انتقاد از حذف قیر تهاتری و معطل ماندن پروژههای عمرانی
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سلسله نشستهای به وقت جهاد 3 با موضوع محرومیتزدایی پروژههای راهسازی در روستاها امروز در محل بسیج سازندگی برگزار شد. در این نشست سردار محمد زهرایی مسئول بسیج سازندگی گفت: مدل رفتار نظام اسلامی در مواجهه با پدیدهها باید برخاسته از متن انقلاب باشد، همان گونه که در مسکن مهر دو ویژگی خاص بود که یکی بهکارگیری ظرفیت مردمی در یک کار بزرگ و دیگری...
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سلسله نشستهای به وقت جهاد 3 با موضوع محرومیتزدایی پروژههای راهسازی در روستاها امروز در محل بسیج سازندگی برگزار شد. در این نشست سردار محمد زهرایی مسئول بسیج سازندگی گفت: مدل رفتار نظام اسلامی در مواجهه با پدیدهها باید برخاسته از متن انقلاب باشد، همان گونه که در مسکن مهر دو ویژگی خاص بود که یکی بهکارگیری ظرفیت مردمی در یک کار بزرگ و دیگری استفاده از تعاونیهای مختلف در ساخت مسکن، چون همه میدانستند کار دولت مسکنسازی نیست و از تعاونیهای مسکن تراشکاران، بزازان، تاکسیداران و همه اقشار برای ساخت مسکن استفاده کردند.
وی گفت: این جنس کارهای جهادی با کمک مردم انجام میشود و ما در حال حاضر با وزارت جهاد کشاورزی، جهاد آبخیز تا جالیز را جلو میبریم که از خشکهچینی دیوارها تا لایروبی قنات و تامین آب روستایی گرفته و در بحث قیر تهاتری هم برای آسفالت جادههای روستایی، جاده بین مزارع و جاده مزار شهدا و پاسگاههای مرزی و روستایی استفاده میکنیم.
به گفته سردار زهرایی با حذف تبصره قیر تهاتری از بودجه امسال که توسط مجمع تشخیص مصلحت نظام انجام شد، اکثر پروژههای آسفالت راه روستایی و جادههای بین مزارع با وجود زیرسازیهای انجامشده متوقف مانده است.
مسئول بسیج سازندگی اظهار داشت: در حال حاضر 51 هزار گروه جهادی فعال در کشور داریم که البته همه تخصصی نیستند و از این تعداد 1200 گروه جهادی در حوزه مسکن و راه روستایی فعالیت دارند و موتور محرک این گروهها خود مردم هستند و ما دنبال محرومیتزدایی در آسفالت راه روستاها، جاده بین مزارع و پاسگاهها و جاده مزار شهدا هستیم.
وی افزود: برای این منظور ارتباطی بین گروههای جهادی و شرکتهای دانش بنیان و دولت و مجلس برگزار کردیم. در برخی پروژهها با وجود آنکه گروههای جهادی کار را ارزانتر انجام میدهند، اما، چون گروههای جهادی کد و رتبه پیمانکاری ندارند، نمیتوانند طرف قرارداد دستگاههای اجرایی باشند، در حالیکه هزینه انجام این پروژهها نسبت به پیمانکاران بسیار پایینتر است.
سردار زهرایی گفت: بحث قیر تهاتری که برای آسفالت جادههای روستایی بهکار میرفت و باعث خوشحالی اقشار محروم و روستایی میشد، یک بار در شورای نگهبان حذف شد و یک بار در مجمع تشخیص مصلحت نظام حذف شد و گفته شد بهجای آن دولت 20 هزار میلیارد تومان اعتبار نقدی بدهد که با گذشت 6 ماه از سال حتی یک ریال به این امر اختصاص پیدا نکرده و پروژههای عمرانی روستایی با وجود زیرسازیها بلاتکلیف ماندها است.
وی افزود: ما با مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان مکاتبه میکنیم که طرح تهاتر قیر با پروژههای عمرانی دوباره برگردد و پروژههای عمرانی مناطق روستایی احیا شود.
مسئول بسیج سازندگی این نکته را هم گفت: اجرای پروژههای عمرانی در روستاها باعث خوشحالی مردم کم درآمد و محروم در روستاها میشود و جادههای بین مزارع باعث تسریع در بازار رسانی محصولات کشاورزان میشود و ما از مجلس و نمایندگان تشکر میکنیم که تلاش کنند بحث قیر تهاتری دوباره برگردد و پروژههای روستایی جان بگیرد.
سردار زهرایی اضافه کرد: سال گذشته 10 میلیون مترمربع آسفالت جادههای بین مزارع و پاسگاهها انجام شد. امسال هم 6 میلیون مترمربع جاده روستایی به مردم قول داده شده است که با یک سوم قیر تهاتری میتوان آن را انجام داد.
به گفته وی در حال حاضر با حذف قیر تهاتری 60 درصد پروژههای روستایی بهویژه راه روستایی متوقف شده و با وجود آنکه زیرسازیهای آن انجام شده، اما این پروژهها متوقف مانده است.
به گفته زهرایی؛ بسیاری از پروژههای روستایی در مناطق صعبالعبور است، اما به محض رسیدن قیر میتوان این جادهها را برای راحتی کار مردم آسفالت کرد.
مسئول بسیج سازندگی تأکید کرد: جامعه هدف در پروژههای راه روستایی دهکهای کمدرآمد جامعه هستند که از محرومترین اقشار هستند و با اجرای این پروژهها رضایتی که برای مردم ایجاد میشود، کمتر از رضایت مردم در بحث تامین آب شرب نیست.