اعمال روز عید سعید غدیر
از امام صادق (علیهالسلام) پرسیدند، آیا مسلمانان را غیر از جمعه و قربان و فطر عیدی هست؟ فرمود: آری عیدی است که احترامش از همه اعیاد بیشتر است، راوی گفت: کدام عید است؟ حضرت فرمود: روزی است که حضرت رسول (صلیاللهعلیهوآله) امیرالمؤمنین (علیهالسلام) را به جانشینی خود منصوب کرد.
به گزارش «مبلغ»- روز هیجدهم ذی الحجه، روز عید غدیر و عید الله الأکبر و عید آل محمد (علیهمالسلام) و عظیمترین عید است و حقتعالی هیچ پیامبری را مبعوث نفرموده جز آنکه این روز را عید کرده و حرمت آن را دانسته، نام این روز در آسمان روز «عهد معهود» و در زمین روز «میثاق مأخوذ» و «جمع مشهود» است.
روایت شده است: که از امام صادق (علیهالسلام) پرسیدند، آیا مسلمانان را غیر از جمعه و قربان و فطر عیدی هست؟ فرمود: آری عیدی است که احترامش از همه اعیاد بیشتر است، راوی گفت: کدام عید است؟ حضرت فرمود: روزی است که حضرت رسول (صلیاللهعلیهوآله) امیرالمؤمنین (علیهالسلام) را به جانشینی خود منصوب کرد و اعلام کرد: هرکه من مولا و آقای اویم، پس علی مولا و آقا و پیشوای اوست و آن روز هیجدهم ذوالحجه است.
راوی گفت: در آن روز چه کاری باید انجام داد؟ فرمود باید روزه بدارید و عبادت کنید و محمد و آل محمد (صلیاللهعلیهوآله) را یاد آرید و بر ایشان صلوات فرستید، رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) امیرالمؤمنین (علیهالسلام) را وصیت کرد که این روز را عید گرداند و هر پیامبری به جانشین خویش وصیت میکرد که این روز را عید کند.
در حدیث ابن ابی نصر بزنطی از حضرت رضا (علیهالسلام) آمده: ای پسر ابی نصر هر کجا باشی، بکوش روز عید غدیر نزد قبر مطهر حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) حاضر شوی، به درستیکه در این روز، خداوند میآمرزد از هر مرد و زن مؤمن، گناه شصت سال ایشان را و از آتش دوزخ آزاد میکند، دو برابر آنچه در ماه رمضان و شب قدر و شب فطر آزاد کرده و پرداخت یک درهم در این روز به برادران مؤمن، برابر با هزار درهم در اوقات دیگر است و در این روز به برادران مؤمن احسان کن و هر مرد و زن مؤمن را شاد گردان؛ به خدا سوگند، اگر مردم برتری و مزیت این روز را چنانکه باید بدانند، هرآینه هر روز فرشتگان با ایشان ده مرتبه مصافحه کنند.
در هر صورت بزرگداشت این روز برجسته و برتر لازم است و اعمال آن چندچیز است:
اول:
روزه که کفاره شصت سال گناه است و در حدیثی است: روزه این روز برابر روزه تمامی عمر دنیا و معادل با صد حج و صد عمره است.
دوم:
غسل.
سوم:
زیارت حضرت امیرمؤمنان (علیهالسلام) و شایسته است انسان هر کجا باشد، بکوشد که خود را به قبر مطهر آن حضرت برساند و برای آن جناب در این روز، «سه زیارت» مخصوص روایت شده: که یکی از آنها زیارت معروف به «امینالله» است که هم از نزدیک و هم از راه دور خوانده میشود و آن از زیارات جامعه مطلقه است و در باب زیارات انشاءالله تعالی خواهد آمد.
چهارم:
تعویذی [ذکر مربوط به پناه جستن به خدا از ناملایمات و شرور] را که سید ابن طاووس در کتاب «اقبال» از رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) روایت کرده بخواند.
پنجم:
دو رکعت نماز بجا آورد و به سجده رود و «صد مرتبه» شکر خدا گوید، آنگاه سر از سجده بردارد و بخواند:
اللهُمَ اِنِی أَسأَلُکَ بِأَنَ لَکَ الحَمدَ وَحدَکَ لَاشَرِیکَ لَکَ، وَأَنَکَ واحِد أَحَد صَمَد لَم تَلِد وَلَم تُولَد وَلَم یَکُن لَکَ کُفُواً أَحَد، وَأَنَ مُحَمَداً عَبدُکَ وَرَسُولُکَ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَآلِهِ، یَا مَن هُوَ کُلَ یَوم فِی شَأن کَما کانَ مِن شَأنِکَ أَن تَفَضَلتَ عَلَیَ بِأَن جَعَلتَنِی مِن أَهلِ اِجابَتِکَ وَأَهلِ دِینِکَ وَأَهلِ دَعوَتِکَ، وَوَفَقتَنِی لِذلِکَ فِی مُبتَدَءِ خَلقِی تَفَضُلاً مِنکَ وَکَرَماً وَجُوداً، ثُمَ أَردَفتَ الفَضلَ فَضلاً، وَالجُودَ جُوداً، وَالکَرَمَ کَرَمَاً، رَأفَهً مِنکَ وَرَحمَهً اِلی أَن جَدَدتَ ذلِکَ العَهدَ لِی تَجدِیداً بَعدَ تَجدِیدِکَ خَلقِی، وَکُنتُ نَسیاً مَنسِیاً ناسِیاً ساهِیاً غافِلاً، فَأَتمَمتَ نِعمَتَکَ بِأَن ذَکَرتَنِی ذلِکَ وَمَنَنتَ بِهِ عَلَیَ وَهَدَیتَنِی لَهُ، فَلیَکُن مِن شَأنِکَ یَا اِلهِی وَسَیِدِی وَمَولایَ أَن تُتِمَ لِی ذلِکَ وَلَا تَسلُبنِیهِ حَتَی تَتَوَفَانِی عَلَی ذلِکَ وَأَنتَ عَنِی راض، فَاِنَکَ أَحَقُ المُنعِمِینَ أَن تُتِمَ نِعمَتَکَ عَلَیَ؛
خدایا، از تو میخواهم به حق اینکه فقط سپاس ویژه توست، یگانهای شریکی نداری و تویی یکتا، یگانه، بینیاز، نزادهای و نه زاده شدهای و یکتایی که همتایی نداری و محمد بنده و رسول توست، درودهایت بر او و خاندانش، ای آنکه هر روز در کاری است، چنانکه در شأنت بود بر اینکه بر من لطف و محبت نمودی، به اینکه مرا از اهل اجابت و دین و دعوتت قرار دادی و در آغاز آفرینشم از روی لطف و محبت و بزرگواری و بخشش خویش، بر این امور موفقم داشتی، سپس از روی رأفت و رحمتت، به دنبال آوردی این فضل را با فضلی دیگر و این جود را با جودی دیگر و این کرم را با کرمی دیگر تا اینکه آن پیمان را برایم از نو تازه کردی، پس از تجدید آفرینشم و حال آنکه در فراموشی کامل بودم، فراموشکار و بی توجه و بیخبر، پس نعمتت را بر من تمام کردی، به اینکه آن پیمان را به یادم انداختی و به آن بر من منت نهادی و به آن راهنماییام نمودی، پس باید از شأن تو باشد، ای معبودم و آقا و مولایم، اینکه آن را بر من تمام کنی و از دستم نگیری تا بر پایه آن از دنیایم ببری، درحالیکه از من خشنود باشی، به یقین تو سزاوارترین نعمتدهندگانی، بر اینکه نعمتت را بر من تمام کنی؛
اللهُمَ سَمِعنا وَأَطَعنا وَأَجَبنا داعِیَکَ بِمَنِکَ، فَلَکَ الحَمدُ غُفرانَکَ رَبَنا وَ اِلَیکَ المَصِیرُ، آمَنا بِاللهِ وَحدَهُ لَاشَرِیکَ لَهُ، وَبِرَسُو لِهِ مُحَمَد صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَآلِهِ، وَصَدَقنا وَأَجَبنا داعِیَ اللهِ وَاتَبَعنا الرَسُولَ فِی مُوالاهِ مَولانا وَمَولَی المُؤمِنِینَ أَمِیرِ المُؤمِنِینَ عَلِیِ بنِ أَبِی طالِب عَبدِاللهِ، وَأَخِی رَسُولِهِ، وَالصِدِیقِ الأَکبَرِ، وَالحُجَهِ عَلَی بَرِیَتِهِ، المُؤَیِدِ بِهِ نَبِیَهُ وَدِینَهُ الحَقَ المُبِینَ، عَلَماً لِدِینِ اللهِ، وَخازِناً لِعِلمِهِ، وَعَیبَهَ غَیبِ اللهِ، وَمَوضِعَ سِرِ اللهِ، وَأَمِینَ اللهِ عَلَی خَلقِهِ، وَشاهِدَهُ فِی بَرِیَتِهِ. اللهُمَ رَبَنا اِنَنا سَمِعنا مُنادِیاً یُنادِی لِلاِیمانِ أَن آمِنُوا بِرَبِکُم فَآمَنَا رَبَنا فَاغفِر لَنا ذُنُوبَنا وَکَفِر عَنَا سَیِئاتِنا وَتَوَفَنا مَعَ الأَبرارِ، رَبَنا وَآتِنا مَا وَعَدتَنا عَلَی رُسُلِکَ وَلَا تُخزِنا یَومَ القِیامَهِ اِنَکَ لَاتُخلِفُ المِیعادَ
خدایا به لطف تو شنیدیم و اطاعت کردیم و دعوتکنندهات را اجابت نمودیم، تو را سپاس، آمرزشت را خواهانیم پروردگارا و بازگشت ما به سوی توست، ایمان آوردیم به خدای یگانه، شریکی برای او نیست و به رسولش محمد (درود خدا بر او و خاندانش باد) و تصدیق کردیم و دعوتکننده خدا را اجابت نمودیم و از پیامبرش پیروی کردیم، در رابطه با موالات مولایمان و مولای همه اهل ایمان، امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب، بنده خدا و برادر رسول خدا و صدیق اکبر و حجت بر مخلوقات خدا، آن مولایی که خدا پیامبر و دین بر حق و آشکارش را به وسیله او حمایت کرد، نشانه دین خدا و خزانهدار دینش و ظرف غیب خدا و جایگاه راز خدا و امین خدا بر خلقش و گواه او در مخلوقاتش، خدایا «پروردگارا! بهراستی ما صدای ندادهندهای که مردم را به ایمان فرامیخواند شنیدیم که [میگفت:] به پروردگارتان ایمان آورید. پس ما ایمان آوردیم، پروردگارا! گناهانِ ما را بیامرز! و بدیهایمان را [از پرونده ما] محو کن! و ما را در زمره نیکان بمیران! پروردگارا! آنچه که بهوسیله پیامبرانت به ما وعده دادهای عطایمان کن! و روز قیامت رسوایمان نساز؛ زیرا تو هرگز از وعدهات تخلف نمیکنی»
فَاِنَا یَا رَبَنا بِمَنِکَ وَلُطفِکَ أَجَبنا داعِیَکَ، وَاتَبَعنَا الرَسُولَ وَصَدَقناهُ، وَصَدَقنا مَولَی المُؤمِنِینَ، وَکَفَرنا بِالجِبتِ وَالطَاغُوتِ، فَوَلِنا مَا تَوَلَینا، وَاحشُرنا مَعَ أَئِمَتِنا فَاِنَا بِهِم مُؤمِنُونَ مُوقِنُونَ، وَلَهُم مُسَلِمُونَ، آمَنَا بِسِرِهِم وَعَلانِیَتِهِم وَشاهِدِهِم وَغائِبِهِم، وَحَیِهِم وَمَیِتِهِم، وَرَضِینا بِهِم أَئِمَهً وَقادَهً وَسادَهً، وَحَسبُنا بِهِم بَینَنا وَبَینَ اللهِ دُونَ خَلقِهِ لَا نَبتَغِی بِهِم بَدَلاً، وَلَا نَتَخِذُ مِن دُونِهِم وَلِیجَهً، وَبَرِئنا اِلَی اللهِ مِن کُلِ مَن نَصَبَ لَهُم حَرباً مِنَ الجِنِ وَالاِنسِ مِنَ الأَوَلِینَ وَالآخِرِینَ، وَکَفَرنا بِالجِبتِ وَالطَاغُوتِ وَالأَوثانِ الأَربَعَهِ وَأَشیاعِهِم وَأَتباعِهِم وَکُلِ مَن والاهُم مِنَ الجِنِ وَالاِنسِ مِن أَوَلِ الدَهرِ اِلی آخِرِهِ؛
ما ای پروردگارمان به مهرورزی و لطفت، دعوتکنندهات را پاسخ گفتیم و از پیامبرت پیروی نمودیم و او را تصدیق کردیم و مولای مؤمنان را باور نمودیم و به جبت و طاغوت کفر ورزیدیم، ما را تابع آن را که به ولایت پذیرفتیم قرار بده و با امامانمان محشور فرما، ما به آنان ایمان و باور داریم و نسبت به آنان تسلیمیم، ایمان آوردیم به نهان و آشکارشان و حاضر و غایبشان و زنده و مردهشان و به آنان به عنوان پیشوایان و پیشروان و سروران خویش خشنود گشتیم و همانان، بین ما و خدا از سایر خلق بساند، به جای آنان عوضی نجوییم و جز ایشان کسی را به عنوان خلیفه حق برنگیریم و به خدا بیزاری جستیم از هرکه از جن و انس، از اولین و آخرین، در برابرشان جنگی بر پا کرد و کافر شدیم به جبت و طاغوت و بتهای چهارگانه و شیعیان و پیروانشان و هرکه از جن و انس دوستشان دارد، از اول روزگار تا پایانش؛
اللهُمَ اِنَا نُشهِدُکَ أَنَا نَدِینُ بِما دانَ بِهِ مُحَمَد وَآلُ مُحَمَد صَلَی اللهُ عَلَیهِ وَعَلَیهِم، وَقَولُنا مَا قالُوا، وَدِینُنا مَا دانُوا بِهِ، مَا قالُوا بِهِ قُلنا، وَمَا دانُوا بِهِ دِنَا، وَمَا أَنکَرُوا أَنکَرنا، وَمَن والَوا والَینا، وَمَن عادَوا عادَینا، وَمَن لَعَنُوا لَعَنَا، وَمَن تَبَرَأُوا مِنهُ تَبَرَأنا مِنهُ، وَمَن تَرَحَمُوا عَلَیهِ تَرَحَمنا عَلَیهِ، آمَنَا وَسَلَمنا وَرَضِینا وَاتَبَعنا مَوالِیَنا صَلَواتُ اللهِ عَلَیهِم.
خدایا تو را گواه میگیریم که ما معتقدیم به آنچه معتقد شدند به آن محمد و خاندان محمد (درود خدا بر او و خاندانش باد) و گفتار ما آن است که آنان گفتند و دینمان همان است که آنها متدین به آن بودند، هرچه را گفتند گفتیم و به آنچه معتقد شدند معتقد شدیم و هرچه را انکار کردند انکار کردیم و هرکه را دوست داشتند دوست داشتیم و هرکه را دشمن داشتند دشمن داشتیم و هرکه را لعنت کردند لعنت کردیم و از هرکه بیزار شدند، از او بیزار شدیم و هرکه را مورد رحمت قرار دادند، مورد رحمت قرار دادیم، ایمان آوردیم و تسلیم و راضی شدیم و از موالیانمان (درود خدا بر آنان) پیروی کردیم.
اللهُمَ فَتَمِم لَنا ذلِکَ وَلَا تَسلُبناهُ وَاجعَلهُ مُستَقِراً ثابِتاً عِندَنا، وَلَا تَجعَلهُ مُستَعاراً، وَأَحیِنا مَا أَحیَیتَنا عَلَیهِ، وَأَمِتنا اِذا أَمَتَنا عَلَیهِ، آلُ مُحَمَد أَئِمَتُنا فَبِهِم نَأتَمُ وَ اِیَاهُم نُوالِی، وَعَدُوَهُم عَدُوَ اللهِ نُعادِی، فَاجعَلنا مَعَهُم فِی الدُنیا وَالآخِرَهِ وَمِنَ المُقَرَبِینَ، فَاِنَا بِذلِکَ راضُونَ یَا أَرحَمَ الرَاحِمِینَ.
خدایا آن را بر ما کامل کن و از دستمان مگیر و آن را نزد ما مستقر و ثابت قرار ده و موقت مگردان و ما را بر آن زنده بدار تا گاهی که زندهمان داری و بر آن بمیران تا زمانی که ما را میمیرانی، خاندان محمد امامان ما هستند، به آنان اقتدا میکنیم و آنان را دوست میداریم، دشمنانشان را که دشمن خدایند دشمن میداریم، پس ما را در دنیا و آخرت با آنان قرار ده و از مقربان پیشگاهت گردان که ما به همان راضی هستیم، ای مهربانترین مهربانان.
باز به سجده رود و «صد مرتبه»
«الحَمدُ لِلهِ»
و «صد مرتبه»
«شُکراً لِلهِ» بگوید. روایت شده: هرکه این عمل را بجا آورد، ثواب کسی را داشته باشد که روز عید غدیر، خدمت حضرت رسول (صلیاللهعلیهوآله) حاضر شده و با آن حضرت بر ولایت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) بیعت نموده باشد... تا پایان روایت.
بهتر این است که این نماز را نزدیک به هنگام گذشتن خورشید از لحظه ظهر بجا آورد که حضرت رسول (صلیاللهعلیهوآله) امیرالمؤمنین (علیهالسلام) را در آن ساعت برای مردم به امامت و خلافت نصب فرمود. در این نماز در رکعت اول پس از سوره «حَمد» سوره «قدر» و در رکعت دوم سوره «توحید» را بخواند.
ششم:
غسل کند و نیم ساعت پیش از گذشتن خورشید از لحظه ظهر دو رکعت نماز بخواند، در هر رکعت سوره «حَمد» «یک بار» و سوره «توحید» «ده بار» و «آیتالکرسی» «ده بار» و «ده بار» «اِنا أَنزَلناهُ» خوانده شود که برابر صد هزار حج و صد هزار عمره است و باعث برآورده شدن حوایج دنیا و آخرت او، به آسانی و عافیت از جانب خدای کریم است.
پوشیده نماند که در کتاب «اقبال» در بیان این نماز سوره «قدر» مقدم بر «آیتالکرسی» ذکر شده و علامه مجلسی در «زاد المعاد» از کتاب «اقبال» پیروی کرده و سوره «قدر» را مقدم داشته، چنانکه این حقیر هم در کتابهای دیگر به این صورت ذکر کردهام، ولی برابر با پیجویی زیادی که کردم، بیشتر «آیتالکرسی» را مقدم بر «قدر» دیدم. احتمال اینکه از قلم مبارک سید در کتاب «اقبال» سهوی شده، یا ناسخان در این نماز، نیز در عدد «حَمد» و هم در مقدم داشتن «قدر» بر «آیتالکرسی» اشتباهی کردهاند، یا اینکه این عمل مستقلی غیر از آن نماز است بسیار بعید به نظر میرسد و الله تعالی العالم،
بهتر این است که پس از این نماز تمام این دعای بلندی را بخواند: «رَبَنا انَنا سَمِعنا مُنادِیاً...»
هفتم:
دعای «ندبه» را بخواند.
هشتم:
این دعا را بخواند که سید ابن طاووس از شیخ مفید روایت کرده:
اللهُمَ اِنِی أَسأَلُکَ بِحَقِ مُحَمَد نَبِیِکَ وَعَلِی وَلِیِکَ، وَالشَأنِ وَالقَدرِ الَذِی خَصَصتَهُما بِهِ دُونَ خَلقِکَ أَن تُصَلِیَ عَلَی مُحَمَد وَعَلِی وَأَن تَبدَأَ بِهِما فِی کُلِ خَیر عاجِل.
خدایا از تو میخواهم به حق محمد پیامبرت و علی نمایندهات و شأن و مرتبهای که آن دو را جدای از مخلوقات به آن اختصاص دادی، بر محمد و علی درود فرستی و در هر خیری که فوری است از آنان آغاز کنی.
اللهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد الأَئِمَهِ القادَهِ، وَالدُعاهِ السَادَهِ، وَالنُجُومِ الزَاهِرَهِ، وَالأَعلامِ الباهِرَهِ، وَساسَهِ العِبادِ، وَأَرکانِ البِلادِ، وَالنَاقَهِ المُرسَلَهِ، وَالسَفِینَهِ النَاجِیَهِ الجارِیَهِ فِی اللُجَجِ الغامِرَهِ.
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست، آن امامان پیشرو و دعوتکنندگان سرور و ستارگان درخشان و نشانههای فروزان و تدبیرکنندگان دنیا و آخرت بندگان و پایههای ممالک و ناقه فرستاده شده و کشتی نجات که روان در دریاهای عمیق است.
اللهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد خُزَانِ عِلمِکَ، وَأَرکانِ تَوحِیدِکَ، وَدَعائِمِ دِینِکَ، وَمَعادِنِ کَرامَتِکَ، وَصَفوَتِکَ مِن بَرِیَتِکَ، وَخِیَرَتِکَ مِن خَلقِکَ، الأَتقِیاءِ الأَنقِیاءِ النُجَباءِ الأَبرارِ، وَالبابِ المُبتَلی بِهِ النَاسُ، مَن أَتاهُ نَجا وَمَن أَباهُ هَوی؛
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست، خزانهداران دانشت و پایههای توحیدت و ستونهای دینت و معادن سخاوت و بخشندگیات و برگزیدگان از مخلوقاتت و بهترین منتخبان از آفریدههایت، آن پرهیزگاران و پاکیزگان و نجیبان و نیکوکاران و دری که مردم مبتلای به آنند، هرکه از آن درآمد نجات یافت و هرکه سرباز زد در هلاکت سقوط کرد؛
اللهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد أَهلِ الذِکرِ الَذِینَ أَمَرتَ بِمَسأَلَتِهِم وَذَوِی القُربَی الَذِینَ أَمَرتَ بِمَوَدَتِهِم وَفَرَضتَ حَقَهُم، وَجَعَلتَ الجَنَهَ مَعادَ مَنِ اقتَصَ آثارَهُم. اللهُمَ صَلِ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد کَما أَمَرُوا بِطاعَتِکَ، وَنَهَوا عَن مَعصِیَتِکَ، وَدَلُوا عِبادَکَ عَلَی وَحدانِیَتِکَ.
خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست، اهل ذکری که به پرسش از آنان دستور دادی و خویشاوندی که به دوستیشان امر فرمودی و حقشان را واجب نمودی و بهشت را بازگشتگاه کسی قرار دادی که از روایاتشان پیروی نماید. خدایا بر محمد و خاندان محمد درود فرست، چنانکه به طاعتت امر کردند و از معصیتت نهی نمودند و بندگانت را بر وحدانیتت دلالت فرمودند.
اللهُمَ اِنِی أَسأَلُکَ بِحَقِ مُحَمَد نَبِیِکَ وَنَجِیبِکَ، وَصَفوَتِکَ وَأَمِینِکَ، وَرَسُولِکَ اِلی خَلقِکَ، وَبِحَقِ أَمِیرِالمُؤمِنِینَ، وَیَعسُوبِ الدِینِ، وَقائِدِ الغُرِ المُحَجَلِینَ، الوَصِیِ الوَفِیِ، وَالصِدِیقِ الأَکبَرِ، وَالفارُوقِ بَینَ الحَقِ وَالباطِلِ، وَالشَاهِدِ لَکَ، وَالدَالِ عَلَیکَ، وَالصَادِعِ بِأَمرِکَ، وَالمُجاهِدِ فِی سَبِیلِکَ، لَم تَأخُذهُ فِیکَ لَومَهُ لائِم، أَن تُصَلِیَ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد؛ وَأَن تَجعَلَنِی فِی هذَا الیَومِ الَذِی عَقَدتَ فِیهِ لِوَلِیِکَ العَهدَ فِی أَعناقِ خَلقِکَ، وَأَکمَلتَ لَهُمُ الدِینَ مِنَ العارِفِینَ بِحُرمَتِهِ وَالمُقِرِینَ بِفَضلِهِ، مِن عُتَقائِکَ وَطُلَقائِکَ مِنَ النَارِ، وَلَا تُشمِت بِی حاسِدِی النِعَمِ.
خدایا من از تو میخواهم به حق محمد پیامبرت و نجیبت و برگزیدهات و امینت و فرستادهات به سوی بندگانت و به حق امیرالمؤمنین، رئیس دین و پیشرو سپیدرویان، آن جانشین کمالبخش و صدیق اکبر و جدا کننده بین حق و باطل و گواه بر تو رهنمای به سوی تو و آشکار کننده دستورت و جهاد کننده در راهت که او را سرزنش سرزنشکنندهای درباره تو مفتون نکند اینکه بر محمد و خاندان محمد درود فرستی؛ مرا در این روز که برای ولیات، عهد امامت را بر عهده بندگانت بستی و برای آنان دین را کامل نمودی، از آگاهان به حرمتش و اقرارکنندگان به فضلش قرار دهی و همچنین از آزادشدگان و رهاگشتگان از آتش به حساب آری و مرا به حسادت حسودان نعمتها به سرزنش دچار نکنی.
اللهُمَ فَکَما جَعَلتَهُ عِیدَکَ الأَکبَرَ وَسَمَیتَهُ فِی السَماءِ یَومَ العَهدِ المَعهُودِ، وَفِی الأَرضِ یَومَ المِیثاقِ المَأخُوذِ وَالجَمعِ المَسؤُولِ، صَلِ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد وَأَقرِر بِهِ عُیُونَنا، وَاجمَع بِهِ شَملَنا، وَلَا تُضِلَنا بَعدَ اِذ هَدَیتَنا، وَاجعَلنَا لِأَ نعُمِکَ مِنَ الشَاکِرِینَ یَا أَرحَمَ الرَاحِمِینَ؛
خدایا چنانکه آن را عید بزرگترت قرار دادهای و آن را در آسمان روز عهد معهود و در زمین روز پیمان گرفتن و انجمن مورد پرسش نامیدی، بر محمد و خاندان محمد درود فرست و دیدگان ما را به آن روشن فرما و پراکندگی ما را به آن جمع کن و پس از آنکه هدایتمان نمودی، گمراهمان مکن و به نعمتهایت از سپاسگزاران قرار ده، ای مهربانترین مهربانان؛
الحَمدُ لِلهِ الَذِی عَرَفَنا فَضلَ هذَا الیَومِ وَبَصَرَنا حُرمَتَهُ، وَکَرَمَنا بِهِ، وَشَرَفَنا بِمَعرِفَتِهِ، وَهَدانا بِنُورِهِ. یَا رَسُولَ اللهِ، یَا أَمِیرَالمُؤمِنِینَ، عَلَیکُما وَعَلَی عِترَتِکُما وَعَلَی مُحِبِیکُما مِنِی أَفضَلُ السَلامِ مَا بَقِیَ اللَیلُ وَالنَهارُ، وَبِکُما أَتَوَجَهُ اِلَی اللهِ رَبِی وَرَبِکُما فِی نَجاحِ طَلِبتِی، وَقَضاءِ حَوائِجِی، وَتَیسِیرِ أُمُورِی.
خدا را سپاس که برتری این روز را به ما شناساند و ما را به حرمت آن بینا فرمود و به آن گرامی داشت و با شناختش به ما برجستگی و برتری داد و به نورش هدایتمان کرد، ای رسول خدا، ای امیرالمؤمنین، بر شما و خاندانتان و بر دوستدارانتان از جانب من برترین سلامها تا شب و روز باقی است و به واسطه شما به خدا روی میآورم، پروردگارم و پروردگار شما، در کامیاب شدن به خواستهام و برآوردهشدن حاجتم و آسان شدن کارهایم.
اللهُمَ اِنِی أَسأَلُکَ بِحَقِ مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد أَن تُصَلِیَ عَلَی مُحَمَد وَآلِ مُحَمَد، وَأَن تَلعَنَ مَن جَحَدَ حَقَ هذَا الیَومِ وَأَنکَرَ حُرمَتَهُ فَصَدَ عَن سَبِیلِکَ لِاِطفاءِ نُورِکَ، فَأَبَی اللهُ اِلا أَن یُتِمَ نُورَهُ. اللهُمَ فَرِج عَن أَهلِ بَیتِ مُحَمَد نَبِیِکَ وَاکشِف عَنهُم وَبِهِم عَنِ المُؤمِنِینَ الکُرُباتِ. اللهُمَ املَاَ الأَرضَ بِهِم عَدلاً کَما مُلِئَت ظُلماً وَجَوراً، وَأَنجِز لَهُم مَا وَعَدتَهُم اِنَکَ لَاتُخلِفُ المِیعادَ.
خدایا از تو میخواهم به حق محمد و خاندان محمد که بر محمد و خاندان محمد درود فرستی و لعنت کنی کسی را که حقانیت این روز را منکر شده و حرمتش را به انکار برخاسته و از راهت برای خاموش کردن نورت جلوگیری نموده است، ولی خدا هرگز نخواهد، مگر اینکه نورش را به کمال رساند، خدایا گشایش ده به اهلبیت محمد پیامبرت و برطرف کن از آنان و به وسیله آنان گرفتاریها را از اهل ایمان. خدایا زمین را به وسیله آنان پر از دادگری کن، همانطور که از ستم و بیداد پر شده است، به آنچه به آنان وعده دادهای وفا کن که تو خلف وعده نمیکنی.
و اگر بتواند، دعای مبسوط را که سید در کتاب «اقبال» روایت کرده بخواند.
نهم:
چون مؤمنی را ملاقات کند این تهنیت را بگوید:
الحَمدُ لِلهِ الَذِی جَعَلَنا مِنَ المُتَمَسِکینَ بِوِلایَهِ أَمِیرِالمُؤمِنِینَ وَالأَئِمَهِ عَلَیهِمُ السَلامُ.
سپاس خدای را که ما را از چنگزنندگان به ولایت امیرالمؤمنین و امامان دیگر درود بر آنان قرار داد.
و نیز بخواند:
الحَمدُ لِلهِ الَذِی أَکرَمَنا بِهذَا الیَومِ وَجَعَلَنا مِنَ المُوفِینَ بِعَهدِهِ اِلَینا وَمِیثاقِهِ الَذِی واثَقَنا بِهِ مِن وِلایَهِ وُلاهِ أَمرِهِ وَالقُوَامِ بِقِسطِهِ، وَلَم یَجعَلنا مِنَ الجاحِدِینَ وَالمُکَذِبِینَ بِیَومِ الدِینِ.
خدای را سپاس که ما را به این روز گرامی داشت و از وفاکنندگان به عهدش که بر عهده ما نهاده بود و پیمانش که با ما بسته بود قرار داد، عهد و پیمانی که عبارت است از ولایت سرپرستان امرش و قیامکنندگان به عدلش و ما را از انکارکنندگان و تکذیبکنندگان روز جزا قرار نداد.
دهم:
«صد مرتبه» بگوید:
الحَمدُ لِلهِ الَذِی جَعَلَ کَمالَ دِینِهِ وَتَمامَ نِعمَتِهِ بِوِلایَهِ أَمِیرِالمُؤمِنِینَ عَلِیِ بنِ أَبِی طالِب عَلَیهِ السَلامُ.
خدای را سپاس که کمال دینش و تمام نعمتش را به ولایت امیرالمؤمنین علی بن ابیطالب (درود خدا بر او) قرار داد.
آگاه باش در این روز برجسته و برتر، برای هریک از امور زیر فضیلت بسیاری است: پوشیدن جامههای نیکو، زینت کردن، استعمال بوی خوش، شادی کردن و شاد نمودن شیعیان امیرالمؤمنین (علیهالسلام)، گذشت از تقصیرات شیعیان، برآوردن حاجات آنان، صله ارحام، توسعه دادن بر اهل و عیال، اطعام اهل ایمان، افطار دادن به روزهداران، مصافحه با مؤمنان، رفتن به زیارت آنان، تبسم نمودن بر چهره ایشان و فرستادن هدایا برای اهل ایمان و بجا آوردن شکر و سپاس، به خاطر نعمت بزرگ ولایت، بسیار صلوات فرستادن، انجام عبادات و طاعات بسیار.
کسیکه در این روز یک درهم به برادر مؤمن خود بدهد، برابر با صد هزار درهم در غیر این روز است. طعام دادن در این روز به یک مؤمن مانند طعام دادن به همه پیامبران و صدیقان است.
در خطبه حضرت امیرالمؤمنین (علیهالسلام) در روز غدیر چنین آمده است: هرکه مؤمن و روزهدار را به وقت افطارش افطار دهد، مانند آن است که ده «فئام» را افطار داده باشد، شخصی از جای برخاست و عرضه داشت: یا امیرالمؤمنین «فئام» چیست؟ ایشان فرمود: صد هزار پیغمبر و صدیق و شهید، پس چگونه خواهد بود کثرت فضیلت حال کسی که جمعی از مردان و زنان مؤمن را کفالت کند، من امان او را از کفر و فقر بر خدای تعالی ضامن هستم... تا پایان روایت.
صیغه عقد اخوت در روز غدیر
در هر صورت مزیت و برتری این روز شریف [غدیر]، بیش از آن است که ذکر شود و این روز، روز قبولی اعمال شیعیان و روز برطرف شدن غمهای ایشان است و روزی است که حضرت موسی بر ساحران پیروز شد و خدا آتش را بر ابراهیم سرد و سلامت نمود و حضرت موسی، یوشع بن نون را جانشین خود کرد و حضرت عیسی شمعون الصفا را خلیفه خود نمود و حضرت سلیمان ملت خود را بر جانشینی آصف بن برخیا گواه گرفت و جناب رسول خدا بین اصحاب خود عقد برادری برقرار کرد. به این خاطر عقد برادری در این روز با برادران مؤمن سزاوار است و کیفیت آن به صورتی که شیخ ما در کتاب «مستدرک الوسائل» از کتاب «زاد الفردوس» نقل فرموده است چنین است:
دست راست خود را بر دست راست برادر مؤمن خود بگذار و بگو:
واخَیتُکَ فِی اللهِ، وَصافَیتُکَ فِی اللهِ، وَصافَحتُکَ فِی اللهِ، وَعاهَدتُ اللهَ وَمَلائِکَتَهُ وَکُتُبَهُ وَرُسُلَهُ وَأَنبِیاءَهُ وَالأَئِمَهَ المَعصُومِینَ عَلَیهِمُ السَلامُ عَلَی أَنَی اِن کُنتُ مِن أَهلِ الجَنَهِ وَالشَفاعَهِ وَأُذِنَ لِی بِأَن أَدخُلَ الجَنَهَ لَاأَدخُلُها اِلا وَأَنتَ مَعِی.
در راه خدا برادرت شدم و در راه خدا دوست با صفایت گشتم و در راه خدا با تو دست دادم و با خدا و فرشتگان و کتابهایش و رسولان و پیامبرانش و امامان معصوم (درود بر آنان) عهد کردم، بر اینکه اگر از اهل بهشت و شفاعت بودم و به من اجازه داده شد که وارد بهشت شوم، به بهشت وارد نشوم مگر اینکه تو هم با من باشی.
آنگاه برادر مؤمن بگوید:
قَبِلتُ
پذیرفتم
سپس بگوید:
أَسقَطتُ عَنکَ جَمِیعَ حُقُوقِ الأُخُوَهِ مَا خَلَا الشَفاعَهَ وَالدُعاءَ وَالزِیارَهَ.
همه حقوق برادری را از تو ساقط کردم، به جز شفاعت و دعا و زیارت.
فیض کاشانی در کتاب «خلاصه الاذکار» صیغه اُخُوَت را قریب به همین صورت ذکر کرده، آنگاه فرموده: طرف مقابل قبول کند برای خود یا موکل خود به لفظی که دلالت بر قبول نماید، سپس از یکدیگر جمیع حقوق برادری را جز دعا و زیارت ساقط کنند.
برای دسترسی سریع به تازهترین اخبار و تحلیل رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1786284