ایمنسازی روستاهای در معرض خطر آغاز شد / جابجایی روستای «سید محمد»
شهرکرد - خطر سیل و رانش زمین در حالی اهالی 47 روستای چهارمحال و بختیاری را نگران کرده است که بعد از انعکاس مشکل در خبرگزاری مهر مسئولان از آغاز جابجایی روستای سیلخیز «سید محمد» خبر میدهند.
شهرکرد - خطر سیل و رانش زمین در حالی اهالی 47 روستای چهارمحال و بختیاری را نگران کرده است که بعد از انعکاس مشکل در خبرگزاری مهر مسئولان از آغاز جابجایی روستای سیلخیز «سید محمد» خبر میدهند.
خبرگزاری مهر- گروه استانها: چهارمحال و بختیاری از جمله استان های کوهستانی فلات مرکزی ایران محسوب میشود که به دلیل شرایط جغرافیایی و اقلیمی شهرها و روستاها در دامنه کوه ساخته شده و به دلیل شیب دار بودن زمین و تغییر الگوی بارشها در چند سال گذشته بروز سیل، ریزش سنگ و رانش زمین دور از انتظار نبوده است.
بر اساس مطالعات انجام شده در چهارمحال و بختیاری بیش از 47 روستا در معرض سیل، رانش زمین و ریزش سنگ قرار دارند.
اقداماتی که خسارات و تلفات ناشی از بروز این بلایا را در این روستاها کاهش داده و یا از بین میبرد عملیات مقاوم سازی، درجاسازی و جابجایی روستاها است، فعالیتهای پیشگیرانهای که میتواند از اهالی این روستاها محافظت کند و این امر نیازمند اعتبارات متناسب است، اما با توجه به بررسیهای انجام شده اعتبارات تخصیص یافته جوابگوی اجرای طرحهای مطالعاتی نیست.
وقوع سیل سال گذشته در روستای «سید محمد» لردگان جان چهار نفر از اهالی روستا را گرفت و مسئولان با گذشت یک سال از این حادثه از تسریع روند جابجایی این روستا خبر می دهند.
طرح مطالعاتی جابجایی «سید محمد» تکمیل شد
مدیر کل بنیاد مسکن چهارمحال و بختیاری در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: روستای «سید محمد» لردگان یکی از 18 روستایی است که بر اساس مطالعات امکانسنجی به دلیل خطر سیل و رانش زمین باید جابجا شود.
فرشید ریاحی سامانی با بیان اینکه طرح مطالعاتی جابجایی روستای «سید محمد» تکمیل شده است، عنوان کرد: در صورت تصویب شورای برنامهریزی و توسعه چهارمحال و بختیاری عملیات طراحی و تفکیک اراضی برای این روستا انجام میشود.
وی به تأمین اعتبار برای اجرای این طرح اشاره کرد و ادامه داد: بر اساس مطالعات انجام شده روستای جدید در یک کیلومتری روستای فعلی جانمایی شده است.
مدیر کل بنیاد مسکن چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه این روستا 501 نفر جمعیت دارد، گفت: برنامهریزی ساخت مسکن برای 155 خانوار انجام گرفته شده و تسهیلات بلند مدت به مبلغ 100 میلیون تومان با باز پرداخت 12 ساله و بهره چهار درصد به این خانوارها پرداخت میشود.
واگذاری بیش از 7 هکتار زمین برای ساخت روستای «سید محمد»
وی به کمبود اعتبار برای انجام طرح مطالعاتی اشاره کرد و ادامه داد: به دلیل کمبود اعتبار، فاز دوم طرحهای مطالعاتی برای 17 روستا انجام نشده است.
رئیس اداره ممیزی منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری هم از واگذاری 7.9 هکتار از اراضی ملی برای ساخت روستای «سید محمد» خبر داد و اظهار کرد: شورای عالی سازمان جنگل کشور با این مسئله موافقت کرده است.
رحمان توکلی تصریح کرد: به منظور اجرای این طرح بنیاد مسکن باید مجوز زیست محیطی را دریافت کند.
وی افزود: با تکمیل و بهره برداری روستای جدید «سید محمد» روستای فعلی به منظور جنگل کاری به منابع طبیعی واگذار میشود.
هزار و 483 خانوار در معرض خطر هستند
طبق مطالعات امکانسنجی انجامشده، باید 29 روستا «درجاسازی» و 18 روستا در چهارمحال و بختیاری «جابجا» شود. مهدی مرادی، معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن چهارمحال و بختیاری در گفتگو باخبرنگار مهر، با بیان اینکه مطالعات روستاهای درخطر طی سه مرحله کار تحقیقاتی اعم از امکانسنجی، مکانیابی و جابجایی و تهیه طرح تفکیکی و اجرایی انجام میپذیرد، اظهار کرد: مطالعات امکانسنجی در مرحله نخست این فرآیند قرار دارد.
وی تصریح کرد: طبق مطالعات امکانسنجی انجامشده، باید 29 روستا «درجاسازی» و 18 روستا در چهارمحال و بختیاری «جابجا» شود.
معاون بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن چهارمحال و بختیاری به مطالعات ژئوتکنیک اشاره کرد و افزود: با توجه به پایین بودن میزان اعتبار تخصیصیافته و بالا بودن هزینههای مطالعاتی و فرآیند طولانی مطالعات ژئوتکنیک، این مهم برای روستاهای در خطر بیش از یک سال به طول انجامیده است.
مرادی مرحله سوم را متناسب با نتایج حاصل از مطالعات تهیه طرح تفکیکی و جابجایی روستا و یا اجرای عملیات تثبیت و درجاسازی روستا عنوان کرد و گفت: مشکل اصلی این فرآیند مطالعاتی عدم تأمین اعتبار است که در صورت تأمین منابع مالی موردنیاز، عملیات اجرایی درجاسازی و جابجایی روستاها تسریع و تسهیل میشود.
وی با بیان اینکه هزار و 483 خانوار در خطر رانش زمین، سیل و ریزش سنگ قرار دارند، تصریح کرد: تاکنون 21 میلیارد و 265 میلیون ریال اعتبار برای انجام فرآیند مطالعاتی روستاهای درخطر تخصیصیافته است.
بنابراین گزارش، به نظر میرسد برنامهریزی برای ایمنسازی روستاهای در خطر نیازمند تکمیل فرآیندهای مطالعاتی است که برای اجرایی شدن این مهم باید اعتبارات کافی تأمین شود.
انتظار میرود متولیان امر در حوزههای مختلف اعم از بنیاد مسکن، راه و شهرسازی، منابع طبیعی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی ضمن همکاری بین بخشی با حمایت و برنامهریزی مسیر را برای رفع این مشکلات هموار و با پیگیریهای لازم منابع مالی مورد نیاز را برای تکمیل طرحهای مطالعاتی تأمین کنند.