دوشنبه 23 تیر 1404

اقتصاد ایران در میانه بهار 1404 / روند افزایشی در اوج ماند؟

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
اقتصاد ایران در میانه بهار 1404 / روند افزایشی در اوج ماند؟

اقتصادنیوز: رشد اقتصادی ایران در سه ماهه منتهی به اردیبهشت سال جاری به بالاترین مقدار در سه ماه گذشته رسیده است.

به گزارش اقتصادنیوز به نقل از اکوایران، پژوهشکده پولی و بانکی که بال تحقیقاتی بانک مرکزی است در جدیدترین آمار خود از رشد اقتصادی ایران در سه ماهه منتهی به اردیبهشت ماه نزدیک به 2 درصد برآورد شده که نسبت به بازه سه ماهه منتهی به اسفند و فروردین بالاترین مقدار محسوب می‌شود.

به نظر می‌رسد علت اصلی روند صعودی رشد اقتصادی در این مدت به علت رشد نفت و خدمات بوده است. چرا که این دو بخش در سال‌های اخیر بار بخش‌های صنایع و معادن و همچنین کشاورزی را نیز به دوش کشیده‌اند.

خبر مرتبط اثر افزایش درآمد نفتی بر اقتصاد دهه 50 ایران + فیلم

اقتصادنیوز: محمد مهدی بهکیش، اقتصاددان در گفت‌وگویی اختصاصی با اکوایران به بررسی روند تحولات قیمت نفت از دهه 1340 پرداخت.

باید گفت وقتی از رشد اقتصادی ماهانه صحبت می‌شود منظور این است که پژوهشکده پولی و بانکی حجم اقتصاد سه ماهه منتهی به یک ماه مشخص را نسبت به مدت مشابه در سال گذشته تخمین زده است.

پژوهشکده پولی و بانکی در رویکردی جدید با استفاده از روش‌های یادگیری عمیق و داده‌های مختلف اقدام به برآورد رشد اقتصادی بخش‌های مختلف می‌کند. این بخش‌ها شامل نفت، کشاورزی، خدمات و صنایع و معادن می‌شود.

اهمیت رشد اقتصادی در رفاه و توسعه یک کشور

رشد اقتصادی یکی از مهم‌ترین شاخص‌های سنجش عملکرد اقتصادی کشورها و از ارکان اصلی دستیابی به رفاه و توسعه پایدار به‌شمار می‌رود. هنگامی که اقتصاد یک کشور رشد می‌کند، تولید ناخالص داخلی افزایش می‌یابد، درآمد سرانه بالا می‌رود و فرصت‌های شغلی بیشتری ایجاد می‌شود. این امر زمینه را برای بهبود سطح زندگی شهروندان و کاهش فقر و نابرابری فراهم می‌کند.

رشد اقتصادی همچنین منابع مالی دولت را از طریق افزایش درآمدهای مالیاتی تقویت می‌کند، که به نوبه خود، سرمایه‌گذاری بیشتر در حوزه‌هایی چون آموزش، بهداشت، زیرساخت‌ها و خدمات عمومی را امکان پذیر می‌کند. این سرمایه‌گذاری‌ها نه تنها کیفیت زندگی مردم را ارتقا می‌دهند، بلکه زیرساخت‌های لازم برای رشد آینده را نیز فراهم می‌کنند.

افزون بر این، رشد اقتصادی می‌تواند به تقویت ثبات سیاسی و اجتماعی منجر شود. زمانی که مردم احساس کنند وضعیت معیشتی آن‌ها در حال بهبود است و فرصت‌های اقتصادی رو به افزایش است، اعتماد بیشتری به نهادهای اقتصادی و سیاسی پیدا می‌کنند، که این امر به تقویت انسجام اجتماعی کمک می‌کند.

بنابراین بزرگتر شدن اندازه کیک اقتصاد موجب رشد رفاه شده و از آنجایی که یکی از شاخصه‌های اصلی توسعه محسوب می‌شود برای رشد سایر مولفه‌های انسانی و اجتماعی نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.

روند افزایشی رشد اقتصادی حفظ شد

براساس جدیدترین داده‌ها و ارقام پژوهشکده پولی و بانکی رشد اقتصادی سه ماهه منتهی به اردیبهشت سال 1404 برابر با 1.9 درصد تخمین زده شده است. در واقع حجم اقتصاد ایران در این مدت نسبت به سه ماهه منتهی به اردیبهشت سال گذشته 1.9 درصد بزرگتر شده است. این‌ها درحالی است که رشد اقتصادی در فروردین امسال 1.7 درصد محاسبه شده است. همچنین حجم اقتصاد ایران در اسفند سال گذشته که رشد اقتصادی زمستان این سال را نشان می‌دهد معادل 0.4 درصد برآورد شده است.

بنابراین همانطور که مشاهده می‌شود از اسفند سال گذشته تا اردیبهشت سال جاری، روند رشد اقتصادی براساس محاسبات پژوهشکده پولی و بانکی صعودی بوده است. از آنجایی که روند رشد بخش نفت نیز مانند رشد اقتصادی بوده می‌توان نتیجه گرفت که احتمالا علت روند افزایشی رشد اقتصادی در این بازه زمانی ریشه در نفت داشته است.

نفت و خدمات؛ دو عامل اصلی رشد اقتصادی

بررسی‌ها نشان می‌دهد بخش خدمات که بزرگترین بخش اقتصاد ایران محسوب می‌شود در سه ماهه منتهی به اردیبهشت 1404 رشدی معادل 2.3 درصد داشته که مشابه بازه سه ماهه منتهی به فروردین 1404 محاسبه شده است. این‌ها درحالی است که رشد این بخش در زمستان سال 1403 نزدیک به صفر درصد بوده است.

رشد بخش نفت در اردیبهشت ماه سال جاری معادل 2 درصد بوده که در مقایسه با رشد 0.9 درصدی در فروردین ماه افزایش پیدا کرده است. در زمستان سال گذشته اما رشد این بخش نزدیک به منفی 3 درصد بوده است. به عبارتی از اسفند 1403 تا اردیبهشت امسال رشد بخش نفت روندی افزایشی داشته که این امر تاثیر قابل توجهی در روند صعودی رشد اقتصادی داشته است.

رشد بخش نفت که ارزش افزوده بالایی برای اقتصاد ایران دارد و از طرف دیگر رشد بخش خدمات که بزرگترین بخش اقتصاد ایران است را می‌توان عامل اصلی روند صعودی رشد اقتصادی کشور دانست.

وضعیت کشاورزی و صنایع و معادن در آمار رشد اردیبهشت

بخش صنایع و معادن موتور رشد اقتصادی در اغلب کشورهای توسعه یافته محسوب می‌شود. اما این گروه در ایران با مشکلات زیادی مواجه است. مشکلاتی که شامل قطعی برق، ناطمینانی اقتصادی و بی ثباتی‌های کلان می‌شود. براساس اعلام پژوهشکده پولی و بانکی رشد اقتصادی بخش صنایع و معادن که در زمستان سال گذشته 1.9 درصد برآورد شده، در سه ماهه منتهی به اردیبهشت سال جاری به 1.7 درصد رسیده و روند نزولی داشته است.

رشد بخش کشاورزی نیز که در زمستان 1403 برابر با 1.7 درصد برآورد شده بود، در فروردین منفی 1.3 درصد و در سه ماهه منتهی به اردیبهشت منفی 0.2 درصد محاسبه شده است. در واقع رشد بخش کشاورزی با اینکه در اردیبهشت نسبت به فروردین افزایش یافته اما همچنان در محدوده منفی باقی مانده است.

همچنین بخوانید ما را در شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید
اقتصاد ایران در میانه بهار 1404 / روند افزایشی در اوج ماند؟ 2
اقتصاد ایران در میانه بهار 1404 / روند افزایشی در اوج ماند؟ 3