چهارشنبه 7 آذر 1403

اقدام هایی برای تقویت زیرساخت های موزه در کهگیلویه و بویراحمد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
اقدام هایی برای تقویت زیرساخت های موزه در کهگیلویه و بویراحمد

گچساران - ایرنا - مسئولان دولت تدبیر و امید در کهگیلویه و بویراحمد با به سرانجام رساندن موزه یاسوج پس از 14 سال انتظار، شروع عملیات اجرایی موزه نفت گچساران، تلاش برای موزه داری در بخش خصوصی و ساماندهی، مرمت اشیای تاریخی تلاش های گسترده ای برای تقویت صنعت موزه در این استان انجام داده اند.

به گزارش ایرنا، از آنجا که موزه ها یکی از ارکان توسعه گردشگری فرهنگی محسوب می شود و با توجه به اینکه جای این زیرساخت مهم در کهگیلویه و بویراحمد تا همین چند سال پیش تقریبا خالی بود مسئولان دولت یازدهم و دوازدهم تلاش های گسترده ای را برای توسعه موزه ها در این استان انجام داده اند.

ایجاد موزه در ایران به دوره قاجار و پس از سفر ناصرالدین شاه در 1249 هجری خورشیدی به اروپا و بازدید از موزه این کشورها برمی گردد اما کهگیلویه و بویراحمد با وجود داشتن بیش از سه هزار شیء تاریخی، ظرفیت های صنعت نفت و پیشینه فرهنگی تا زمان شروع بکار دولت تدبیر و امید حرف چندانی در حوزه موزه نداشت.

موزه تنها یک ساختمان برای نشان دادن اشیای تاریخی نیست بلکه محلی برای معرفی فرهنگ و تاریخ یک ملت به جهانیان و نسل های آینده است به همین دلیل تکمیل موزه باستان شناسی یاسوج در اولویت برنامه های مسوولان میراث فرهنگی قرار گرفت به گونه ای که این طرح در واپسین ماه های فعالیت دولت تدبیر و امید آماده بهره برداری شده است.

«موزه» به عنوان مکانی که مجموعه بزرگی از آثار باستانی و اشیای ارزشمند در آن نگهداری و در برابر دید همگان قرار داده می شود، در لغت از واژه فرانسوی «Musee» گرفته شده است و در زبان انگلیسی به آن «میوزیم» (museum) می گویند. به باور کارشناسان موزه هرکدام از آثار موجود در این مکان ها، بازتابی از محیط زیست طبیعی انسان ها و میراث فرهنگی آنان است.

موزه باستان شناسی یاسوج آماده بهره برداری

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد می گوید: پروژه موزه باستان‌شناسی یاسوج پس از 14 سال از آغاز عملیات آماده بهره‌برداری شده است.

مجید صفایی اظهار کرد: عملیات اجرایی این طرح در سال 1386 آغاز شد اما به دلیل مشکلات اعتباری اتمام و بهره‌برداری از آن امسال به نتیجه رسیده است.

وی اضافه کرد: این موزه با زیربنای 2 هزار و 750 مترمربع در زمینی به مساحت 11 هزار مترمربع احداث شده است.

او تصریح کرد: براساس برنامه‌ریزی‌های انجام شده 3 هزار شیء موزه‌ای در سالن این موزه به مساحت 600 متر به نمایش گذاشته خواهد شد.

صفایی اضافه کرد: خرید و تکمیل تجهیزات و لوازم اداری موزه در دست اقدام است.

وی ادامه داد: برای تکمیل پروژه موزه باستان‌شناسی یاسوج قریب به 130 میلیارد ریال هزینه شده است.

موزه نفت گچساران

با توجه به اینکه گچساران حدود 20 درصد نفت کشور را تأمین می‌کند احداث موزه نفت این شهرستان با هدف به نمایش گذاشتن قدیمی‌ترین وسایل اکتشافی صنعت نفت مورد توجه مسئولان قرار گرفت و تاکنون طرح مطالعاتی آن تکمیل و در آینده نزدیک عملیات اجرایی آن کلید می خورد.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی کهگیلویه و بویراحمد از پایان عملیات مطالعاتی پروژه موزه صنعت نفت گچساران خبر داد.

مجید صفایی اظهار داشت: برای اجرای طرح مطالعاتی موزه نفت گچساران سه میلیارد ریال اعتبار هزینه شده است.

صفایی با بیان اینکه طرح موزه نفت گچساران به زودی وارد فاز عملیات اجرایی می‌شود، تاکید کرد: این پروژه در زمینی به مساحت 12 هزار مترمربع در مرکز شهر دوگنبدان اجرا می‌شود.

او با بیان اینکه این طرح یکی از بزرگ‌ترین پروژه‌های موزه‌ای در جنوب کشور است، بیان کرد: موزه نفت گچساران با توجه به سنگینی ابزارهای قابل نمایش در 2 بخش فضای بسته و باز در یک طبقه احداث خواهد شد.

صفایی عنوان کرد: این طرح می‌تواند در توسعه گردشگری این شهرستان و جذب گردشگران نقش بسزایی ایفا کند.

قدیمی‌ترین چاه نفت گچساران در منطقه‌ای مرتفع به نام سقلاطون قرار گرفته و به علت مرتفع بودن این منطقه گچساران به بام نفتی ایران معروف است که این خود می تواند جذابیت های زیادی برای پژوهشگران صنعت نفت داشته باشد.

منطقه نفت‌خیز گچساران نخستین بار در فاصله سال‌های 1302 و 1303 هجری شمسی، به وسیله کنسرسیوم دارسی مورد مطالعه قرار گرفت و استخراج نفت از میدان گچساران در سال 1318 هجری شمسی از چاه شماره 13 این شهرستان آغاز شد.

مرمت و ساماندهی اشیای تاریخی

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: طرح مرمت یکهزار قطعه از اشیای تاریخی موزه باستان شناسی یاسوج از دیگر اقدام ها برای حفظ مواریث کهن در سال های اخیر بوده است.

رحیم دادی نژاد تاکید کرد:2 هزار و 174 شی تاریخی کهگیلویه و بویراحمد نیز در فهرست میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.

موزه داری خصوصی

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد گفت: در زمان حاضر سه موزه شخصی شامل موزه سکه و اشیای تاریخی یاسوج و موزه های اشیا و اسناد تاریخی گچساران و سوق در کهگیلویه وبویراحمد فعالیت می کند.

وی ابراز داشت: هفت پروانه موزه های شخصی سال 1392 تاکنون از سوی این اداره صادر شده است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: در یک ساله گذشته400 میلیون ریال اعتبار برای مرمت موزه اقوام در گچساران هزینه شده هستند.

دادی نژاد افزود: میراث فرهنگی استان با اعطای مجوز و کمک های بلاعوض برای مرمت اشیای موجود در موزه های خصوصی از موزه داری شخصی حمایت می کند.

2 هزار اثر میراث فرهنگی در کهگیلویه و بویراحمد مشهور به دیار آریوبرزن وجود دارد و حدود800 اثر میراث فرهنگی استان در فهرست آثار ملی ثبت شده است.

استان کهگیلویه و بویراحمد با سابقه تاریخی چندین هزار ساله و وجود بیش از 700 اثر تاریخی که در فهرست آثار ملی ثبت شده نیازمند تکاپویی جدی برای مرمت آثار باستانی است. کهگیلویه و بویراحمد بخشی از تمدن عیلام بوده و در دوره بعد از اسلام و همچنین بعد از ورود آرایی‌ها جزئی از خاک تمامی حکومت‌های ایران بود.

*س_برچسب‌ها_س*