اصغر فرهادی
اصغر فرهادی
از گلاب آدینه به پاس یک عمر فعالیت هنری تقدیر شد که به گفته هنرمندان حاضر، درسی از گذشت و فداکاری به آنها داد
مدیران سینمایی در پایان دوره مدیریتشان به حضورهای جشنوارهای و تعداد جوایز کسب شده سینمای ایران اشاره کرده و آن را بخشی از موفقیت زمان مدیریت خود میدانند!
در واقع ادعای منتقدان فرنگی مبتنی بر تحت تاثیر بودن فرهادی و استفاده از فرمول فیلمسازی هانکه و آنتونیونی کاملا صحیح است و علاوه بر آن فرهادی در فیلم آخرش، روایت، نقاط عطف، شخصیت پردازی و حتی گره گشایی چند فیلم شناخته شده و معتبر را در کنار یکدیگر قرارداده و آنرا با پرداختی جدید ارائه میدهد. استناد مشخصی هم در گذشته دارد که همان اجرای دوباره نمایش نامه ماشینهای علی خودسیانی است.
تقلیل ایمان میشود دین، تقلیل دین میشود مذهب، تقلیل مذهب میشود فقه، و تقلیل فقه میشود احکام... تا وقتی محدودیت و سانسور هست، امکان پرداختن واقع گرایانه به موضوعاتی چون عشق زمینی وجود ندارد و به این دلیل عشقها غالبا رنگ و بوی آسمانی و عرفانی و غیرزمینی می گیرند، از طرفی هم در ادبیات ما تا جایی که من خبر دارم بیشتر عشقها به وصال نمی انجامد... چند روز پیش دوستی حکایت آن مردی را مثال...
هرچند جوایز گلدن گلوب همواره تاثیر عمیقی بر جوایز اسکار داشته و به همین دلیل مورد توجه ویژه قرار میگیرد اما در بسیاری از دورهها برندگان این دو جوایز به خصوص در بخش های حساس با هم تطابق نداشتهاند. به عنوان نمونه در دوره پیشین گلدن گلوب و اسکار اشاره کرد...
واقعیت آن است که دست سینمای ایران برای معرفی فیلمی که بتواند با دیگر نمایندگان دیگر کشورها رقابت کند و داستانی داشته باشد که برای داوران با ملیتهای مختلف قابل درک و به تعبیر دیگر جهانشمول باشد بسته بود و اگرچه گزینههای دیگری نیز برای معرفی وجود داشتند اما هیچ کدام از این گزینهها نیز شانس جدی دریافت اسکار و حتی قرار گرفتن در لیست کوتاه پنج نامزد نهایی اسکار را نداشتند.
سیوسومین دوره جوایز سینمایی «گویا» به نام اسکار سینمای اسپانیا فهرست نامزدهای سال 2019 خود را اعلام کرد و فیلم «همه میدانند» ساخته اصغر فرهادی با 8 نامزدی همراه با «قلمرو» ساخته «رودیرگو سوروگوین» با 13 نامزدی و «قهرمانان» به کارگردانی «خاویر فسر» با نامزدی در یازده بخش، بیشترین تعداد نامزدیها را در این رویداد سینمایی به خود اختصاص دادند.
فیلم سینمایی «بازمانده» یکی از مهمترین و ماندگارترین آثاری است که در حوزه مقاومت و نزاع اعراب و اسرائیل توسط یک کارگردان ایرانی ساخته شده است. تمام بازیگران این اثر که در سال 1373 در کشور سوریه ساخته شد، عرب زبان هستند و عمدتا اهل کشور سوریه. سیفالله داد فیلمنامه «بازمانده» را بر اساس داستانی از غسان کنفانی نویسنده فلسطینی به نام «بازگشت به حیفا» نوشت که موضوع آن به تشکیل دولت اسرائیل...
یکی از بازیگران کمدی سینمای ایران دستمزد دویست میلیونی به علاوه درصد فروش یا یک میلیاردی را طلب میکند که با توجه به ظرفیت این بازیگر ظاهرا معاملهای مقرون به صرفه است. این بازیگر این روزها به شدت گزیدهکار شده و با توجه به ارزش برند خود، صرفا پیشنهادهایی را میپذیرد که مطمئن باشد فروش بالایی داشته باشد و اعتبار برندش به خطر نیفتد.
زیرنویس را سریع آماده کردیم که اگر فیلم غیرقانونی آمد، لااقل با زیرنویس درست دیده شود. همین هم شد؛ نسخه قاچاق فیلم از فرانسه با کیفیت بالا به فاصله چند روز از توزیع روی اینترنت آمد... یک وجه مربوط به داخل ایران است که چون حقوق پخش آن متعلق به من است، با وجود اینکه فیلم زودتر منتشر شده، نه تنها با دیده شدنش مشکلی ندارم، بلکه باعث خوشحالی من است که مردم فیلم را ببینند.
فیلم تازه فرهادی تاکنون حدود 14 میلیون دلار فروش داشته است. نسخه قاچاق شده از این فیلم بسیار باکیفیتتر از نسخههای قاچاق فیلمهاست و معمولا فیلمها با کیفیتی در HDTV قاچاق میشوند؛ اما این فیلم با کیفیت Full HD و با حجم 10 گیگابایت قاچاق شده است؛ نسخهای بسیار باکیفیت که میتوان از آن خروجی D-CINEMA گرفت و در سالنهای سینما پخش کرد!
متاسفانه نسخهای از فیلم «همه میدانند» در فضای مجازی منتشر شده است. با توجه به آنکه هنوز فیلم در بسیاری از کشورها به روی پرده نرفته و در حال حاضر نیز نمایش آن در بعضی از کشورها ادامه دارد، انتشار غیر قانونی این فیلم روند اکران آن را دچار آسیب خواهد کرد. به همین خاطر انتشار و کپی این فیلم تا پیش از پایان اکرانهای سایر کشورها مورد رضایت تهیه کنندگان نیست. لازم به ذکر است موارد نقض کپیرایت...
برای فرهادی هویت ملی زیاد مهم نیست. برای او اینکه چطور میتوان شهروندان یک جامعه را به شهروندان خوب تبدیل کرد اهمیت دارد. از طریق ایجاد اصول اخلاقی کلی، نفی خشونت و مفهوم جدید ملی در این سینما رشد دیگری پیدا میکند و نسل جدیدی هم دنبال این مفهوم یعنی آن هویت ملی که ما از دلش مسعود کیمیایی و علی حاتمی را داشتیم، که نگران از بین رفتن سنتها، تاریخ و فرهنگ، تبدیل شده به نگرانی شهروند بودن...
هفتادمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم کن با معرفی برندگان جوایز به پایان راه رسید و نخل طلایی به فیلمی رسید که کمتر کسی فکرش را میکرد.