چهارشنبه 7 آذر 1403

اعتماد 250میلیون‌دلاری صنایع بزرگ کشور به نخبگان

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع
اعتماد 250میلیون‌دلاری صنایع بزرگ کشور به نخبگان

معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در رویداد پتروفن از اعتماد صنایع کشور به نخبگان در قالب قراردادهای «تولید بار اول» به ارزش بیش از 250 میلیون دلار برای شرکت‌های دانش بنیان خبر داد.

به گزارش مشرق، معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان این معاونت در دومین روز از رویداد پتروفن 1402 ضمن تشریح ظرفیت‌های قانونی حمایت از شرکت‌های دانش بنیان در همکاری با شرکت‌های بزرگ از اعتماد صنایع کشور به نخبگان در قالب قراردادهای «تولید بار اول» به ارزش بیش از 250 میلیون دلار برای شرکت‌های دانش بنیان خبر داد.

کارگروه تولید بار اول، برای شناسایی نیازهای صنایع، علی‌الخصوص نیازهای تحریمی، تشکیل شده است و با اتصال این نیازها به توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان، به دنبال افزایش تاب‌آوری و استقلال صنایع در تأمین تجهیزات است. این برنامه تاکنون نتایج خوبی در صنعت نفت به دنبال داشته است؛ به طوری که بسیاری از محصولات و تجهیزات تولیدی مانند توربین‌ها و تجهیزات پتروشیمی علاوه بر رفع نیاز داخل، به کشورهای دیگر نیز صادر شده است.

رضا اسدی فرد در پنل مکانیزم‌های همکاری شرکت‌های دانش بنیان با صنعت پتروشیمی و ابزارهای حمایتی با بیان اینکه قانون جهش تولید دانش بنیان در سال 1401 به تصویب رسید، گفت: این قانون، یکی از مهم‌ترین و کارآمدترین قوانینی است که در کشور تصویب و اجرا شد و در ادامه قانون حمایت از شرکت‌ها و مؤسسات دانش بنیان‌ها مصوب 1389 بود. یک دهه اجرای این قانون باعث شد کشور از تراز بالاتری در حوزه قابلیت‌های مبتنی بر دانش برخوردار شود و نهال نوپایی که زمانی پایه گذاری شد اکنون به درختی در حال ثمر تبدیل شود.

وی عنوان کرد: معاونت علمی در دوره چهارم فعالیت خود متناسب با این فضا فعالیت خود را شروع کرده است؛ در این میان هم گفتمان جامعه مبنی بر حمایت از دانش بنیان ها شکل گرفته است. در واقع جامعه از دانش بنیان ها انتظار دارد که مسائل را حل کنند.

به گفته او، رویکرد حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان، عمدتا معطوف به شرکت‌های کوچک و متوسط فعال در حوزه تولید محصولات با فناوری پیشرفته بود، اما اقتصاد کشور تحت تاثیر صنایع بزرگ مثل پتروشیمی و فولاد است که عمدتا دولتی و نیمه‌دولتی و بخشی هم خصوصی هستند.

اسدی فرد با اشاره به ظرفیت‌های قانونی تولید بار اول در ماده 10 قانون جهش تولید دانش بنیان و اعتبار مالیاتی در ماده 11 این قانون گفت: تا قبل از سال 1397، دستگاه‌های دولتی بر اساس قانون مناقصات به سختی می‌توانستند کالاهای فناورانه مورد نیاز خود را بومی سازی کنند و برای رفع نیاز خود اقدام به برگزاری مناقصه و واردات محصولات فناورانه می‌کردند. از طرفی اگر شرکت های دانش بنیان در این مناقصات شرکت می‌کردند، به دلیل اینکه هنوز محصولی را به تولید نرسانده‌اند، رد می‌شدند؛ اما این مصوبه در معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری، امکان بومی سازی ساده‌تر را فراهم می‌کند و روند واردات این محصولات را تغییر می‌دهد به طوری که محصولات ایرانی دانش بنیان جایگزین محصولات وارداتی می‌شود.

معاون توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: در این راستا نیاز دستگاه‌های اجرایی به جای واردات با هزینه‌های بالا، توسط شرکت های دانش بنیان با توانایی بالا رفع می‌شود و شرکت هایی که برای بار اول اقدام به تولید یک محصول فناورانه می‌کنند زیر چتر مصوبه معاونت علمی و فناوری قرار گرفته و مشمول حمایت‌های مالی صندوق نوآوری و شکوفایی نیز خواهند شد.

اسدی از توزیع 134 ابلاغیه «تولید بار اول» بر اساس نوع شرکت دانش بنیان خبر داد و اظهار کرد: 77 ابلاغیه برای شرکت‌های دانش‌بنیان نوپا به ارزش 143 میلیون دلار، 29 ابلاغیه برای شرکت‌های دانش‌بنیان نوآور به ارزش 77 میلیون دلار و 28 ابلاغیه برای شرکت‌های دانش‌بنیان فناور به ارزش 33 میلیون دلار صادر شده است.

به گفته وی، برنامه تولید بار اول کالاهای فناورانه در ادامه و در قالب ماده 10 قانون جهش تولید دانش بنیان در سال 1401 به تصویب مجلس و شورای نگهبان رسید و آیین نامه اجرایی آن نیز در نخستین جلسه شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان به ریاست آیت الله رئیسی در تیرماه 1401 به تصویب رسید و ابلاغ شد. اعتبار مالیاتی تحقیق و توسعه هم موضوع مهمی است که صنایع می توانند از ظرفیت ماده 11 قانون جهش تولید دانش بنیان استفاده کنند.

منبع: فارس
اعتماد 250میلیون‌دلاری صنایع بزرگ کشور به نخبگان 2