دوشنبه 5 آذر 1403

اعمال تغییرات جدید در استاندارد سالانه آلاینده PM 2.5 در آمریکا

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
اعمال تغییرات جدید در استاندارد سالانه آلاینده PM 2.5 در آمریکا

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا از اعمال تغییرات جدید در استاندارد سالانه آلاینده PM2.5 و حدود مجاز محدوده‌های مختلف محاسبه شاخص کیفیت هوا برای این آلاینده در آمریکا خبر داد.

سید محمدمهدی میرزائی قمی مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا سخت‌گیرانه‌تر شدن استاندارد سالانه آلاینده ذرات معلق کوچک‌تر از دو و نیم میکرون را از آثار و نتایج این تغییرات عنوان کرد و گفت: استاندارد آلودگی هوا در کشور ایران، عموماً بر گرفته از ضوابط و استاندارد‌های سازمان‌ها و ارگان‌های معتبر بین‌المللی در حوزه آلودگی هوا از جمله سازمان بهداشت جهانی (WHO) و آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) است.

وی با اعلام اینکه این ارگان‌ها و سازمان‌ها حدود مجاز مواجهه کوتاه‌مدت و بلندمدت آلاینده‌های هوا را با استناد به شواهد علمی و مطالعات تأثیرات بهداشتی و سلامتی ارائه می‌نمایند، افزود: این استاندارد‌ها هر چند سال یک بار به منظور حفظ سلامتی شهروندان، کاهش تعداد مرگ و میر زودرس و خسارات اقتصادی منتسب به آلودگی هوا، به‌روزرسانی می‌شوند.

وی با تأکید بر اینکه آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا در فوریه 2024، استاندارد سالانه آلاینده ذرات معلق کوچک‌تر از دو و نیم میکرون را سخت‌گیرانه‌تر نمود، گفت: بر اساس تغییرات جدید، استاندارد سالانه آلاینده PM2.5 از 12 به 9 میکروگرم بر متر مکعب کاهش داده است.

میرزائی قمی با اعلام اینکه حد مجاز غلظت روزانه (کوتاه‌مدت) این آلاینده، بدون تغییر و همچنان 35 میکروگرم بر متر مکعب است، افزود: تغییرات جدید با بازنگری و سخت‌گیرانه‌تر شدن برخی از نقاط شکست محاسبه شاخص کیفیت هوا (AQI) و حدود مجاز محدوده‌های مختلف برای این آلاینده همراه است.

وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر، نحوه اطلاع‌رسانی وضعیت شاخص کیفیت هوا در آمریکا بر اساس استاندارد قبلی انجام می‌شود و تغییرات جدید 60 روز پس از انتشار قانون نهایی، در سایت این آژانس اعمال و به‌روزرسانی می‌شود، گفت: حدود مجاز محدوده‌های مختلف اعلام شاخص کیفیت هوا (شامل شرایط پاک، قابل قبول، ناسالم برای گروه‌های حساس و...) در کشور، برای تمام آلاینده‌ها از جمله PM2.5 و عمدتاً با اقتباس از استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا توسط ارگان‌های قانون‌گذار در این حوزه، تعیین و ابلاغ می‌شود.

میرزائی قمی با اعلام اینکه از ابتدای سال 1399 در تهران و سایر شهر‌های مجهز به ایستگاه‌های سنجش آلاینده‌های هوا از حدود مجاز (نقاط شکست) استاندارد سال 2018 (استاندارد قبلی) آژانس حفاظت محیط‌زیست آمریکا برای محاسبه شاخص کیفیت هوا استفاده می‌شود، افزود: تغییرات جدید در نحوه محاسبه شاخص آلاینده PM2.5 که یکی از آلاینده‌های معیار هواست، منجر به سخت‌گیرانه‌تر شدن محدوده‌های شرایط پاک تا 25 درصد خواهد شد.

وی با تأکید بر اینکه این امر می‌تواند منجر به کاهش قابل ملاحظه در تعداد روز‌های پاک (شاخص صفر الی 50) و انتقال شاخص به شرایط قابل قبول (شاخص 51 الی 100) شود، گفت: در خصوص محدوده شرایط ناسالم برای گروه‌های حساس (شاخص 101 الی 150) تغییری نسبت به استاندارد قبلی وجود ندارد.

میرزائی قمی با اعلام اینکه محاسبه شاخص در محدوده شرایط ناسالم (شاخص 151 الی 200) 17 درصد و محدوده شرایط بسیار ناسالم (شاخص 201 الی 300) نیز 34 درصد سخت‌گیرانه‌تر شده است، افزود: در غلظت‌های مشابه، انتظار اعداد بزرگ‌تر شاخص کیفیت هوا برای این آلاینده وجود دارد و در محدوده شرایط خطرناک (شاخص بیش از 300) ضوابط سخت‌گیرانه‌تری اعمال شده است.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوای تهران در خاتمه خاطرنشان کرد: در استاندارد جدید، هیچ‌گونه تغییری در نحوه محاسبه شاخص کیفیت هوا و حدود مجاز برای سایر آلاینده‌ها رخ نداده است.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری