پنج‌شنبه 8 آذر 1403

اما و اگرهای تفکیک اتحادیه کتابفروشان و ناشران تهران

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
اما و اگرهای تفکیک اتحادیه کتابفروشان و ناشران تهران

معاون فرهنگی وزیر ارشاد از پیگیری تفکیک کتابفروشان از اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در اتاق اصناف خبر داده است‌، به نظر می‌رسد، بزرگ‌ترین و فراگیرترین نهاد صنفی نشر در ایران با چالشی تازه روبروست.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران هفته گذشته انتخابات پانزدهمین دوره هیئت مدیره خود را برگزار کرد، انتخاباتی که اگرچه با حضور قابل توجه ناشران و کتابفروشان همراه بود، اما به دلیل حضور برخی مباشران و نمایندگان به جای ناشران و کتابفروشان، انتخابات به حد نصاب نرسید و به دور دوم کشید.

اما انتخابات اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران خالی از حاشیه نیز نبوده است، در هفته‌های گذشته برخی از اعضای صنف انتقاداتی را نسبت به اتحادیه و فعالیت‌هایش هم در دوره اخیر و هم در دوره‌های پیش از آن مطرح کردند، یکی از انتقادات مطرح شده کمرنگ‌بودن حمایت‌ها از کتابفروشی‌ها بود. انتقادی که به نظر می‌رسد در سایه فعالیت گسترده کتاب‌سازها، دستفروشان کتاب و... در سال‌های اخیر پررنگ‌تر شده‌اند.

در این راستا معاون فرهنگی وزیر ارشاد در روز انتخابات اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با اعلام خبر تفکیک این دو صنف از یکدیگر موضوع تازه‌ای را پیش روی اتحادیه قرار داد. به گفته احمدوند پیرو درخواست مکرر کتاب‌فروشان در تهران زمینه استقلال اتحادیه کتاب‌فروشان فراهم شده است و به‌زودی اتحادیه مستقل کتاب‌فروشان تشکیل می‌شود.

همه کارهای نکرده اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران

اما، انتشار این خبر آن هم درست در روز انتخابات اتحادیه حائز اهمیت بود. چرا که ورود وزارت ارشاد به این موضوع طبق قانون محلی از اعراب ندارد.

خبرنگار تسنیم، برای پیگیری این موضوع به سراغ یاسر احمدوند معاون فرهنگی وزیر ارشاد رفت، احمدوند به تسنیم گفت: تاسیس و تشکیل اتحادیه‌ها یک امر صنفی است و توسط واحدهای صنفی انجام می‌شود‌، وزارت ارشاد متولی تشکیل اتحادیه کتابفروشان نیست و نخواهد بود، ما اتحادیه تشکیل نمی‌دهیم، بلکه درخواست‌های مکرری از سوی کتابفروشان در این زمینه به دست ما رسید که ما این درخواست‌ها را به اتاق اصناف ارجاع دادیم.

وی درباره اینکه این موضوع به صورت کشوری پیگیری می‌شود یا برای تهران‌، گفت: دوستان هم به صورت کشوری و هم به صورت استانی در حال پیگیری این موضوع هستند، باید دید در حدود امکانات قانونی کدام یک قابل تحقق است.

احمدوند در پاسخ به این پرسش که برخی از ناشران و کتابفروشان منطقه شمیرانات در سال‌های گذشته از اینکه نتوانسته‌اند زیرمجموعه اتحادیه تهران باشند و بالاجبار زیرمجموعه اتحادیه عکاسان، ویرایشگران و خشکشویان منطقه شمیرانات قرار گرفته‌اند، انتقاد دارند، برای این انتقادات وزارت ارشاد چه کرده است؟ گفت: همه این موارد بود که ما تاسیس اتحادیه کتابفروشان را به صورت جدی پیگیری کردیم، امیدواریم با اقداماتی که انجام می‌شود، مشکل شهرهای تابعه استان تهران نیز حل شود.

تفکیک اتحادیه ناشران از کتابفروشان مسبوق به سابقه است، در دوره معاونت محسن پرویز در وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی نیز این بحث به میان آمد که به سرانجام نرسید. هم‌اکنون 645 کتابفروشی در تهران عضو اتحادیه ناشران و کتابفروشان هستند و حدود 50 کتابفروشی نیز در منطقه شمیرانات زیر مجموعه اتحادیه عکاسان، ویرایشگران و خشکشویان منطقه شمیرانات قرار دارند، که در سال‌های گذشته درخواست پیوستن به اتحادیه تهران را داشتند.

اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در سال 1337، به ریاست نصرالله سبوحی (کتابفروشی مرکزی) و معاونت محمدعلی ترقی (کتابفروشی خیام) فعالیتش را شروع کرد.

اتحادیه ناشران و کتاب‌فروشان تهران از هفت رسته ناشران، کتاب‌فروشان، موزعان کتاب، ناشر کتاب‌فروشان، تولید و توزیع‌کنندگان کارت و پوستر، و ناشران الکترونیک تشکیل شده است. بر اساس قانون، عضویت همه افراد حقیقی و حقوقی فعال در حوزه صنعت نشر و یا کتابفروشی در اتحادیه آزاد است و در خلال سال‌های متمادی فعالیت این اتحادیه، اعضای آن از مرز 1300 عضو گذشته است؛ اعضای اتحادیه ناشران و کتابفروشان به تفکیک رسته‌ها عبارتند از: 645 عضو کتابفروش، 499 عضونشر مکتوب، 132 عضو ناشر کتابفروش، 14 عضو دفتر پخش کتاب، 52 عضو کارت و پوستر و 4 عضو نشر الکترونیک.

از آنجایی که ناشران و کتابفروشان در ایران فاقد اتحادیه کشوری هستند و تشکیل اتحادیه کشوری از دغدغه‌های سال‌های اخیر این صنف به شمار می‌رود و در وضعیت فعلی اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران بزرگ‌ترین و فراگیرترین نهاد صنفی در بین سایر تشکل‌های نشر ایران است‌، باید دید که تقویت اتحادیه به لحاظ مطالبات صنفی، جامعیت پوشش و در مراحل بعدی استانی شدن و کشوری شدن آن منافع بیشتری برای اعضا در بر دارد یا تفکیک اتحادیه کتابفروشان از آن.