اهدای پلاسما چه تاثیری در درمان کرونا دارد؟
یک متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری به بیان توضیحاتی در خصوص نقش اهدای پلاسما در بهبود کرونا پرداخت.
فاطمه غنی پور در گفتوگو با میزان در خصوص تاثیر اهدای پلاسما در درمان کرونا گفت: یکی از راههایی که بدن با عوامل بیماری زا مقابله میکند تولید آنتی بادی است؛ آنتی بادی صلاحهایی است که برای مقابله با عوامل خارجی که به بدن حمله کرده اند، تولید میشود.
وی ضمن اشاره به اینکه فرآوردههای حاوی آنتی بادی یا ایمونو گلوبولینها برای پیشگیری و درمان بیماریها به کار برده میشوند و در برخی از آنها نقش اثبات شدهای دارند، توضیح داد: با توجه به اینکه شیوع ویروس کرونا یک معضل جهانی است و کشورهای مختلف به دنبال پیدا کردن راهی برای مهار و درمان این بیماری هستند، در زمینه تاثیر فرآوردههای حاوی آنتی بادی یا ایمونو گلوبولینها در درمان کرونا مطالعاتی انجام داده اند و به این نتیجه رسیده اند، که میتوان از پلاسمای افرادی که به کووید 19 مبتلا بوده و بهبود پیدا کرده اند و این صلاح در بدن آنها موثر واقع شده بوده است، در درمان کرونا استفاده کرد و به کمک سیستم ایمنی بیمار رفت.
- بیشتر بخوانید:
- اما و اگرهای یک متخصص در مورد ساخت واکسن کرونا
این متخصص بیماری عفونی و گرمسیری افزود: بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شده است که استفاده از پلاسما سودمندیهایی از جمله بهبود شرایط بالینی بیمار، کاهش تعداد ویروسها در بدن، افزایش آنتی بادی، بهبود سندروم حاد ریوی که در بیماران کووید19 میتواند منجر به مرگ شود و تنفس بهتر بیماران را به همراه دارد.
غنی پور ضمن اشاره به اینکه هنوز در این زمینه کارآزمایی های بالینی در حال انجام است، بیان کرد: به دلیل کمبود پلاسمای بهبودیافتگان کووید19 بر طبق دستورالعمل کشوری ما استفاده از آن در بیمارانی که شرایط بحرانی دارند، جزء گزینههای درمانی محسوب میشود.
وی تاکید کرد: برای انجام مطالعات در کارآزماییهای بالینی تمام شرایط اخلاقی یک پژوهش از جمله حفظ ایمنی دهنده و گیرنده پلاسما و همچنین غربالگری ویروسی که در دهنده خون انجام میشود، رعایت میگردد و از این بابت جای نگرانی نیست.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری ادامه داد: بهبودیافتگان کرونا که خون خود را اهدا میکنند و پلاسمای آنها مورد استفاده قرار میگیرد، هم به بهبود بیماران بد حال میکنند و هم اینکه نقش بسزایی در انجام تحقیقات در مورد پیدا کردن بهترین راه درمان کرونا دارند.
غنی پور با اشاره به اینکه افرادی که میخواهند پلاسما اهدا کنند باید 18 تا 65 ساله باشند و وزنشان حداقل 50 کلیو گرم باشد، متذکر شد: اهدا کنندگان پلاسما نباید سابقه بیماری قلبی، کبدی، کلیوی و تشنج داشته باشند.
وی با بیان اینکه این افراد همچنین باید فاقد سابقه اعتیاد تزریقی، تتو، خالکوبی، حجامت و رفتارهای پر خطر باشند، یاد آور شد: باید ابتلا اهدا کننده پلاسما به کووید 19 از طریق تست PCR قطعی شده باشد و در زمان اهدای پلاسما فرد دچار هیچ گونه علائم تنفسی نباشد.
این متخصص بیماری عفونی با اشاره به اینکه برای اهدای پلاسما باید 28 روز از زمان رفع کامل علائم بیماری گذشته باشد، گفت: هر فرد نهایتا تا دو ماه پس از بهبودیش میتواند به عنوان دهنده انتخاب شود.
غنی پور با تاکید بر اینکه اولویت دریافت پلاسما با بیمارانی است که شرایط تهدید کننده حیات داشته باشند، عنوان کرد: باید بین دهنده و گیرنده پلاسما سازگاری گروه خونی و سایر شرایط که پزشکان با توجه به آن تصمیم میگیرند پلاسمای اهدایی را به بدن چه کسی بزند، وجود داشته باشد.
وی ضمن اشاره بله اینکه امید است روزی به راه قطعی درمان این بیماری پی ببریم، اشاره کرد: در حال حاضر بهترین راه برای مقابله با کرونا رعایت نکات بهداشتی برای قطع زنجیره انتقال است.