دوشنبه 9 مهر 1403

اقتصاد قزاقستان؛ زیر ضربه کرونا

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اقتصاد قزاقستان؛ زیر ضربه کرونا

تهران - ایرنا - همزمان با خطر شیوع ویروس کرونا در میدان‌های نفتی و معادن مس و کاهش قیمت جهانی نفت، قزاقستان در حال تجربه یک حمله دوگانه به اقتصاد این کشور است.

به گزارش ایرنا به نقل از روزنامه تایمز آسیای میانه چاپ قرقیزستان، وضعیت بد اقتصادی دولت قزاقستان که پیشتر برای کنار آمدن با کاهش شدید درآمد ناشی از پایین آمدن قیمت جهانی نفت به تقلا افتاده بود؛ اکنون با شیوع کرونا در میدان‌های بزرگ نفتی و معادن این کشور بدتر شده است.

بلومبرگ روز 27 مه (چهارشنبه 7 خرداد) گزارش داد که شرکت شورون سهامدار اصلی پروژه میدان نفتی "تنگیز" اعلام کرده که دو سوم کارگران خود در این میدان نفتی را به خانه فرستاده است. تنگیز بزرگترین میدان نفتی واقع در خشکی کشور قزاقستان است که ذخایر آن حدود 25 میلیارد بشکه برآورد می‌شود و حدود یک سوم تولید نفت قزاقستان را به خود اختصاص می‌دهد. مقامات نفتی امیدوارند کاهش شدید نیروی کاری موجب توقف شیوع ویروس و جلوگیری از تعطیلی این میدان نفتی سودآور شود.

به نظر می‌رسد که تنگیز یکی از کانون‌های ویروس کرونا در قزاقستان است که تا روز 20 مه نزدیک به 950 مورد ابتلا به کرونا بین کارگران در این میدان نفتی گزارش شده است که این رقم بیش از 10 درصد تمام موارد ثبت شده کرونا در قزاقستان تا آن زمان بود. مدیر روابط عمومی شرکت "تنگیز شوراویل" (TengizChevroil) روز 25 مه گفت که حدود 18 هزار و 500 تن از کارگران و شرکت‌های پیمانکاری از میدان‌های نفتی تخلیه شده‌اند.

کنسرسیوم تنگیز شوراویل متشکل از شورون، اکسون موبیل قزاقستان و لوک‌اویل روسیه و شرکت دولتی "قزمونیاگاز" قزاقستان یک هفته پیش از آن در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که تولید بدون وقفه ادامه دارد.

در همین حال شرکت "کازاخ‌مس"‌(Kazakhmys) بزرگترین تولیدکننده مس قزاقستان که در استان "قاراقاندی" (Qaraghandy) در مرکز قزاقستان فعالیت دارد و بهره‌برداری از چند نیروگاه را هم در دست دارد، اعلام کرد که روز 6 مه اولین مورد ابتلا به کرونا را در یکی از معادن ثبت کرده است. مشخص نیست که عملیات استخراج در این معدن تا چه زمانی مجاز خواهد بود.

یکی از مسئولان ارشد بهداشتی قزاقستان روز 20 مه درباره شیوع کرونا در سایت تنگیز و سایر مناطق نفتی و معدنی در قزاقستان گفت که اگر میزان شیوع همچنان بالا برود، دولت ممکن است دستور توقف عملیات بهره‌برداری را بدهد.

وی گفت که در سه میدان نفتی در مجموع یک هزار و 162 نفر به کرونا مبتلا شده‌اند و این زمانی بود که شمار کل مبتلایان در قزاقستان 6 هزار و969 نفر بود.

مقام‌های بهداشتی دولتی و مدیران این سایت‌های نفتی می‌دانند که بخش زیادی از مشکل ناشی از زندگی در میدان‌های نفت و گاز است. شرکت‌های فعال در این میدان‌های نفتی و معادن وعده داده‌اند که یک رشته اقدامات را برای جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس کرونا انجام دهند از جمله اینکه کارگران را به گروههای کوچک تقسیم کنند تا تماس کمتری با هم داشته باشند.

شرکت کازاخ‌مس اعلام کرده که تولید را در معدن "نورکازگان" بطور موقتی تعطیل کرده است و تنها فعالیت‌های تعمیر و نگهداری انجام می‌شود. همچنین در هر شیفت 100 نفر کار می‌کنند و بطور منظم تست می‌شوند. شرکت پتروقزاقستان نیز وعده تقویت تدابیر برای جلوگیری از شیوع کرونا را داده است.

هشدارهای دولت درباره تعطیلی عملیات بهره‌برداری در میدان‌های نفتی و معادن در حالی است که مقامات در استان غرب قزاقستان و در استان آتورائو که میدان تنگیز در آن قرار دارد، از اول ژوئن تدابیر قرنطینه را کاهش داده‌اند.

مقامات قزاقستان هفته‌هاست از این مساله آگاهند که سال 2020 سال متفاوتی خواهد بود. اعلام اولین مورد کرونا در این کشور یک هفته پس از کاهش شدید قیمت نفت در بازارهای جهانی صورت گرفت.

قیمت نفت هرچند پایین است اما قزاقستان انتخاب دیگری جز تولید نفت ندارد. قیمت مس هم اندکی کاهش یافته و قزاقستان به استخراج آن ادامه خواهد داد. تعلیق فعالیت‌های تولیدی در هرکدام از میدان‌های نفتی بزرگ یا معادن اصلی مس به معنی کاهش بیشتر درآمدهای مورد نیاز دولت است. دولت قزاقستان در عین حال نمی‌تواند شیوع مکرر کرونا در سایت‌های نفت و معادن را تحمل کند، بخصوص که خطر گسترش میان مردم محلی را هم به همراه دارد. قزاقستان تا روز دوم ژوئن 11 هزار و 571 مورد کرونا و 44 مرگ بر اثر کرونا را گزارش کرده است.

*س_برچسب‌ها_س* *س_پرونده خبری_س*
اقتصاد قزاقستان؛ زیر ضربه کرونا 2