکی دمشق

نیروهای نظامی اسرائیل که در روزهای اخیر ضمن انجام حملات هوایی به درون خاک سوریه پیشروی کرده‌اند، با استفاده از خلأ ارتش در سوریه و نبود مقاومت نظامی در شرایط آشوب پس از سقوط بشار اسد، اکنون به آستانه دمشق رسیده‌اند. اکنون گردان 603واحد مهندسی رزمی ارتش به تل حدار رسیده است؛ عمیق‌ترین نقطه‌ای در خاک سوریه که نیروهای اسرائیلی تاکنون به آن وارد شده‌اند و 10کیلومتر با مرز و کمی بیش از 20کیلومتر با دمشق فاصله دارد. آخرین‌بار در 12اکتبر1973 بود که نیروهای اسرائیلی مستقر در بلندی‌های جولان این کوه را تصرف کردند. اوری الماگ، فرمانده گردان603 گفت که نیروهای ارتش اسرائیل پیشینه طولانی در آموزش برای عملیات علیه پایگاه‌های ارتش سوریه دارند، اما در سال‌های اخیر، تمرکز آنها بر تهدیدات لبنان و غزه بوده و انتظار نداشته‌اند که در خاک سوریه عملیاتی انجام دهند. الماگ گفت گرچه سربازان اسرائیلی آمادگی قبلی چندانی برای سناریوی جدید در سوریه نداشتند، اما با چالش‌های زمینی مواجه شدند که کمتر از حد انتظار پیچیده بود. به گفته این مقام نظامی در پایگاه‌های سوری، سلاح‌ها و تجهیزات فرسوده‌ای کشف شد که نشان‌دهنده ضعف نیروهای سوری در نگهداری آنها بود؛ هرچند پایگاه‌ها از نظر نظافت وضعیت خوبی داشتند. دفترچه‌های دیده‌بانی با ثبت دقیق تحرکات نیروهای اسرائیلی نیز یافت شد. دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار کاهش فوری تنش‌ها توسط نیروهای اسرائیلی و خروج از منطقه حائل جولان شد.

در این شرایط آنتونیو گوترش در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه برای خبرنگاران منتشر شد، اعلام کرد که «عمیقا نگران موارد گسترده اخیر از نقض حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه» است. در بیانیه سازمان ملل آمده است: «دبیرکل به‌طور خاص نسبت به صدها حمله هوایی اسرائیل به چندین نقطه در سوریه نگران است.» در این بیانیه تاکید شده که توافق‌نامه جداسازی نیروها در سال1974 «همچنان معتبر است» و باید رعایت شود، از جمله پایان دادن به هرگونه حضور غیرمجاز در منطقه حائل و خودداری از هر اقدامی که آتش‌بس و ثبات در جولان را تضعیف کند. از سوی دیگر دولت موقت سوریه از شورای امنیت سازمان ملل درخواست کرده است تا اسرائیل را به توقف فوری حملات به خاک سوریه و خروج از مناطقی که در شمال این کشور نقض توافق‌نامه جداسازی1974 کرده، وادار کند. در نامه‌هایی مشابه به شورا و دبیرکل سازمان ملل که روز جمعه توسط آسوشیتدپرس منتشر شد، قصای ضحاک، سفیر سوریه در سازمان ملل اعلام کرد که «طبق دستورات دولت متبوع خود» این درخواست‌ها را مطرح کرده است. ظاهرا این نخستین نامه از دولت موقت جدید سوریه به سازمان ملل است. در این نامه که تاریخ 9دسامبر در آن درج شده، آمده است: «در زمانی که جمهوری عربی سوریه وارد مرحله جدیدی در تاریخ خود شده است که مردم آن در تلاش برای ایجاد کشوری بر اساس آزادی، برابری و حاکمیت قانون هستند و به دنبال دستیابی به آرزوهای خود برای رفاه و ثبات می‌باشند، ارتش اشغالگر اسرائیل به مناطق بیشتری از خاک سوریه در جبل‌الشیخ و استان قنیطره نفوذ کرده است.» اسرائیل مدعی است که این اقدامات موقتی و برای دور نگه داشتن شورشیان از تسلیحات پیشرفته‌تر است.