الظواهری که بود / جراح مصری که مغز عملیات القاعده شد
"َایمن الظواهری" رهبر القاعده کشته شد. این خبری بود که بامداد امروز اعلام شد. به گفته جو بایدن رئیس جمهور امریکا، رهبر القاعده روز شنبه گذشته در حمله هوایی امریکا به کابل، کشته شد.
به گزارش عصرایران، با این اتفاق، دومین چهره معروف القاعده بعد از اسامه بن لادن هم کشته شد. گرچه الظواهری رهبری القاعده را بعد از کشته شدن اسامه بن لادن در سال 2011 برعهده داشت اما بیشتر به عنوان معاون بن لادن و مغز برنامه ریز حملات و عملیات های القاعده معروف بود.
مقامات امریکایی درباره جزئیات حمله گفته اند در حالی که الظواهری در بالکن خانه ای در منطقه دیپلمات نشین کابل، ایستاده بود مورد هدف قرار گرفت. این حمله توسط هواپیمای بدون سرنشین سازمان اطلاعات مرکزی امریکا (سیا) انجام شد. در این حمله الظواهری کشته شد اما آسیبی به اعضای خانواده اش یا دیگر غیرنظامیان نرسید. مقامات طالبان انجام حمله را تایید کرده اند اما درباره الظواهری اظهار نظری نکرده اند.
اسامه بن لادن رهبر وقت القاعده هم در سال 2011 در عملیات ارتش امریکا در روستای ابوت آباد پاکستان کشته شد و بعد از آن ایمن الظواهری رهبری القاعده را برعهده گرفت.
الظواهری که بود؟
اَیمن الظواهری متولد 1330 شمسی (1951 میلادی) در مصر است. او در خانواده ای به دنیا آمد که اکثر اعضای آنها پزشکان مشهور یا چهره های برجسته سیاسی - مذهبی بودند. پدر الظواهری پزشک معروف و پدربزرگش امام جماعت و شیخ مسجد الازهر قاهره بود. مسجد الازهر عالی ترین مرجع مسلمانان اهل سنت به شمار می رود.
ایمن الظواهری از زمانی که کم سن بود وارد جمع های اسلامی افراطی شد.
در کودکی به مجموعه اخوان المسلمین مصر پیوست و در سن 15 سالگی به دلیل عضویت در آن، در مصر بازداشت شد. عکس - ایمن الظواهری در دادگاه مصر در سال 1982 - او به اتهام ارتباط با قتل انور سادات و نگهداری غیرمجاز سلاح محاکمه شد. از اتهام اولی تبرئه اما در اتهام دومی مجرم شناخته شد و 3 سال زندان حکم گرفت.
الظواهری در ابتدا و بعد از فارغ التحصیلی از دانشگاه در رشته پزشکی، در یکی از محلات قاهره، مطب تاسیس کرد اما به سرعت به گروه های اسلامگرایی پیوست که خواهان سرنگونی دولت مصر بودند.
او از موسسان گروه جهاد اسلامی مصر بود و در سال 1981 نیز به همراه شمار زیادی از افراد به اتهام ارتباط با کشته شدن انورسادات رئیس جمهور مصر بازداشت شد.
انور سادات رئیس جمهوری وقت مصر به دلیل به رسمیت شناختن اسرائیل و امضای توافق صلح با اسرائیل به شدت با خشم گروه های اسلامگرا روبه رو شد. دولت انورسادات شمار زیادی از اسلامگرایان منتقد این توافق را نیز بازداشت کرده بود.
در آن زمان او محاکمه شد. در یکی از جلسات دادگاه گفته بود: "ما مسلمان هستیم و به دین خود ایمان داریم و برای ایجاد دولت اسلامی و جامعه اسلامی تلاش می کنیم.
عکس - حمله روز امریکا به کابل برای کشتن رهبر القاعده ایمن الظواهری - این عکس در شبکه های اجتماعی منتشر و توسط بی بی سی بازنشر شده است.
ایمن الظواهری در اتهام ارتباط با کشتن انور سادات تبرئه شد اما به دلیل نگهداری غیرمجاز اسلحه به سه سال زندان محکوم شد. گفته شده است او در مدت زمان شکنجه شد و همین باعث تبدیل او به یک نیروی تندرو شد. بعد از آزادی از زندان در سال 1985، مصر را به طرف عربستان سعودی ترک کرد. او در عربستان سعودی برای مدت کوتاهی در بیمارستان کار کرد و سپس به پیشاور پاکستان رفت.
در نیمه دهه 80 میلادی (دهه 60 شمسی) ایمن الظواهری ابتدا از مصر به عربستان سعودی رفت و بعد از مدتی به شهر پیشاور در شمال غرب پاکستان سفر کرد. در آن زمان، این شهر مرکز مقاومت علیه اشغالگری شوروی در افغانستان بود. پیشاور همچنین میزبان شمار زیادی از پناهجویان و آوارگان افغانستانی بود که جنگ آنها را مجبور به فرار کرده بود.
هدف از این سفر فعالیت در بیمارستان هلال احمر کویت در شهر پیشاور بود اما او بعدا به جنگ علیه شوروی در افغانستان پیوست. در آن مقطع شمار زیادی از اسلامگرایان به ویژه از کشورهای عربی به افغانستان می رفتند تا در آنچه که "جهاد علیه اشغالگران" نام گرفته بود مشارکت کنند.
عکس - اسامه بن لادن و ایمن الظواهری، رهبر و معاون القاعده
در آن زمان هنگامی که هزاران نفر از نیروهای اسلامگرا از کشورهای مختلف به افغانستان می رفتند الظواهری و بن لادن در پیشاور باهم دیدار کردند. در سال 1998 میلادی او یکی از 5 نفری بود که فتوای بن لادن که خواستار حمله علیه امریکایی هاست امضا کرد.
ایمن الظواهری در کنار اسامه بن لادن از بنیانگذاران القاعده بودند. او در زمان بن لادن هم نفر دوم القاعده به شمار می رفت.
دولت امریکا می گوید وی در حملات به سفارتخانه های امریکا در افریقا در سال 1998 و حمله به ناو نیروی دریایی امریکا در ساحل یمن در سال 2000 (با 17 کشته در میان نظامیان امریکایی) دخالت داشته است. دولت امریکا در سال 1998 وی را در فهرست افراد تحت تعقیب خود قرار داد.
پزشک مصری که بعد از آنکه به برنامه ریزی حملات 11 سپتامبر 2001 در آمریکا متهم شد تحت تعقیب امریکا قرار گرفت. در حملات 11 سپتامبر دو هواپیمای مسافربری ربوده شده و به عمد با برج های دوقلوی تجارت جهانی نیویورک آمریکا کوبیده شدند. در این حملات حدود 3 هزار نفر کشته شدند.
او از آن زمان تاکنون مخفیانه زندگی می کرد و هیچ گاه در مکان های عمومی ظاهر نشد. امریکا جایزه ای به ارزش 25 میلیون دلار را برای کسب اطلاعات درباره محل مخفی شدن الظواهری اعلام کرده بود.
بعد از کشته شدن اسامه بن لادن در سال 2011 او رهبری شبکه القاعده را برعهده گرفت.
خبرگزاری فرانسه نوشت: الظواهری 71 ساله مانند بن لادن از کاریزمای قوی برخوردار نبود. کاریزمای بن لادن به او در جمع کردن نیرو از سراسر جهان کمک کرد اما مهارت های تحلیلی اش را در خدمت القاعده قرار داد.
این اعتقاد وجود دارد که مغز برنامه ریز واقعی عملیات های القاعده از جمله حملات 11 سپتامبر الظواهری است. او پزشک شخصی بن لادن هم بود.
الظواهری از جمله معدود چهره های مهم و معروف القاعده بود که باقی مانده بودند. امریکا قبلا اسامه بن لادن رهبر بنیانگذار القاعده و سپس پسرش را کشته بود.
هنوز مشخص نیست چه کسی بعد از الظواهری رهبری القاعده را در دست می گیرد.
سایت اینترنتی "سایت" که خبرهای مربوط به گروه های افراط گرای اسلامی را پوشش می دهد نوشت برخی نیروها صحت این خبرها درباره کشته شدن الظواهری را رد می کنند و برخی دیگر هم معتقدند الظواهری به آرزوی خود یعنی شهادت رسید.
تماشاخانه