الزام رعایت استانداردها در مدیریت پروژه های شهری
فراهانی با اشاره به لزوم رعایت استانداردها در مدیریت پروژههای شهری به بحث و بررسی در خصوص چالشهای پیش رو در پروژههای شهری پرداخت.
به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، مجید فراهانی رئیس کمیته بودجه ونظارت مالی شورای شهر تهران در نشست مجازی به تشریح ویژگیهای پروژههای شهری پرداخت.
او با تاکید بر لزوم رعایت استانداردهای لازم در اجرای پروژههای شهری پیچیدگی، ریسک، عدم قطعیت، فقدان مدیریت یکپارچه شهری و وجود ذینفعان زیاد شهری را از جمله چالشهای پروژههای شهری دانست.
لزوم استانداردسازی پروژههای شهری
مجید فراهانی، رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران با اشاره به وجود برخی استانداردها در پروژههای شهری گفت: در فضای مدیریت شهری در همه شهرها، جنس پروژهها در ابعاد کوچک، متوسط و بزرگ تعریف میشود چرا که پروژههای شهری طیف وسیع و متنوعی دارد.
او افزود: پروژههای بزرگ شهری در دو دسته پروژههای عمرانی و غیر عمرانی میشود که هر یک از این دو زیر مجموعههای بسیاری دارد. پروژههای عمرانی شامل ساخت تونل و بزرگراه و پروژههای غیر عمرانی شامل پروژههای فناوری اطلاعات، فرهنگی اجتماعی، پروژههای زیر ساختی بزرگ مانند برج میلاد و دریاچه شهدای خلیج فارس و پروژههای مترو میشود.
رئیس کمیته بودجه و نظارت شورای شهر تهران تصریح کرد: اصلاح هندسی میادین، احداث درمانگاه و احداث میادین تره بار از جمله پروژههای کوچک مقیاس است از این رو طیف وسیعی از ابعاد و تنوع در پروژههای شهری داریم که اینها باید از استانداردهای لازم برخوردار باشند.
لزوم تکیه بر دانش در اجرای پروژههای شهری
عضو شورای شهر تهران در ادامه افزود: گر چه معتقدیم هزینههای پروژه تا جای امکان باید کم شود، اما لازم است پروژهها از کیفیت بالایی برخوردار باشد از این رو باید برنامههایی برای این پروژهها در هر سطحی تعریف شود و مطابق آن پیش رفت.
او با اشاره به پروژههای موفق شهری گفت: برای انجام پروژههای شهری باید رضایت کارفرما، تیم پروژه و مردم را به دست آورد تا بتوان از آن به عنوان پروژه موفق نام برد.
فراهانی با اشاره به برخی پروژههای موفق شهری گفت: یک پروژه موفق ارکان بسیاری دارد و برای رسیدن بدان باید از دانش موجود استفاده کرد. مدیریت پروژه در دنیا دانش است و در پرتو تجربیات هزاران مدیر پروژه ایجاد شده است. کیفیت اتفاقی نیست و بر اساس دانش باید پیش رفت. او تاکید کرد: این دانش با استفاده از تجربیات جهانی، تحت عنوان استانداردها تعریف شده است.
پروژههای مدیریت شهری پیچیده است رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران با اشاره به برخی پروژههای مدیریت شهری گفت: پروژههای مدیریت شهری وضعیت خاصی دارند و به خاطر وضعیت خاص شهر، زمان - هزینه و هزینه - درآمد است.
او ادامه داد: یعنی شهرداریها باید درآمد را به دست آورند و سپس هزینه کنند. این اقدامات مانند پروژههای دولتی نیست که تنها هزینه شود و باید موازنهای در درآمد و هزینه ایجاد کرد.
فراهانی تاکید کرد: همچنین معارضان زیادی در پروژههای شهری وجود دارد. پروژه در فضای شهری است و انواع و اقسام معارضان حقیقی و حقوقی اعم از اداره گاز، برق، راهنمایی رانندگی، شرکتها و مالکان زمینها را شامل میشود و بر این اساس خصوصیت سوم پروژههای شهری، پیچیدگی است.
ریسک از ویژگیهای پروژههای شهری
عضو شورای شهر تهران با اشاره به عدم قطعیت در پروژههای شهری گفت: ریسک و عدم قطعیت در پروژههای شهری وجود دارد. پروژه در فضای شهری ایجاد میشود و پیچیدگیهای متعددی در این فضا است و بحث ریسک هم مطرح میشود.
او بیان کرد: اتفاقات پیش بینی شده و پیش بینی نشده در کمین پروژههای شهری است و این اتفاقات ممکن است پروژه را متوقف کند.
گسست محلهای از ویژگیهای پروژههای شهری
فراهانی با اشاره به دیگر خصوصیت پروژههای مدیریت شهری گفت: خصوصیت بعدی این است که پروژههای شهری بر هم زننده نظم موجود است. این دست پروژههای فضای محیط زیستی، مردم منطقه، ترافیک و... را تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است سبب گسست محلهای شود.
عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: تعداد زیاد محلات شمالی و جنوبی تهران بر همین منوال شکل گرفته است چرا که اول محله واحد بوده، اما با اجرای پروژهای گسست ایجاد شده است.
فقدان مدیریت یکپارچه مانعی برای پیشبرد پروژههای شهری
او با اشاره به عدم یکپارچگی مدیریت شهری تصریح کرد: فقدان مدیریت یکپارچه شهری از دیگر مشکلات است چرا که کمتر از نیمی از مدیریتهای شهر در اختیار شهرداری است.
فراهانی گفت: در برخی فضاها دولت خود را رقیب مدیریت شهری میداند و حاضر نیست بخشی از اختیارات خود را واگذار کند. باید مدیریت واحد باشد تا با تعامل مشکلات حل شود.
پروژههای شهر ذینفعان عجیب و غریبی دارد
رئیس کمیته بودجه ونظارت مالی شورای شهر تهران افزود: یکی از مشکلات پروژههای شهری این است که پروژههای شهری ذینفعان عجیب و غریب زیادی دارد. از نهادهای دولتی و قضایی گرفته تا نهادهای خاص و اشخاص حقیقی و حقوقی همه ذینفعانی هستند که بدون واسطه با شهرداری کار میکنند و از سوی دیگر نهاد بالادستی شهرداری مانند شورای شهر وجود دارد همچنین در یک پروژه معاونان شهرداری و شهرداران مناطق و... درگیر هستند که خود از دیگر پیچیدگیهای این دست پروژهها است.
به گفته او بنا به این دلایل ویژگی و چالشهای خاصی در پروژههای مدیریت شهری حاکم است.
اختصاص بودجه برای پروژههای کوچک مقیاس شهری
فراهانی با اشاره به لزوم پیشبرد پروژههای کوچک مقیاس محلی گفت: شورای شهر تهران در سال 99 حدود 2 هزار میلیارد تومان بودجه برای پروژههای کوچک مقیاس محلی در نظر گرفت.
او با بیان اینکه همیشه شهرداری تهران بر پروژههای بزرگ مقیاس تمرکز داشته است، افزود: این امر سبب غفلت از پروژههای کوچک مقیاس محلی شده است. احداث مجموعه درمانی، اصلاح هندسی، احداث میادین میوه و تره بار در محلات و.. از آن جمله است که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد چرا که مستقیما با رضایت شهروندی در ارتباط است.
فراهانی با اشاره به حساسیت مدیریت شهری در توسعه محلات تاکید کرد: بدین منظور شورایاران مشکلات محله را احصا و ابر چالشهای محل را شناسایی و برای آن پروژههای کوچک پیشنهاد کردند تا چالشهای بزرگ محله حل شود.
به گفته او شورایاران سه چالش بزرگ محله و یک ابر چالش را شناسایی وب ه شهرداری معرفی کردند که برای این چهار پروژه محلی بودجه در نظر گرفته شده است.
انتهای پیام /