پنج‌شنبه 8 آذر 1403

افزایش دقت تشخیص بیماری‌ها با کیت نانوساختار ایرانی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
افزایش دقت تشخیص بیماری‌ها با کیت نانوساختار ایرانی

تهران - ایرنا - فناوران ایرانی کیتی بر پایه ساختار نانو تولید کرده‌اند که دقت بیومارکرها در تشخیص سرطان، تشخیص واکنش‌های بیومولکولی در داروسازی، تشخیص‌های توالی، نقص و جهش‌های ژنتیکی را افزایش می‌دهد.

به گزارش گروه علم و آموزش ایرنا، با تلاش یک شرکت دانش‌بنیان و به همت متخصصان داخلی، با این کیت، تشخیص انواع بیماری ها، شناسایی باکتری و سموم بیولوژی، تعیین گلوکز در تشخیص بیماری‌های دیابت، تشخیص گازهای بازدمی در بیماری‌های ریوی، تشخیص آلاینده‌های هوا، مونوکسیدکربن و ترکیبات گوگرددار و تشخیص مواد مخدر و دوپینگ به راحتی و با سرعت و دقت بالاتری انجام می شود.

این محصول، کیت LSPR تشخیص بیومولکول است که بر اساس فرآیند SPR نانوذرات طلا کار کرده است و قابلیت تشخیص مقادیر کم از بیومولکول‌ها را دارد. نانوذرات فلزی نجیب، باند جذب شدیدی را در منطقه نورمرئی و ماوراء بنفش نشان می‌دهند که در حالت حجمی چنین پدیده‌ای رخ نمی‌دهد.

این باند جذب هنگامی ایجاد می‌شود که فرکانس پرتو ورودی با نوسانات الکترون‌های باند هدایت در ذرات فلزی تشدید ایجاد کند. این پدیده، رزونانس پلاسمون سطحی موضعی (LSPR) نامیده می‌شود. در آزمایش با LSPR یک بیومولکول به سطح نانوذرات متصل می‌شود. در اثر این اتصال دی الکتریک اطراف نانوذرات از آب به بیومولکول مذکور تغییر می‌کند.

شرکت دانش بنیان «نانو مبنا ایرانیان» در راستای رفع نیازهای کشور موفق به تولید کیت LSPR تشخیص بیومولکول‌ها شده است که بر اساس فرآیند SPR نانوذرات طلا کار کرده و قابلیت تشخیص مقادیر کم از بیومولکول‌ها را دارد. این دستگاه برای تشخیص سریع، دقیق، آسان و کم هزینه بیومولکول‌ها در غلظت‌های پایین با استفاده از مقدار کمی از نمونه برای آزمایش مناسب است.

کیت‌های طراحی شده در این شرکت برای تحقیقات بین رشته‌ای علوم پایه، فنی مهندسی و علوم پزشکی مناسب است و در این کیت‌ها نانو ذرات طلا و نقره که سنسورهای اصلی این فناوری محسوب می‌شوند به صورت کاملا همگن در 25 روزنه مستقل کیت تثبیت شده به صورتی که دقت یک نانومتری در طول موج تشدید پلاسمونی آن‌ها حاصل شود.

از مزایای این روش می‌توان به شناسایی بیومولکول‌ها با دقت و سرعت بالا در غلظت کم و حجم پایین مواد مصرفی، آشکارسازی واکنش‌های ضعیف بین بیومولکول‌ها، قابلیت تشخیص همزمان عوامل بیولوژی مختلف، دوره ماندگاری بالای بیو چیپ‌های حالت جامد عرضه شده، مقرون به صرفه بودن و همچنین مستقل از دما بودن روش اشاره کرد.

استفاده از نانوذرات طلای پوشش داده شده روی کیت با نظم بسیار مناسب و مورفولوژی یکنواخت کروی با اندازه ذرات پایین‌تر از 5 نانومتر و قابلیت تشخیص بیومولکول‌های متفاوت و غلظت‌های متفاوت از جمله مهمترین خصوصیات این محصول است.

این محصول با تایید و حمایت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تولید و در اختیار نظام سلامت کشور قرار گرفته است.

برچسب‌ها