دوشنبه 1 بهمن 1403

اقدام پرسر و صدای سید محمد خاتمی در جمعه 11 اسفند

وب‌گاه عرشه آنلاین مشاهده در مرجع
اقدام پرسر و صدای سید محمد خاتمی در جمعه 11 اسفند

‌در حالی روز گذشته انتخابات مجلس دوازدهم برگزار شد که اخبار پیرامون محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، یکی از حاشیه‌های پرسر و صدای این دور از انتخابات بود. در حالی روز گذشته انتخابات مجلس دوازدهم برگزار شد که اخبار پیرامون محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، یکی از حاشیه‌های پرسر و صدای این دور از انتخابات بود. خبری که درباره او منتشر شد و بازتاب فراوانی داشت. محمد خاتمی برای نخستین بار در...

در حالی روز گذشته انتخابات مجلس دوازدهم برگزار شد که اخبار پیرامون محمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات، یکی از حاشیه‌های پرسر و صدای این دور از انتخابات بود.

خبری که درباره او منتشر شد و بازتاب فراوانی داشت. محمد خاتمی برای نخستین بار در انتخابات شرکت نکرده است. برخی اخبار هم از عدم حضور محمود احمدی نژاد در انتخابات حکایت داشت که «ایسنا» با رد این شایعه خبر داد: رئیس دولت بهار در آخرین دقایق مهلت قانونی رای‌گیری در مدرسه هدایت محله نارمک تهران رای خود را به صندوق انداخت.

روز گذشته خبرگزاری برنا اعلام کرد که محمد خاتمی با حضور در یکی از شعب اخذ رای در انتخابات شرکت کرده است. اما بعد از گذشت ساعتی این خبرگزاری در اصلاحیه‌ای درباره خبر رأی دادن خاتمی نوشت: بررسی‌ها نشان داد که این خبر صحت ندارد و وی در انتخابات شرکت نکرده است.

وب سایت انصاف نیوز هم نوشت: محمد خاتمی رئیس جمهور اسبق، تا پایان زمان قانونی انتخابات رای نداده است. در عین حال یک چهره نزدیک به سیدمحمد خاتمی، این خبر را نه تایید کرد و نه تکذیب.

رأی ندادن خاتمی تایید شد / شروع یک تحول؟

در اولین واکنش رسمی، آذر منصوری، رئیس جبهه اصلاحات، رأی ندادن محمد خاتمی در انتخابات را تائید کرد و نوشت: پایان زمان رأی گیری انتخابات اعلام شد و سید محمد خاتمی در این انتخابات رأی نداد. او قبلا نیز از راهبرد جبهه اصلاحات ایران در انتخابات حمایت کرده بود.

اشاره آذر منصوری به سند راهبردی بخشی از بدنه اصلاح طلبان است که در آن اعلام شده است: «طبعاً اصلاح‌طلبان نمی‌توانند در انتخاباتی غیررقابتی، غیرمنصفانه و غیرمؤثر در اداره کشور شرکت کنند. این البته به معنای قهر آنان با صندوق رأی نیست، بلکه بر عکس، اصلاح‌طلبان موظفند به رغم عدم مشارکت در چنین انتخاباتی تمامی مساعی خود را برای اقناع یا الزام حاکمیت به برگزاری انتخابات مطلوب مبذول دارند.»

مُهر تائید خاتمی بر راهبرد جبهه اصلاحات

این راهبرد جبهه اصلاحات از سوی سیدمحمد خاتمی رئیس دولت اصلاحات نیز مورد تایید قرار گرفته بود. آنچنان که او اخیرا در دیداری که با انجمن اسلامی جامعه پزشکی داشت؛ گفته بود: «شرط قطعی انتخاباتِ مطلوب این است که اولاً آزاد باشد و تصمیم گیرنده اصلی و نهائی خود مردم باشند؛ دوماً رقابتی باشد تا همه مردم با سلیقه های مختلف، قدرت انتخاب را داشته باشند و سوماً تاثیرگذار باشد یعنی حاصل آن، نهاد و نهادهائی باشد متعلق به مردم، مسئول در برابر مردم و حرکت کننده به سوی آنچه به مصلحت و منفعت مردم است. و به عبارت دیگر انتخاباتِ مطلوب آنست که منجر به استقرار قدرت و سامان حکمرانی و سیاست ورزیِ نظارت شده و کاردان و پاسخگو باشد.»

 بیانیه 15 بندی، کلید اصلی رای ندادن محمد خاتمی؟

همزمان با تائید عدم شرکت رئیس دولت اصلاحات در انتخابات مجلس، محمود صادقی، نماینده سابق مجلس در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: رأی ندادن خاتمی در انتخابات مجلس دوازدهم هم‌راستا با بیانیه 15 بندی سال گذشته‌اش منشأ تحولات بزرگی برای اصلاح طلبان خواهد بود.

محمود صادقی در این توئیت به بیانیه 15 بندی که از سوی خاتمی صادر شده بود اشاره کرده است که در بخشی از آن آمده بود: باید به خواست ملت، «تمکین» کرد، «نارضایتی گسترده»، آشکار است و اصلاح طلبی به شیوه سابق، به «بن‌بست» رسیده و باید هم جریان اصلاحات و هم حاکمیت نکاه خود را تغییر دهند.

جنجالی‌ترین حضور خاتمی در انتخابات

حواشی عدم حضور خاتمی در انتخابات اسفند در حالی داغ است که خبر رای دادن او در انتخابات مجلس نهم و پس از رویدادهای انتخابات بحث برانگیز سال 88 حسابی سر و صدا به پا کرد.

خبرگزاری‌فارس در سال 90 در این باره نوشته بود که خاتمی که در خارج از تهران به سر می‌برد، در صندوق رای مستقر در حسینیه پنج تن منطقه آبسرد گیلاوند واقع در حوزه انتخابیه دماوند و فیروزکوه رای داد. مرتضی تمدن، استاندار وقت تهران نیز ضمن تائید این خبر اعلام کرده بود: محمد خاتمی با حضور روستای وادان رای خود را به صندوق انداخت که اسناد آن نیز موجود است.

خاتمی پیش‌تر درباره شرکت کردن یا عدم شرکتش در انتخابات نهمین دوره مجلس پاسخ روشنی نداده بود و درباره انتخابات گفته بود: اصلاح طلبان نمی‌توانند در انتخابات نامزد و فهرستی داشته باشند؛ البته این به معنای عدم شرکت در انتخابات نیست. خبر رای دادن خاتمی با واکنش‌های زیادی رو به رو شد. در آن زمان صادق زیباکلام، استاد دانشگاه که از شنیدن خبر رای دادن خاتمی شگفت‌زده نشده بود، گفت: خاتمی هیچ‌گاه به حضور انتخابات «نه» نخواهد گفت.

خداحافظی با «تَکرار»؟

محمد خاتمی نقش چشمگیری در پیروزی چهره‌های نزدیک به خود در چند انتخابات را داشت. خاتمی در جریان انتخابات دهمین دوره مجلس، در یک پیام ویدئویی مردم را به رای دادن به فهرست انتخاباتی مورد حمایت اصلاح طلبان موسوم به «فهرست امید» تشویق کرده بود. که پس از حواشی وقایع دی‌ماه 1396، تاجزاده، چهره نزدیک به محمد خاتمی اعلام کرد: تردید نسبت به بهبود اوضاع به حدی بالا رفت که خاتمی می‌گوید: من اگر «تکرار» هم کنم، دیگر فایده چندانی ندارد!

واکنش‌ها به عدم حضور محمد خاتمی در انتخابات مجلس دوازدهم:

* اردلان نوشت: اگر خبر رای ندادن سید محمد خاتمی درست باشد، این نخستین بار است که رییس جمهور سال‌های 76 تا 84 رای نداده و یکی از موارد عجیب روزگار است.

* محسن دیگر کاربر مجازی هم نظر داد: علی‌رغم علاقه و ارادتم به محمد خاتمی، ولی به گمانم کنش‌های ایشون مدت‌هاست که دیگه برای جامعه اهمیتی نداره.

* شراره اما نظر متفاوتی داد و گفت: خاتمی رای نداد، احمدی نژاد رای داد. دو پدیده خاص سال 1402!

* ملیحه هم از زوایه دیگری به این رویداد نگاه کرده و توئیت زد: خاتمی اهل تصمیمات رادیکالی نیست.

منبع برترین ها

هم اکنون دیگران می خوانند -->

بیشتر بخوانید

اقدام پرسر و صدای سید محمد خاتمی در جمعه 11 اسفند 2
اقدام پرسر و صدای سید محمد خاتمی در جمعه 11 اسفند 3
اقدام پرسر و صدای سید محمد خاتمی در جمعه 11 اسفند 4
اقدام پرسر و صدای سید محمد خاتمی در جمعه 11 اسفند 5