چهارشنبه 7 آذر 1403

«امام سجاد (ع)» پس از واقعه عاشورا فتنه‌های یزید را آشکار کردند / انقلاب «حضرت زینب کبری (س)» در مجلس یزید

خبرگزاری میزان مشاهده در مرجع
«امام سجاد (ع)» پس از واقعه عاشورا فتنه‌های یزید را آشکار کردند / انقلاب «حضرت زینب کبری (س)» در مجلس یزید

یک کارشناس علوم قرآنی گفت: قیامی که «امام سجاد (ع)» در مقابل یزید کردند از هزاران بار جنگ فیزیکی کاربردی‌تر بود، نگاهی به زوایای سخنرانی «امام سجاد (ع)» در مجلس یزید نشان می‌دهد که خطبه‌ها تا چه حد توانسته چهره کریه حکومت مستبد یزید را نشان دهد.

حجت‌الاسلام عبدالعلی گواهی در گفت‌وگو با خبرگزاری میزان پیرامون سیره سیاسی «امام سجاد (ع)» گفت: «امام سجاد (ع)» فردی بسیار شجاع بودند، ایشان پس از قیام عاشورا قیامی دیگر را در شام ایجاد کردند و با خطبه‌های کوبنده در مجلس یزید توانستند مردم را آگاه کنند اگرچه دشمن فکر می‌کرد که در صحنه کربلا پیروز میدان شده، اما «امام سجاد (ع)» با رویکرده ارزنده خود توانستند تعیین کننده اصلی قیام عاشورا باشند ایشان دست افرادی چون یزید را که به خون نوه «پیامبراکرم (ص)» آغشته شده بود بر همگان آشکار کردند.

  • بیشتر بخوانید:
  • برای مطالعه مطالب و گفت‌وگوهای مذهبی اینجا کلیک کنید

وی پیرامون رویکرد «امام سجاد (ع)» در مجلس یزید اظهار کرد: قیامی که «امام سجاد (ع)» در مقابل یزید کردند از هزاران بار جنگ فیزیکی کاربردی‌تر بود، نگاهی به زوایای سخنرانی «امام سجاد (ع)» در مجلس یزید نشان می‌دهد که خطبه‌ها تا چه حد توانسته چهره کریه حکومت مستبد یزید را نشان دهد.

***جنگی فرهنگی؛ نبردی کاربردی

گواهی در همین راستا ادامه داد: «امام سجاد (ع)» توانستند یک جنگ فرهنگی را بنا کنند، قیام عاشورا جنگی بود که به ظاهر در ابتدا به نفع دشمن و یزید تمام شد، ولی «امام سجاد (ع)» با بصیرت خود توانستند ورق را برگردانده و پیروز میدان جنگ عاشورا را بر همگان روشن کنند، در حقیقت یزید جنگی نابرابر را راه‌اندازی کرد اما «امام سجاد (ع)» بودند که پایان واقعی قیام عاشورا را ترسیم کردند.

این کارشناس علوم قرآنی به خطبه‌های «امام سجاد (ع)» اشاره و اظهار کرد: «امام سجاد (ع)» درخطبه‌های کوبنده خود ابتدا به ارزش وجودی «امام حسین (ع)» و «پیامبر اکرم (ص)» پرداختند سپس به تمام حضار در صحنه یادآوری کردند که «سیدالشهداء (ع)» نوه آخرین فرستاده خداوند متعال بودند و در ادامه به خطا و اشتباه بزرگ یزید در شهادت پسر «پیغمبر (ص)» اشاره کردند، بدین ترتیب بود که مجلس یزید یک پارچه گریستند، خطابه‌های حضرت «زینب کبری (س)» و «امام سجاد (ع)» به نحوی بر مجلس یزید تاثیر گذاشت که حتی خود یزید نیز به گریه در آمد و سپس به انکار دستور خود مبنی بر شهادت «سیدالشهدا (ع)» پرداخت و پسر مرجانه یعنی ابن زیاد را به عنوان خطاکار و عامل شهادت «امام حسین (ع)» معرفی کرد.

***عقب نشینی در خانه

وی پیرامون عقب نشینی دشمن در برابر «امام سجاد (ع)» ابراز کرد: «امام سجاد (ع)» سبب شدند تا دشمن در خانه خود عقب نشینی کند این شکستی سخت برای یزید و دشمنان اسلام بود در اینجا بود که «امام حسین (ع)» و قیام ایشان بر مردم آشکار شد و راه حق از باطل جدا گردید.

گواهی به شهامت «امام سجاد (ع)» اشاره و تاکید کرد: شهامت «امام سجاد (ع)» بی بدیل بود با وجود اینکه ایشان تازه از بستر بیماری برخواسته بودند، اما به خوبی توانستند از زمان و فرصت استفاده کنند و نکاتی سخت را به یزید و یزیدیان گوشزد کنند البته یزید در ابتدای برخورد با ایشان فکر می‌کرد که تمام پسران «امام حسین (ع)» به شهادت رسیدند، اما سخنرانی «امام سجاد (ع)» موجب شکست سنگین وی در خانه شد.

*** استفاده از فرصت‌ها

این کارشناس علوم قرآنی استفاده از فرصت را ارزشمند‌ترین رویکرد «امام سجاد (ع)» دانست و افزود: «امام‌سجاد (ع)» توانستند به خوبی از فرصت ایجاد شده استفاده کنند، ایشان به همراه عمه بزرگوارشان حضرت «زینب کبری (س)» از فرصت پیش آمده به بهترین نحو استفاده کردند آنان باطن جریان قیام عاشورا به خوبی برای مردم رمزگشایی کردند در حقیقت آنان کربلا را بار دیگر زنده کردند.

***کربلا زنده شد

وی نقش حضرت «زینب کبری (س)» را در قیام عاشورا و معرفی این قیام به جامعه اسلامی و جهان مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: حضرت «زینب کبری (س)» در این مسیر همواره همراه «امام سجاد (ع)» بودند ایشان در حقیقت سخنگوی «امام سجاد (ع)» بودند و همین خطبه‌ها بود که در مجموع توانست اهداف «امام حسین (ع)» و مظلومیت «سیدالشهدا (ع)» را به گوش مردم برساند.

*** انقلاب «حضرت زینب کبری (س)» در دربار یزید

گواهی به رویکرد «حضرت زینب کبری (س)» اشاره و ابراز کرد: «حضرت زینب کبری (س)» توانستند رویکرد ارزنده «امام حسین (ع)» را بعد از قیام عاشورا عرضه کنند خصوصا در زمانی که در مجلس عبیدالله حضور داشتند توانستند علاوه بر دفاع از «اهل بیت (ع)» با جمله «هیچ ندیدم جز زیبایی» پاسخی دندان شکن به ابن زیاد بدهند و در عین حال پیام ارزنده قیام عاشورا را باه جامعه بشری مخابره کنند این پیام گویای بسیاری از حقایق بود ایشان به راستی دختر «امیرالمومنین (ع)» بودند و در مجلس یزید نیز انقلابی بزرگ بر پا کردند.

وی پیرامون رویکرد «امام‌سجاد (ع)» بیان کرد: «امام‌سجاد (ع)» توانستند به خوبی وظیفه خود را به انجام برسانند و پیام ولایت و خط امامت را برای جامعه تبیین کنند و امت اسلام را از رخداد‌هایی که با نام اسلام در جامعه می‌انجامید آگاه سازند این حرکت ارزنده، برای افرادی که هوشیار بودند و بخاطر شیوه حکومتی برخی زمامداران که با نام اسلام بعد از «پیامبر اکرم (ص)» بدعت‌هایی را ایجاد کرده بودند زنگ خطری را به صدا در آورد.

*** ارمغانی ارزنده

وی به رویکرد‌های فرهنگی «امام‌سجاد (ع)» اشاره و ابراز کرد: «امام‌سجاد (ع)» در ادامه راه خود با تدوین دو کتاب ارزشمند با عنوان «صحیفه سجادیه» و «رساله حقوقی» توانستند مسیری فرهنگی و ارزشمند را پیش روی جامعه اسلامی قرار دهند.

***صحیفه سجادیه؛ سبک زندگی اسلامی

این کارشناس علوم قرآنی به ابعاد کتاب «صحیفه سجادیه» اشاره و اظهار کرد: کتاب «صحیفه سجادیه» با زبانی عارفه به بیان سبک زندگی بشر اشاره دارد و توانسته در این اثر بزرگ به موضوعات مهمی که در زندگی انسان کاربردی فراوان دارد بپردازد، حقایقی که در زندگی افراد جاری و با بیانی جذاب به رشته تحریر در آمده است. در کتاب «صحیفه سجادیه» موضوعاتی همانند مباحث خداشناسی، هستی‌شناسی، عالم غیب، فرشتگان، رسالت انبیاء، جایگاه «پیامبر (ص)» و «اهل‌بیت (ع)»، امامت، فضایل و رذایل اخلاقی، گرامیداشت اعیاد، مسائل اجتماعی و اقتصادی، اشارات تاریخی، یادآوری نعمت‌های مختلف خداوند، آداب دعا، تلاوت، ذکر، نماز، عبادت در قالب دعا بیان شده است، دعایی که خواندن آن گوش شنوندگان را نوازش می‌داد و در برخی روایات تاریخی بیان شده هنگامی که «امام‌سجاد (ع)» این دعا‌ها را بیان می‌کردند بردگانی که صدای ایشان را می‌شنیدند می‌ایستادند و به تامل می‌پرداختند.

وی افزود: کتاب «صحیفه سجادیه» پس از کتاب قرآن کریم، و نهج البلاغه قرار گرفته و از ارزنده‌ترین آموز‌هایی است که توسط انبیاء و اولیاء به مردم ارائه شده است.

*** رسال الحقوق؛ احکام حقوق اسلام

گواهی کتاب «رسال الحقوق»، «امام‌سجاد (ع)» را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: کتاب «رساله حقوق» کتابی است که تا حدودی محجور مانده است این کتاب بسیار ارزنده است و مضمون آن پیرامون پنجاه حق که بر عهده انسان قرار دارد سخن گفته، موضوعاتی همچون حق خدا، پیشوایان، اعضای بدن، خویشاوندان و اعمالی مانند نماز، روزه، حج، قربانی و صدقه به خوبی در آن بیان شده است.

وی جایگاه کتاب «رسال الحقوق» را مورد بررسی قرار داد و تصریح کرد: کتاب «رسال الحقوق» کتابی است که مورد توجه بسیاری از جوامع اسلامی قرار گرفته، زیرا مباحث مطرح شده در آن بسیار ارزنده و کاربردی در جامعه بشری و اسلامی است.

گواهی خواندن کتاب «رسال الحقوق» و کتاب «صحیفه سجادیه» را تامل برانگیز دانست و خاطرنشان کرد: مراجعه و خواندن دو کتاب «رسال الحقوق» و کتاب «صحیفه سجادیه» بسیار خوب و تدبر در آن‌ها قابل توجه است در این کتاب‌ها رد پایی از قیام و پیام عاشورا به خوبی دیده شده است ایستادن در مقابل ظلم و نیایش خداوند متعال در بخش‌های مختلف این کتاب گنجانده شده است.

«امام سجاد (ع)» پس از واقعه عاشورا فتنه‌های یزید را آشکار کردند / انقلاب «حضرت زینب کبری (س)» در مجلس یزید 2