شنبه 29 دی 1403

افتتاحیه دومین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین المللی ژنتیک برگزار شد

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
افتتاحیه دومین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین المللی ژنتیک برگزار شد

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، افتتاحیه هفدهمین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین المللی ژنتیک با حضور پژوهشگران از کشورمان و دانشمندانی از کشور‌های عراق ترکیه آلمان ایتالیا ژاپن به صورت حضوری و برخط صدای این برنامه مختار جلالی ضمن خوش آمد گویی به پژوهشگران اظهار داشت: قدمت علم ژنتیک در ایران بسیار کهن است، ایرانیان بیش از پنج هزار سال قبل با علم اصلاح نژاد که مبتنی بر ژنتیک است...

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، افتتاحیه هفدهمین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین المللی ژنتیک با حضور پژوهشگران از کشورمان و دانشمندانی از کشور‌های عراق ترکیه آلمان ایتالیا ژاپن به صورت حضوری و برخط صدای این برنامه مختار جلالی ضمن خوش آمد گویی به پژوهشگران اظهار داشت: قدمت علم ژنتیک در ایران بسیار کهن است، ایرانیان بیش از پنج هزار سال قبل با علم اصلاح نژاد که مبتنی بر ژنتیک است نه تنها آشنا بوده‌اند بلکه از آن عملاً برای اصلاح نژاد اسب استفاده کرده‌اند - خوشبختانه سند این افتخار، لوح سفالی است که در استان ایلام کشف شده و در موزه لوور فرانسه نگهداری می شود. وی ادامه داد: بنیان انجمن ژنتیک ایران بیش از 60 سال قبل توسط معماران و متخصصان ژنتیک گذاشته شد. انجمن طی عمر پربرکتش توانسته در زمینه معرفی و توسعه این علم در سطوح ملی و بین‌المللی افتخارات سترگی برای جامعه علمی کشور به ارمغان آورد.

اکنون ما وارثان و امانتداران 60 سال تلاش انباشته شده علمی هستیم. بر ما واجب است که در سخت‌ترین ایام این مشعل را فروزانتر نگه‌داریم و این امانت ارزشمند را به نسل بعد بسپاریم؛ و خدا راشاکریم که امروز و پس از سه دهه و در سی و چهار سال تلاش شاهد برگزاری هفدهمین کنگره ملی ژنتیک هستیم که از یک دهه پیش کنگره بین المللی لقب گرفت و افتخار داریم که از یک دهه گذشته شاهد حضور پژوهشگران بسیاری از کشور‌های منطقه و محققانی از سراسر کشور هستیم.

رییس کنگره ژنتیک ادامه داد: علوم زیستی، به‌ویژه علم ژنتیک، در دنیا مورد توجه ویژه قرار گرفته و برای کشور نیاز آنی و ضرورتی آتی است. تکنولوژی های نوینی مثل بیوتکنولوژی، سلول‌های بنیادی، ژن درمانی، مهندسی ژنتیک و... بر ستون‌های علم ژنتیک استوار شده‌اند؛ و با توکل بر خدا و تکیه بر دانش شما و سایر پژوهشگران کشور ما بدون ذره‌ای سستی و خمودی پیش می‌رویم.

در ادامه این مراسم محمد جعفر آقایی دبیر علمی کنگره عنوان نمود: امروزه علم ژنتیک یکی از علوم پیشرو در جهان است که همراه با توسعه دانش فناوری اطلاعات چهره جهان را دیگرگون نموده و حل مشکلات آینده بشر در حوزه تامین غذای سالم، حفظ محیط زیست، سالم‌سازی منابع آب، کنترل اپدیمی‌ها، درمان بیماری‌ها و بهبود کیفیت زندگی انسانها، بازیافت پسماند‌های انسانی و تولید مواد جدید و سازگار با محیط زیست در گرو توسعه دانش ژنتیک است.

وی ادامه داد: در کنگره ژنتیک امسال 940 نفر از اساتید، پژوهشگران و دانشجویان در پنج زمینه علمی ژنتیک انسانی، سلول‌های بنیادی، ژنتیک گیاهی، ژنتیک جانوری، ژنتیک ریزسازواره‌ها، منابع ژنتیکی، ژنتیک باستان و تبارشناسی و اخلاق زیستی شرکت نموده و تعداد 680 مقاله علمی به کنگره ارایه نموده‌اند. مقالات ارایه شده توسط گروهی متشکل از 150 نفر متخصصین دانشگاهی و موسسات پژوهشی مورد بررسی و داوری قرار گرفته و براساس نظرات آنان 521 مقاله بصورت ارایه پوستر و 98 مقاله بعنوان سخنرانی در بخش‌های تخصصی شاخه‌های انجمن پذیرفته شده‌اند. همچنین 10 نفر از اساتید به نام، دارای پیش‌زمینه‌های علمی بسیار قوی در زیرشاخه‌های مختلف ژنتیک از کشور‌های آمریکا، آلمان، اسپانیا، استرالیا، هلند، مجارستان، چین و ایران جهت ارایه سخنرانی‌های کلیدی در سالن اصلی کنگره دعوت گردیده است؛ که امید است حضور این گروه بزرگ از اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و فعالان حوزه‌های ژنتیک در کشور موجب همفکری، همگرایی و پیشرفت علمی در کشور باشد.

در بخش دیگری از مراسم افتتاحیه جواد محمدی رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری در آیین افتتاحیه هفدهمین کنگره ملی و پنجمین کنگره بین المللی ژنتیک عنوان نمود: علم قدرت است و اسلام هر وقت قدرت داشته تولد تمدن‌ساز شده است علم و فناوری نخبگان و دانشمندان از عوامل تمدن ساز هستند.

محمدی افزود: در بیانیه گام دوم انقلاب به عنوان عوامل موثرتمدن ساز مورد تاکید واقع شده است. مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی به عنوان فناوری‌های نوین و در مرز دانش تحولات عظیمی در سلامت و امنیت ملی کشور ما دارد و خواهد داشت. کشور ما در حوزه مهندسی ژنتیک و بیوتکنولوژی نخبگان برجسته‌ای دارد.

ما می‌توانیم با تقسیم کار میان مراکز آموزش عالی داخلی و موسسات مراکز آموزشی خارجی و نیز استفاده از توان بخش خصوصی در حوزه‌های علم به ویژه حوزه ژنتیک و زیست فناوری شگفتی آفرین باشیم.

وی افزود: با اهتمام شورای عالی انقلاب فرهنگی، دولت و مجلس شورای اسلامی با ریل گذاری، هدایت، حمایت محققین مراکز آموزش عالی و بخش خصوصی و کم کردن بروکراسی می‌توانیم این تحول عظیم را رقم بزنیم. بیوتکنولوژی و ژنتیک در همه گیری تشخیص و درمان کرونا نقش موثر خود را به نمایش گذاشت.

محمدی همچنین اظهار دات: با توجه به چالش و بحران کم آبی در ایران و باید از تکنولوژی‌های نوین برای امنیت غذا استفاده کرد.

ما در حوزه کشاورزی مسائل متعددی داریم که این مسائل ایجاد زمینه اشتغال برای محققان وجوانان با استعداد کشور با استفاده ازتکنولوژی هاس نوین فراهم می‌کند و ما می‌توانیم بحران اشتغال را با تکیه بر این عزیزان حل کنیم. وی با اشاره به کاهش مقالات علمی در حوزه کشاورزی در ده سال گذشته گفت: چرا تعداد اساتید و محققان در این عرصه کاهش داشته اند.

این موضوع باید آسیب شناسی شود و موانع این مسیر باید برداشته شود. ما باید با ایجاد امکانات مانع از خروج فارغ التحصیلان در بیوتکنولوژی دامی و کشاورزی باشیم. برگزاری کنگره ژنتیک می‌تواند نقش موثری در بالندگی نشاط و پویایی محققان این حوزه داشته باشد و با تداوم رویداد‌هایی اینچنینی شاهد حل مسائل دامی و کشاورزی کشور باشیم.

امیر علی حمیدیه دبیر ستاد توسعه سلول‌های بنیادین به عنوان سخنران پایانی مراسم افتتاحیه کنگره اظهار داشت: علم ژن درمانی از دهه 70 میلادی مطرح شده، ولی به دلیل مشکلات پیش آمده در این حوزه، متوقف شده و فراز و نشیب‌های فراوانی را پشت سرگذاشت. در دهه‌های گذشته بسیاری از کشور‌ها به این علم با دیدی محافظه کارانه برخورد کرده اند. ولی امروزه با توجه به پیشرفت‌های ژن درمانی در حوزه‌ی بیماری‌های تک‌ژنی و سرطان، پژوهشگران امید دارند که این علم جایگزین عملی مناسبی برای درمان ان دسته بیماری‌هایی باشد که تاکنون راهکار جدی برای درمان آن‌ها بدست نیامده است. با توجه به اینکه فناوری ژن درمانی پیشرفت‌ها و تحولاتی در زمینه درمان بیماری‌های تک ژنی، دست ورزی‌های ژنی در علاج سرطان‌ها و ویرایش ژنومی ایجاد خواهد کرد، به طور قطع طی 5 سال آینده این فناوری از اهمیت و جایگاه خاصی در بین فناوری‌های موجود برخوردار خواهد بود. پیشرفت روز افزون این حوزه سبب شده که بسیاری از مراکز علمی برجسته دنیا به انجام فعالیت در این زمینه علاقه‌مند باشند.

اهمیت استراتژیک ژن درمانی در دنیا اشاره کرد و با ذکر پروژه‌های عظیم کلید خورده در دنیا برای پیشبرد علوم در این زمینه، به ضرورت سرعت بخشی وضع قوانین و مطالعه جوانب اخلاقی در این حیطه پرداخت و عنوان کرد: استقلال علمی در به دست آوردن این ابزار قدرتمند پژوهشی، می‌تواند جمهوری اسلامی ایران را هم تراز با بسیاری از کشور‌های قدرتمند دنیا در حوزه‌ی علوم پزشکی و بیولوژیکی قرار دهد.

وی با بیان اینکه دارو‌های بر بیش دارو‌های پژن درمانی و سلول درمانی در کشور‌های پیشرفته به ویژه ایالات متحده در حال فروش و تجویز هستند، عنوان کرد: جهان با سرعت در این زمینه در حال پیشرفت است و ما باید با وجود نخبگان این رشته در کشور فعالیتمان را در ژن درمانی سرعت ببخشیم امروزه ژن درمانی در صنعت داروسازی به عنوان یک رشته درآمد زا مطرح شده و کشور‌های پیشرفته از این رشته در آمد سرشاری دارند. وی در پایان اظهار داشت در کشور‌های مانند یونان با مطالعه و حوزه‌های جدید آمار تالاسمی در یک دهه اخیر به صفر رسیده و جای بسی تاسف است که در این خصوص ما در سالیان اخیر به جای فعالیت اصولی فقط تعداد تالیف مقالات علمی را بالا برده‌ایم.