امیرعباس هویدا
امیرعباس هویدا
کارگزاران اقتصادی دوره پهلوی دلایل مختلفی مانند بی انضباطی مالی، دیکتاتوری شاه، مواجهه نادرست با درآمدهای نفتی و زوال سرمایه اجتماعی را از مهمترین دلایل سقوط شاه میدانند.
هشتگ دستوری چند چهره اپوزیسیون برای فرزند بیکار شاه مخلوع یادآور شخصیت بیدستوپای مسعود شصتچی است که میگفت «من اشتباهی بودم آقای قاضی!»
علی کریمی فوتبالیست ایرانی و حمید فرخنژاد، بازیگر سینما در توییتی نوشتهاند برای دوران گذار از جمهوری اسلامی به رضا پهلوی وکالت میدهیم. اما این کمپین چقدر اهمیت دارد و آیا جمهوری اسلامی را تحت فشار قرار خواهد داد؟
احزاب و گروهها در ایران طی پنجاه سال اخیر فضای متفاوتی گذراندند، زمانی در ایران به دستور شاه فقط یک حزب وجود داشت و پس از انقلاب اسلامی اندیشه های مختلفی ظهور و بروز یافتند.
اقتصادنیوز: در پانزدهمین سالگرد ترور نخستوزیر فقید پاکستان، همچنان میتوان به داستان زندگی و مرگ زنی پرداخت که از شناختهشدهترین و شاید محبوبترین شخصیتهای خارجی نزد ایرانیان بود.
زندگی کردن مافوق تواناییهای خود و امید بستن به عوامل برتر از شایستگی شخصی، روحیه غالب اعضای طبقه متوسط در کشورهای توسعه نیافته است، برای همین این طبقه به جای پس انداز بلیط بخت آزمایی میخرد.
در بسیاری از حرفهها و تخصصها مانند معماری، هنر، مهندسی، پزشکی، ادبیات، فلسفه، صنعت و کارآفرینی، ایرانیان نه تنها در داخل کشور بلکه در سطح بینالمللی، عملکرد قابل احترامی را کسب کردهاند. اما هم چنانکه تاریخ پرتلاطم آنها نشان می دهد، در یک حرفه و تخصص ناکامی های فراوانی داشته اند: سیاست ورزی و حکمرانی.
ایسنا نوشت: جوانی جاهطلب و فارغالتحصیل از دانشگاههای آمریکا «گروه پیشرو» را تاسیس کرد و مدتی بعد به «کانون مترقی» ارتقاء داد و با جذب چهرههای متنفذ عصر پهلویِ پسر کانون را توسعه داد و به «حزب ایراننوین» تبدیل کرد اما سخنان، رفتارها و سیاستهای ضد دینیش 14 ماه بعد کار دستش داد و به دست یکی از چهرههای جمعیت فداییان اسلام، اعدام انقلابی شد و در حسرت حزب و عوایدش ماند.
محمود سریع القلم در بخشی از یادداشت خود آورده: آقا محمدخان قاجار از بی رحم ترین رجال سیاسی جهان به شمار می رود.... در مدت شانزده سال توانسته بود در شرق، شمال و شمال غرب کشور، تمامی مدعیان قدرت و سلطنت را با نهایت خشونت از میان بردارد و در نهایت.... بقیه مدعیان را نیز با بیرون آوردن چشم آنها به زانو در آورد.
در بخشی از یادداشت محمود سریع القلم آمده: حکمرانی می تواند با یک باور باشد مشروط به اینکه باورهای دیگری در انتخابات و مدیریت کشور، نمایندگی داشته باشند و فرصت پیدا کنند تا رقابت کنند.
دو دلیل اولویت ندادن به رشد و توسعه اقتصادی از یک طرف و نظام سیاسی غیرشمول گرا از طرف دیگر، ریشههای شکست سیاست ورزی و حکمرانی مطلوب در ایران بودهاند.
اقتصادنیوز: نیم قرن با اقتصاد ایران روایتی است از تحولات، شخصیتها و شاخصهای اقتصاد ایران و موضوعاتی که به نوعی با اقتصاد ایران ارتباط پیدا میکنند. شرایط فعلی اقتصادی ارتباط مستقیمی با گذشته آن دارد.
غلامحسین مصدق یکی از پسران دکتر محمد مصدق میگوید: پدر من در گورستان ابن بابویه، سر قبر شهدای 30 تیر نشست و گریه کرد و به من گفت: غلام، جای من پهلوی این بچهها است. روزی که مردم باید همین جا پهلوی این بچهها دفن شوم.