انتخابات آغاز مشارکت همگانی است / مردم پس از انتخابات پیگیر وعدههای نامزدها و مطالبات جامعه باشند
حسینی گفت: انتخابات در واقع آغاز مشارکت همگانی مردم است و پس از پایان انتخابات هم باید با استفاده از نخبگان و آحاد مردم این مشارکت ادامه پیدا کند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سید مؤمن حسینی، دبیر هیئت تطبیق مصوبات شورای اسلامی شهرستان نیشابور در گفتوگو با صبح توس در رابطه با احزاب و نقششان در انتخابات شورای شهر خاطر نشان کرد: اساسا هم دولتها و هم جامعه نیاز به احزاب دارند، دولتها غالبا احساس میکنند بدون حزب تداوم نخواهند داشت و برای اینکه بتوانند با جامعه ارتباط بهتری برقرار کنند به دنبال تشکیل حزب هستند و جامعه نیز به خاطر اینکه خواستههای متعدد خود را راحتتر و منطقیتر اعلام کند به دنبال تشکیل حزب میرود.
وی تصریح کرد: اگر روند تشکیل حزب بر اساس چهارچوبهای پذیرفته شده باشد و دولتها در شکلگیری احزاب دخالت نکنند احزاب میتوانند تأثیرات مثبت و منفی در انتخابات داشته باشند.
حسینی با اشاره به تأثیرات مثبت احزاب در انتخابات عنوان داشت: قبل از انتخابات احزاب میتوانند با معرفی نامزدها موجب کاهش تعدد نامزدها، هزینههای مالی ناشی از تبلیغات و افزایش قدرت تشخیص مردم و نهایتا موجب انضباط انتخاباتی گردند.
وی با اشاره به تأثیرات احزاب پس از انتخابات اظهار داشت: احزاب خود را پس از انتخابات متعهد میدانند از افرادی که حمایت کردهاند و به جامعه معرفی نمودهاند مراقبت گفتار و رفتارهای آنها و نظارت و پیگیر مطالبات مردم باشند.
دبیر هیئت تطبیق مصوبات شورای اسلامی شهرستان نیشابور اضافه کرد: در نظامهای حزبی، احزاب رقیب نیز دست از تلاش برنمیدارند و با تشکیل دولت در سایه ناظر بر گفتار و رفتار حزب پیروز خواهند بود.
وی با اشاره به نقاط ضعف احزاب و تأثیراتش بر انتخابات تأکید کرد: بزرگترین اشکال نظامهای حزبی قدرتطلبی احزاب هست که این امر از نظر تفکر اسلامی بزرگترین نقطهضعف یک حزب است و ممکن است افراد درون حزب را از مسیر حق منحرف نماید و اولا منجر به تلاش برای رسیدن به قدرت بدون در نظر گرفتن لیاقتها و صلاحیتهای افراد شود و در عوض به وجهه اجتماعی و مقبولیت فرد نگاهها معطوف گردد، ثانیا موجب تقویت رانتهای سیاسی با صاحبان قدرت شود.
حسینی گفت: همچنین تشکیل احزاب میتواند موجب گردش قدرت در میان عدهای خاص و به حاشیه کشیدن مردم بهعنوان مبنای حکومتهای دموکراسی شود. معمولا در نظامهای مبتنی بر احزاب افراد خاصی بهصورت حرفهای، آموزش دیده میشوند و فرصت را از افراد لایق و متخصص میگیرند و درواقع دیگران قادر به بازی در این میدان نخواهند بود و درنتیجه تأثیرگذاری مردم بر سرنوشت خود به نحو گسترده کاهش مییابد.
این متخصص امور شهری تصریح کرد: اما چون نظام مقدس جمهوری اسلامی متمایز از سایر نظامهای سیاسی است و بنای آن بر اساس ارزشهای انسانی، فطری انسان و مکتب اسلام شیعی هست اگر اهداف احزاب تقویت و استحکام حکومت اسلامی باشد قطعا مفید و مؤثر خواهند بود اما اگر صرفا هدف رسیدن به قدرت باشد احزاب تأثیرات بسیار منفی بر نظام حاکمیتی خواهند داشت.
وی با اشاره به صحبتهای مقام معظم رهبری در همین رابطه اضافه کرد: در تحزب بایستی کسب قدرت مورد نظر نباشد. اگر چه کسب قدرت برای یک حزب موفق یک امر قهری است یعنی وقتی که پای انتخابات به میان آمد، شما که حزبی دارید و طرفداران زیادی دارد و مردم با شما همفکرند، بهطور طبیعی نمیتوانید بیتفاوت باشید که مثلا این فرد رئیسجمهور شود یا آن شخص دیگر، لابد به یکی عقیده دارید. بهطور طبیعی این عقیده شما اثر میگذارد و رأی دهندگان به او زیاد خواهند شد اما هدف حزب نباید به دست آوردن قدرت باشد.
وی با اشاره به وظیفه نخبگان در انتخاباتها مخصوصا انتخابات پیش رو گفت: منظور از نخبگان در انتخابات افرادی هستند که در اثر عوامل طبیعی ارثی یا ژنتیکی، فرهنگی و اجتماعی و... از یک موقعیت خاص برخوردار بوده و تأثیرگذاری ویژهای بر جامعه دارند. در جوامع مختلف اگر یک فرد تأثیر نداشته باشد و کسی او را نشناسد، این فرد نسبت به دیگران وظیفه خاصی ندارد و باید تلاش کند وظیفه خودش را تشخیص دهد؛ اما اگر کسی میتواند در دیگران اثر بگذارد مثلا در صد نفر یا بیشتر اثرگذاری داشته باشد اگر این افراد اثر خوب در جامعه داشته باشند در پاداش آن شریکاند و اگر اثر بد در جامعه بگذارند در مجازات آن نیز شریکاند.
حسینی بیان داشت: در جامعه اسلامی درست است که بر اساس قرآن کریم (لاتزرو وازره وزر اخری) هیچکس بار کسی را بر دوش نمیکشد اما کسانی که موجب گمراه شدن مردم میشوند همبار خودشان و همبار دیگران را سنگین خواهند نمود.
وی تأکید کرد: انتخابات درواقع شروع مشارکت مردم است و پس از پایان انتخابات هم باید با استفاده از نخبگان و... این مشارکت ادامه پیدا کند و جامعه باید مطالبات خود را پیگیری نماید. درواقع اینکه بگوییم مردم و نخبگان فقط در انتخاب دولتمردان مسئولند حرف درستی نیست و باید از حضور مردم و نخبگان پس از انتخابات نیز استفاده شود.
بخشدار اسبق سرولایت با اشاره به این نکته که نخبگان و مردم چه چیزهایی را نباید بعد از انتخابات فراموش کنند بیان داشت: یکی از اشتباهات فاحش مردم و نخبگان جامعه ما این است که پس از پایان انتخابات درگیر جشن پیروزی و حواشی میگردند و منتخبین خود را به حال خودشان رها میکنند در حالی که مردم پس از انتخابات باید پیگیر وعدههای نامزدها و مطالبات جامعه باشند. اگر این اتفاق بیافتد حتما جامعه بعد از مدتی دچار سرخوردگی نمیشود و از انتخاب خود بیزاری نمیجوید. چیزی که متأسفانه تاکنون اتفاق افتاده است و موجب شده است سرمایه عظیم اجتماعی یعنی اعتماد از بین برود.
وی در پایان تأکید کرد: مردم باید به گفتمانها رأی دهند نه افراد چون افراد متغیر هستند ولی گفتمانها ثابت و در حال رشد و این میتواند جامعه را به سمت اصلاح پیش ببرد.
انتهای پیام /