امسال، سال بورس است؟
بازار سرمایه نسبت به سایر بازارها جا ماندهاست و از مرداد سال 1399 که شاخص کل به دو میلیون و 100 هزار واحد رسید، تا امروز، روند شاخص کل نزولی بودهاست.
حال بعد از دو سال و نیم، شاخص کل بورس به دو میلیون و 100 هزار واحد رسیدهاست و با این حال بازار سرمایه از سایر بازارهای طلا، مسکن و خودرو عقب ماندهاست.
در علم اقتصاد اصلی داریم به نام اصل «ارزش جایگزینی» که این پرسش را مطرح میکند که زمانی که میخواهم سرمایهگذاری کنم، شرکتی در بورس بخرم و یا شرکتی بسازم، با توجه به اینکه قیمت دلار در سالهای اخیر افزایش خیرهکنندهای داشتهاست، ارزش جایگزینی تمام شرکتهای بورسی از قیمتهای آنها در بازار سرمایه بیشتر شدهاست و به همین دلیل، بازار سرمایه جای رشد دارد؛ اگر بازار مسکن و طلا و سکه افزایش قیمتهای عجیبی را در سال گذشته تجربه کردند، بورس از این رقابت جا ماندهاست و در نتیجه جای رشد دارد.
پیشبینی من حاکی از آن است که شاخص کل بورس تا بهار به دو میلیون و 500 هزار واحد خواهد رسید و تا پایان سال نیز به 3 میلیون واحد خواهد رسید که در وهله اول به اصل «ارزشجایگزینی» باز میگردد.
از طرف دیگر امسال، سال «مهار تورم و رشد تولید» نامگذاری شد؛ نقدینگی در بازار افزایش 46 درصدی داشتهاست که به هر بازار ورود پیدا کند، تورمهای سهمگینی را در پی خواهد داشت، مگر اینکه به بازار سرمایه ورود پیدا کند. از آنجا که بازار سرمایه بخش درآمدی خانوارها را شامل میشود، اگر نقدینگی وارد این بازار شود، تاثیر منفی بر روی قیمت کالاهای مصرفی مردم نخواهد داشت و برعکس ممکن است منجر به کنترل تورم شود.
در دولت دوازدهم، نقدینگی در بانکها با نرخ بهره 30 درصد حبس شد اما به نظر میرسد که برنامه براس سال 1402 این است که نقدینگی وارد بازار سرمایه شود و از طرفی اوراق تامین مالی شرکتهای خصوصی چاپ شود و بانکها و شرکتهای تابع آنها به فروش برسند و بخشی از اصل 44 که مربوط به کوچک شدن بدنه دولت میشود، اجرایی شود.
از هر نظر امسال سال بازار سرمایه است.
*کارشناس بازار سرمایه
223227
کد خبر 1754204