انتقاد نماینده مجلس از تغییرات غیرقانونی در مصوبات کمیسیون تلفیق / شرکتها باید تحت نظات دیوان محاسبات باشند
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از اعمال هرگونه تغییر در مصوبات کمیسیون های تخصصی، آن را خلاف مقررات و آیین نامه خواند و از تغییرات اعمال شده در فصل نظارتی دیوان محاسبات کشور که به تصویب اعضای کمیسیون تلفیق بودجه سال 1402 رسیده بود، انتقاد کرد.
فتح اله توسلی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، ضمن انتقاد از اعمال هرگونه تغییر در مصوبات کمیسیون های تخصصی، آن را خلاف مقررات و آیین نامه خواند و از تغییرات اعمال شده در فصل نظارتی دیوان محاسبات کشور که به تصویب اعضای کمیسیون تلفیق بودجه سال 1402 رسیده بود، اظهار تاسف کرد.
دیوان محاسبات مکلف به راهاندازی پایگاه گردآوری اطلاعات بودجهای دستگاههای اجرایی شدوی با بیان اینکه دیوان محاسبات کشور باید به عنوان عالی ترین نهاد نظارت مالی و بازوی اصلی مجلس در حسابرسی دخل و خرج ها، به بهترین نحو نقش خود را ایفا کند و گزارش های دقیق و کامل دیوان محاسبات کشور مبنای تصمیم گیری و تصمیم سازی در انضباط دهی به امور مالی کشور قرار گیرد، افزود: اگر دیوان محاسبات کشور در حسابرسی شرکت ها نیز ورود پیدا کند، یقیناً دخل و خرج های آن ها سامان می یابد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس ضمن تاکید بر لزوم توجه بیشتر نمایندگان مجلس به گزارش های جامع و کامل دیوان محاسبات، گفت: این نهاد فراتر از ماموریت های اصلی خود، گزارش های بسیار ارزشمند، جامع و کاملی از بررسی برنامه ششم توسعه، مقایسه تطبیقی لایحه بودجه با قانون سال های پیش، گزارش های ضمن اجرای بودجه و حسابرسی موضوعات خاص را ارائه کرده است که آمار و ارقام و اطلاعات این گزارش ها می تواند ابزار بسیار مهمی برای مدیریت اقتصاد کشور باشد. چنانچه از گزارش های دیوان محاسبات کشور به صورت بهینه استفاده کنیم، اوضاع اقتصادی کشور بهبود پیدا میکند و دچار برخی نابسامانی های اقتصادی نخواهیم شد.
توسلی با اشاره به اینکه در قوانین به ویژه قانون اساسی آمده است که دیوان محاسبات به تمامی دستگاهها و سازمان هایی که به نحوی از انحاء از بودجه استفاده می کنند باید رسیدگی کند و از آنجایی که تمامی شرکت ها هر کدام به نحوی از بودجه بهره می برند، پس لزوماً باید تحت نظارت دیوان محاسبات باشند.
وی با بیان اینکه همواره تاکید کرده ام که گزارشهای دیوان محاسبات باید مبنای کار قرار گیرد واز آن نهایت استفاده شود، تصریح کرد: در خصوص شرکت ها نیز چنانچه حسابرسی صورت گیرد و این گزارش ها تهیه و ارائه شود مطمئنا انضباط مالی در این مجموعه ها حاکم خواهد شد.
نماینده مردم بهار و کبودر آهنگ در مجلس با انتقاد از تخلف صورت گرفته در طرح فصل نظارتی دیوان محاسبات کشور در صحن مجلس شورای اسلامی، بیان داشت: اعمال تغییرات در «فصل نظارتی دیوان محاسبات کشور» پس از تصویب کمیسیون و قبل از مطرح شدن در صحن علنی مجلس، تخلف محسوب می شود و بسیار تاسف بار بود چرا که زحمات زیادی برای بررسی و نهایی سازی آن کشیده شده بود و علی رغم مخالفت ها و مقاومت هایی که صورت گرفت، با تغییرات اعمال شده به صحن آمد.
وی تاکید کرد: زمانی که موضوعی در کمیسیون ها تصویب می شود، بر اساس آیین نامه باید در صحن مطرح شود تا اگر نواقصی دارد طبق نظر سایر نمایندگان و مخالفان و موافقان برطرف شود و تکامل یابد، نه اینکه برخی افراد به صورت شخصی آن را دچار تغییرات کنند و در صورتی که مغایرتی هم باشد، باید در شورای نگهبان برطرف شود.
توسلی افزود: در خصوص تغییرات اعمال شده در فصل نظارتی دیوان محاسبات کشور، گفته بودند که تفسیر شورای نگهبان وجود دارد اما آن را ارائه ندادند و من هنوز آن را ندیدم. نکته مهمی که وجود دارد این است که اصل 55 قانون اساسی گفته است که دستگاه هایی که به نحوی از انحاء از بودجه عمومی کشور استفاده میکنند، یعنی به هر شکلی حتی یک درصد از بودجه عمومی استفاده می شود، باید تحت نظارت قرار گیرد، پس شرکت ها و صندوق هایی که حتی کمتر از 50 درصد سهام دولتی دارند و به هر حال از بودجه بهره مند می شوند، مشمول این قانون هستند به عنوان مثال اگر صندوق نفت خصوصی است، چرا وزیر در هیات مدیره آن حضور دارد؟.