ایزدی: ایران جدیترین طرف مذاکرات وین است
تهران - ایرنا - کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه اعلام و تاکید بر لغو تحریمها به عنوان هدف اصلی مذاکرات یک گام روبه جلو است، تصریح کرد: این دور از مذاکرات جدیترین دوره گفت و گوهاست و ایران با حسن نیت و اراده جدی قدم به مذاکرات گذاشته است.
«فواد ایزدی» در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، تاکید تیم مذاکره کننده بر لغو تحریمها به عنوان هدف اصلی مذاکرات را مثبت ارزیابی کرد و گفت: مهم ترین اصل هر کار و برنامهای، هدف آن است و انتخاب لغو تحریمها در گفت و گوهای هسته ای نشان از جدیت تیم مذاکره کننده دارد.
وی با اشاره به تاکیدات رهبر انقلاب بر لغو تحریمها گفت: افرادی که پیش از این در قوه مجریه بودند در آن مقطع حرف های دیگری می زدند، مثلا گفته میشد که ما مذاکره میکنیم تا حق ایران در انرژی هستهای به رسمیت شناخته شود و موضوع لغو تحریمها نبود بلکه تامین حق ایران بود. این اواخر هم گفته میشد که ما مذاکره میکنیم تا بیآبرو بودن آمریکا به جهان ثابت شود که این موضوع هم چندان درست به نظر نمی رسید.
ایزدی گفت: همه جهان میدانند که آمریکا کشور بیآبرویی است و نیاز نیست برای اثبات این موضوع ما متحمل هزینه شویم، گفت: اینکه تاکید میشود، تیم مذاکره کننده در پی لغو تحریمهاست، قدم رو به جلویی است که هدف از انجام این مذاکرات را مشخص میکند.
این استاد دانشگاه در ادامه این دور از مذاکرات را جدی ترین دوره مذاکرات ارزیابی کرد و گفت: ایران با حسن نیت قدم به مذاکرات گذاشته است. کشور هم در حوزه اقتصادی به لغو تحریمها نیاز دارد و از این جهت به نتیجه رسیدن مذاکرات یکی از اهداف اصلی ایران است و بر همین اساس سناریو نوشته شده و برنامهها طراحی و تیم مذاکره کننده تعیین میشود تا مذاکرات به نتیجه برسد.
این کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه آیت الله رییسی دلایل خوبی برای رسیدن به نتیجه هم در حوزه سیاست خارجی و هم اقتصادی دارد، تصریح کرد: این ادعا که ایران در مذاکرات آینده جدی نیست نوعی شبهه افکنی و فرافکنی است. با توجه به این که آمریکاییها درصدد به شکست کشاندن مذاکرات هستند، در صورت بروز بنبست در مذاکرات، طرف آمریکایی میخواهد اعلام کند که مقصر ایران است و این تهران بود که تمایلی به مذاکره نداشته و از موضع تند برخورد میکند.
وی ادامه داد: آمریکاییها تلاش میکنند بروز هر مشکل احتمالی در مذاکرات را به ایران مربوط کنند تا بتوانند علیه ایران اجماع ایجاد کنند، و به زعم خود چین، روسیه و اروپا را برای اعمال تحریمهای جدید قانع کنند.
ایزدی اضافه کرد: در واقع این رویکرد هم بعد تخریبی و هم بعد عملیات روانی دارد و برای ایجاد چنین اجماعی باید اول ایران را مقصرنمایی شده و ایران هراسی را گفتمان مسلط کنند تا به هدف خود دست یابند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بین مواضع اروپا و آمریکا درباره برجام، اختلاف وجود دارد؛ گفت: به نظر من آمریکا از برجام عبور کرده است و نمیخواهد به متن قبلی بازگردد و در پی توافق طولانیتر است.
وی خاطرنشان کرد: اکنون آمریکا اعلام میکند که خواستار توافقی قویتر و فراتر از بحثهای هستهای است کما اینکه وندی شرمن هم پیش از این گفته بود که شرایط سال2021 مانند شرایط سال 2015 نیست و دغدغه هایی که در 2015 وجود داشته حل شده و در 6 سال گذشته دغدغههای دیگری به وجود آمده است اما به نظر میرسد اروپا، چین و روسیه مایل به بازگشت به برجام هستند.
کارشناس روابط بین الملل با تاکید بر اینکه آمریکاییها دیگر چندان دغدغه برجام را ندارند، توضیح داد: این عدم تمایل هم به دلیل سیاستهای خارجی و هم سیاستهای داخلی این کشور است. اگر توافقی هم حاصل شود، کنگره آمریکا آن را تایید نخواهد کرد. ضمن اینکه جمهوری خواهان اعلام کردند که در صورت پیروزی در کنگره توافق را همانند دوران ترامپ متوقف خواهیم کرد.
ایزدی یادآورشد: واقعیت آن است که دولت بایدن مشکلات متعددی دارد که یکی از آنها خود رییس جمهور آمریکا است و از این جهت در طرف آمریکایی چندان دغدغه بازگشت به برجام دیده نمیشود و هدف آنها این است که با طرح موضوعاتی فراتر از برجام و دریافت پاسخ منفی ایران مذاکرات را شکست خورده نشان داده و دولت ایران را مقصر اعلام کنند.
ایزدی درباره پذیرش گفت و گوهای فرابرجامی از سوی ایران هم گفت: در دوره قبل مذاکرات هستهای در سال 94، رهبری اعلام کردند که اگر طرف مقابل در رابطه با برجام درست عمل کرده و پایبند تعهدات خود باشد میتوان در حوزههای دیگر هم گفت و گو کرد اما آیا امریکاییها به تعهدات خود عمل کردند؟ پاسخ منفی است. پس چگونه میتوان از توافقی که نفعی برای ایران نداشته و عبور کرده و به توافق گستردهتری فکر کرد؟
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*