چهارشنبه 7 آذر 1403

این مسئولیت پذیری است که آزادی را تضمین می‌کند

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
این مسئولیت پذیری است که آزادی را تضمین می‌کند

به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، سعید جلیلی در مناظره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به برنامه دولت متبوع خود برای افزایش مشارکت مردم در دوره بعدی ریاست جمهوری، اظهار داشت: یکی از افتخارات امام راحل و نظام جمهوری اسلامی ایران این بود که همه دنیا اعتراف دارند که مردم هستند که با آرای خودشان تعیین کننده هستند.

وی ادامه داد: اگر قدرت و یا پیشرفتی داریم حاصل مشارکت مردم است.

وی گفت: دولت باید نقش آفرینی را برای مردم ایجاد کند لذا یکی از برنامه‌های دولت من این است که مشارکت مردم را در اداره کشور و در زمینه‌های مختلف اقتصادی و سیاسی و اجتماعی و... را فراهم کند.

جلیلی گفت: روز جمعه که مردم پای صندوق رای حضور یافتند همه منتظر نتایج بودند لذا این مردم بودند که با آرای خود تعیین کننده بودند و چیزی از قبل تعیین نشده بود.

همین مردم کشور را از مشکلات عبور دادند

وی افزود: وقتی مردم در اداره کشور مشارکت داده می‌شوند نتیجه خوبی را شاهد بودیم؛ همانند دوران دفاع مقدس که وقتی به کشور حمله شد، همین مردم کشور را از مشکلات عبور دادند.

جلیلی تصریح کرد: باید نقش مشارکت مردم را پاس بداریم. اینکه در شعار خود میگوییم هر ایرانی نقش پرشکوه و میگوییم یک جهان فرصت باید نتیجه اش یک ایران جهش باشد، راهی جز مشارکت مردم ندارد لذا وظیفه دولت این است که این بستر را فراهم کند.

وی گفت: هرکسی باید به اندازه وسع خودش باید تلاش کند روند کشور بهتر شود.

معتقدیم برای رسیدن به وضع مطلوب باید از خود مردم استفاده کرد

جلیلی افزود: در بحث‌های دولت سایه تاکید می‌کنیم که به وضعیت موجود نباید تکیه کرد و باید به سمت مطلوب رفت. معتقدیم برای رسیدن به وضع مطلوب باید از خود مردم استفاده کرد.

وی گفت: اگر وضع موجود با مطلوب مشارکت مردم فاصله دارد باید با برنامه‌ای مردم را با انگیزه بیشتر به سمت مشارکت مطلوب‌سوق دهیم.

جلیلی، در پاسخ به این پرسش که برای افزایش مشارکت مردم در انتخابات که برنامه‌ای دارید گفت: اگر ما انتظار داریم مردم مشارکت کنند باید مردم را ببینیم که آنها به این عرصه‌ها بیایند و احساس کنند که با مشارکت خودشان می‌توانند یک حرکت جمعی را با کمک دولت شکل دهند اما چرا این مسئله اتفاق نمی‌افتد چرا که بسیاری از آنها دیده نمی‌شوند.

وی خطاب به آقای پزشکیان، ادامه داد: بسیاری از کارگران و افراد محروم جامعه خطاب به آقای پزشکیان می‌گویند در مورد ما هیچ صحبتی نمی‌کنید همچنین شما در مورد زنان صحبت کردید در حالی که چند میلیون زن سرپرست خانوار و خودسرپرست داریم و این‌ها باید در برنامه شما دیده شود. یکی از مواردی که مشارکت مردم را تقویت می‌کند این است که آنها ببینند که مسئله آنها دیده شده است و برای آن راه حل اندیشیده شده است.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین با نشان دادن جزوه پره حجمی گفت: من در 48 ساعت گذشته این میزان از مطالب مردم را بررسی کردم و آنها انتظار دارند که مسائل آنها دیده شود. هنوز انتخابات تمام نشده بود شما به جمعیت 9 میلیونی اعلام کنیم که شما طالبان هستید.

جلیلی افزود: اگر در حرف‌هایی که مردم از ما می‌شنوند متوجه شوند که مسئله آنها دیده شده و راه حل آن را در نظر داریم، مسئله‌ای نظیر امنیت شغلی و شغل که من در هر شهری که می‌روم در مورد آن صحبت می‌کنم و معتقدم باید در این مسائل فراتر پیش برویم و بگوییم نه تنها مشکل تو حل می‌شود بلکه از تمام استعداد تو استفاده می‌کنیم تا تو احساس رضایت کنی.

جلیلی ادامه داد: برخی اوقات ممکن است برخی از افراد رفتارهای غلطی را انجام دهند اگر خود ما و یا ستادهایمان و کسانی که مسئولیت رسمی دارند بیایند و در این عرصه‌ها بد اخلاقی‌هایی را انجام دهند حتماً باید جلوی آن گرفته شود و حالا یک فرصتی است که میلیون‌ها نفر در حال تماشای مناظره هستند و می‌خواهند ببینند مشکل چیست.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: آقای پزشکیان اشاره کرد که برنامه ششم اجرا نشده در صورتی که این در زمان مجلس دهم و دولت دوازدهم بوده است و باید پرسید که چرا این برنامه اجرا نشد. اگر این برنامه به قول آقای دکتر برنامه خوبی هم بوده و می‌توانسته به کشور کمک کند چرا اجرا نشده و شما که در جایگاه نظارتی مجلس بودید و باید اجرای برنامه را دنبال می‌کردید، مانند کارنامه دانش آموز باید مرتب برای موفقیت پیگیری می‌کردید مثل یک پدر دلسوز نه آنکه آخر سال بپرسید چه شد. صحبت من این است که شما نایب رئیس مجلس بودید آقای پزشکیان و باید پرس و جو می‌کردید چرا برنامه اجرا نشده است.

جلیلی افزود: من می‌گویم اگر به مردم نقش بدهید این‌طور نیست که کارها متوقف شود و اگر دولت و مجلس هم کاری انجام نداد کار متوقف شود و باید مردم هم در پی این ماجرا هشدار بدهند و مطالبه بکنند که چرا کارها پیش نمی‌رود و من از هر دانشگاهی خواستم که قدم به قدم مباحث را دنبال کنند و سایه به سایه دنبال کنند و موثر باشند.

وی گفت: در رابطه با اهل سنت هم من گفته‌ام که وظیفه دولت است که تکالیف خود را طبق شایسته سالاری و حقوق آنها انجام دهد چه آنها به من رای بدهند چه ندهند. اما در ایام انتخابات حقوق مردم تبدیل به معامله می‌شود و باید تعامل ایجاد شود و بارها بر آن تاکید داشته‌ام که همه مردم باید بتوانند ایفای نقش کنند و همه ایران سرای من است. شعار من باور و رویکرد من است و می‌گویم هر ایرانی یک نقش پرشکوه برای همه ایرانیان و زن و مرد و اقوام مختلف یکسان است.

رفتار بدی است که ایام انتخابات حق اقوام تبدیل به معامله می‌شود

جلیلی با اشاره به رعایت اخلاق انتخاباتی، اظهار کرد: من توصیه‌ای که از ابتدای شروع انتخابات داشتم این بود که بخاطر دنیای من آخرت خود را خراب نکنید و تقوا را رعایت کنید چرا که حدود فعالیت سیاسی تقوای الهی است.

وی گفت: برخی اوقات ممکن است افرادی رفتار غلط انجام دهند. اشکال کار این است که اگر بداخلاقی‌ها از سمت افرادی در ستاد انجام شود باید جلوی این کار را گرفت.

جلیلی بابیان اینکه گاهی اوقات مشکل خود ما هستیم نه امریکا، افزود: خیلی از موضوعات را ما انجام نداده‌ایم. برنامه ششم در مجلس ششم و دولت دوازدهم بود. چرا این برنامه انجام نشد؟

وی تصریح کرد: کار مجلس که نقش نظارتی دارد این است که مسائلی که انجام نشده را بررسی کنند.

وی با اشاره به حقوق اهل سنت گفت: هرکدام از اهل سنت حقی دارند حتی اگر رای ندهند. این وظیفه دولت است که حق آنها را انجام دهد. رفتار بدی است که ایام انتخابات حق اقوام تبدیل به معامله می‌شود.

باید بین مردم و دانشجویان برویم و در مورد مسائل به آنها صحبت کنیم

جلیلی ادامه داد: نکات خوبی را آقای پزشکان مطرح کردند من امروز صبح در جمع فعالان اقتصاد دیجیتال شرکت داشتند و موضوع تعارض منافع را شما مطرح کردید و زمینه‌های پزشکی و دیگر مسائل هم این مسائل وجود دارد حرف من این است که اگر موضوع را خوب نبینیم و ناقص مطرح کنیم ناگهان می‌بینیم حوادث رخ می‌دهد مانند اتفاق‌های 1401 و هر ماه من در یک دانشگاه حضور پیدا می‌کردم و جلساتی داشتم که حداقل 3 تا 4 ساعت به طول می‌انجامید و تا 6 و یا 7 ساعت هم ادامه داشت.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: باید بین مردم و دانشجویان برویم و در مورد مسائل به آنها صحبت کنیم وقتی با همین دانشجوها در همان شرایط پرتنش و چالش صحبت می‌کردم به این نتیجه می‌رسیدیم که حرف‌های هم را متوجه می‌شویم حتی هرچند که نسبت به برخی از حرف‌های ما قانع نشوند. نکته من این است که این فضاها را ما باید شکل دهیم و من در همان ایام نه فقط دانشجوها که در میان کارگران رفتم و به هپکو و یا آذراب رفتم کارگران می‌گفتند که چندین ماه از حقوق نگرفته‌اند.

جلیلی افزود: در آن دوره‌ای که من به هپکو آذراب می‌رفتم دولت حاضر رقیب ما بود و همان زمان کارگر هپکو من را به آغوش گرفت و گفت خوشحالم که اینجا به مشکلات ما رسیدگی می‌کنید. وقتی در 8 سال شما رشد منفی داشته باشید و یا رشد صفر داشته باشید و متوسط رشد 7 دهم درصد دانشجویان و دانش آموختگان می‌گویند که آینده شغلی ما چه می‌شود و اساتید دانشگاه‌ها نسبت به نقش خود باید احساس خوبی داشته باشند.

وی با اشاره به اظهارات مسعود پزشکیان ادامه داد: راجع به همین مسئله که جناب پزشکیان مطرح کردند (شعار مرگ بر منافق به پزشکیان) من وقتی شنیدم بلافاصله به دوستان در ستاد گفتم که ببینید چه کسانی این کار را انجام داده است و حتماً اگر آقای پزشکان هم اعتراض نکرد شما اعتراض کنید.

جلیلی افزود: ممکن است در همین عرصه‌ها کسانی برای اینکه فضا را مشوش کنند چنین اقداماتی انجام دهند. بلافاصله گفتیم این مسئله پیگیری و حتماً محکوم شود.

جلیلی در ادامه این مناظره با اشاره به فراهم کردن سازوکاری در دولت متبوع خود برای شنیدن اعتراض مردم به مسائل مختلف بویژه اعتراض کارگری، گفت: از افتخارات نظام و اندیشه دینی است که وقتی یک کارویژه و یک وظیفه‌ای را برای دولت تعیین می‌کند، صرفاً نمی‌گوید فقط دولت انجام دهد بلکه تمام‌مردم این امکان را داشته باشند که برای انجام کارها قیام کنند.

باید به میان مردم رفت

وی ادامه داد: اعتراض فقط به خیابان آمدن نیست بلکه باید گفت فلان جای کار خطاست و به جایی نمی‌رسد. باید به میان مردم رفت. در زمان 1401 در میان دانشجویان می‌رفتم. زمان آقای روحانی هم در دانشگاه‌ها حضور داشتم و سوالات آنها را پاسخ می‌دادم.

وی افزود: کارگر وقتی حرفش شنیده نشود میاید کف خیابان اما اگر درب دفتر را بازکنیم و کارگران بیایند حرف‌هایشان را بزنند مشکلات حل می‌شود.

جلیلی تصریح کرد: صدای کارگر باید شنیده شود.

جلیلی ادامه داد: در برنامه هفتم رشد هشت درصدی آمده است، اینکه خود به خود اتفاق نمی‌افتد باید ریز شد در حوزه‌های مختلف آن را پیگیری کرد و باید ماموریت تعریف کرد حتی برای دانشگاه‌ها، به دانشگاه‌ها اعلام کنیم که در کنار تعیین استاد و درس و... در موضوع خاص کشور مثلاً ارزآوری نیز نقش ایفا کنند.

به صورت کلی مردم می‌گویند سرعت اینترنت کم است

جلیلی در ادامه مباحث مطرح شده در مناظره رو در رو در رابطه با صحبت‌های پزشکیان در رابطه با اعتراض‌ها ادامه داد: اتفاقاً موضوع خوبی را بیان کردند و مردم می‌خواهند روز جمعه انتخاب کنند و سوال اصلی این است که پس رئیس جمهور در این رابطه چه نقشی باید ایفا کند و چه کاره است اگر به قول آقای دکتر وزیر و مدیر کل و غیر قانون را اشراف ندارند و به تبع آن اجرا نمی‌کنند حالا مردم می‌خواهند رئیس جمهوری انتخاب کنند که دیگر وزیری را بر روی کار بیاورد که برنامه را بخواند و به آن منتظم باشد و قدرت اجرای آن را هم داشته باشد همچنین رئیس جمهوری باشد که بتواند ماهانه و در بازه‌های زمانی 6 ماهه به مردم پاسخ بگوید که برنامه‌ها تا چه حد پیش رفته است.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: حرف من این است که اگر در برنامه کشور مثل برنامه هفتم که رشد 8 درصدی را قانون کرده است این موضوع به خودی خود انجام نمی‌شود بلکه وزرای مختلف نظیر کشاورزی علوم و صنعت باید به آن اشراف داشته باشند. تفکیک هر کسی بداند که برای تحقق این رشد چه فعالیتی را باید انجام دهد.

جلیلی در رابطه با فضای مجازی و این موضوع که پیش از این گفته بودید به دنبال مسئولیت در فضای مجازی هستید تفاوت آن را با محدودیت بیان کنید، افزود: از مسائلی که ما در مورد رفاه مردم صحبت می‌کنیم با فضای مجازی شکل می‌گیرد و مهمترین نکاتی که باید دولت برای آن برنامه داشته باشد همین فضای مجازی است.

وی گفت: به صورت کلی مردم می‌گویند سرعت اینترنت کم است و گاهی هم مسئله این است که استفاده شایسته از اینترنت هم نیازمند داشتن سرعت مناسب است و سرعت اینترنت موبایل را باید حداقل 10 برابر و اینترنت ثابت را تا 50 برابر افزایش سرعت دهیم و این بر اساس محاسبات مطرح می‌کنم و معتقدم برای آنکه از هر چیزی که بخواهیم استفاده حداکثری داشته باشیم نظیر آزادی باید برای آن موارد تعیین کنیم مانند آنکه در جاده هم برای میزان سرعت قاعده وضع می‌کنند.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ادامه داد: در عرصه‌های مختلف اگر ما مسئولیت پذیری را البته طبق قانون و نه به شکل سلیقه‌ای اجرا کنیم و قانون مان هم مرتب تغییر نکند. حتماً کمک می‌کند و همین فضای مجازی یکی از افتخارات ما خواهد بود.

جلیلی، گفت: من امروز در جمع فعالان اقتصادی عرصه دیجیتال بودم می‌گفتم که بسیاری از کارها را خودمان انجام می‌دهیم کافیست که دولت مانع ایجاد نکند و دولت باید در بحث تنظیم گری ورود کند. کافیست دسر رو برای مردم فراهم کنید و در واقع ادارات و وزارتخانه‌های ما باید پناهگاه مردم باشند این‌طور نباشد که مردم بگویند که حالا این هفت خان را چگونه رد بکنیم و یا خدا نکند که کار ما به اداره‌ها بیفتد.

وی در رابطه با موضوع فضای مجازی گفت: باید در این رابطه برنامه مشخص داشته باشیم و به مردم بگوییم که می‌خواهیم چه کار انجام دهیم و نگاه ما این است که می‌خواهیم در فضای مجازی مصرف کننده باشیم یا تولید کننده باشیم یا مصرف کننده نگاهمان به سکوهای خارجی باشد یا داخلی و منظور من این نیست که اصلاً از سکوی خارجی استفاده نکنیم.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، ادامه داد: بحث من این است که چرا پول اینترنت که از مردم گرفته می‌شود و محتوا تولید کرده‌اند این پول به مردم پرداخت نمی‌شود و صحبت من این است که باید 10 درصد از این پول به مردم پرداخت شود و این خودش فرصت زیادی ایجاد می‌کند و منبع درآمد و اشتغال برای مردم می‌شود که به تولید محتوا پرداخته باشند.

جلیلی در پاسخ به پزشکیان که به موضوع تولید داخلی به خودرو ساخت داخل اشاره کرد در رابطه با فضای مجازی و سکوهای داخلی، گفت: باید این چرخه باز بشود و همه باشد اما باید برای تولید کننده داخلی جایگاه درست و آن را جانمایی کنیم.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری گفت: کار مجلس و نهادها اتفاقاً نظارت است و آقای دکتر پزشکیان نایب رئیس مجلس بودند که به همین مسائل رسیدگی کنند که چرا قانون اجرا نشده است. مخصوصاً در عرصه‌ای که تخصص خودشان بودند و ایشان وزیر بهداشت بودند و باید پیگیری می‌کردند که چرا فقط 30 درصد نظام سلامت اجرا شده و باقی قوانین اجرا نشده است و اتفاقاً همین جا جایی است که من به نقش مردم تاکید دارم؛ یعنی اگر شما به مردم نقش دهید آن موقع اگر مجلس و دولت در وظیفه خود کوتاهی کند این‌طور نیست که کار تعطیل شود و بعد پنج سال بگویید 30 درصد کار انجام نشد.

باید برای آن برنامه داشته باشیم

جلیلی افزود: بعد نیز مردم هم باید بتوانند این هشدار و پیگیری و مطالبه را داشته باشند که این طرح سلامت و غذایی، کشاورزی چرا پیش نمی‌رود. آنچه ما از هر دانشگاهی خواستیم که بشود دولت سایه همین بود که قدم به قدم مباحث را دنبال کند و موثر باشد و بر آن کار کند.

وی در ادامه در مورد فضای مجازی گفت: اگر گفته می‌شود فضای مجازی یک فرصت است باید برای آن برنامه داشته باشیم و به مردم بگوییم که چه برنامه‌ای داریم.

جلیلی افزود: یک‌نگاه این است که می‌خواهیم در فضای مجازی مصرف کننده باشیم یا تولید کننده؟ نگاهمان به سکوهای خارجی باشد نه اینکه از سکوی خارجی استفاده نکنیم.

جلیلی، نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، در رابطه با اینکه پایگاه حزبی ندارد و به محفل‌های جناحی علاقه ندارید آیا این به این معناست که شما با کار تشکیلاتی مخالفید و فرایند تصمیم‌سازی و دولت آینده شما چه خواهد بود گفت: برای اداره کشور این‌طور نیست که کسی علامه دهر باشد راهش این است که جلسات کارشناسی و بحث‌های مختلف برگزار شود و در آنها به تصمیم برسیم.

وی، ادامه داد: دانشگاه فرق می‌کند ما از مقام رئیس جمهور صحبت می‌کنیم و این با رئیس دانشگاه تفاوت دارد که بگوید این نظر را قبول داشته باشد یا نه و رئیس جمهور باید تصمیم بگیرد و در موضوعات مختلف باید کارهای کارشناسی را پیش از ورود به عرصه ریاست جمهوری انجام داده باشد از نظام سلامت گرفته تا سیاست خارجی لازم است نگاه‌های مختلف را شنیده باشیم و به جمع‌بندی رسیده باشیم.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری همچنین گفت: می‌گویند که شما به گرده‌های سیاسی علاقه ندارید در این رابطه در تمام دنیا افرادی وجود دارند که مسائل را پیگیری می‌کنند و در مورد آن تصمیم گیری می‌کنند و حرف من این است که در این گرده‌ها آنچه که به مصلحت کشور است خروجی نخواهد داد به حرف من این است که محدود به یک گعده و محفل نباشند و همه مردم باید مشارکت کنند.

جلیلی افزود: می‌شود که بر اساس چند لابی و دوست و رفیق صحبت کرد و باید رئیس جمهور بتواند در مقام اجرا تصمیم بگیرد و برای اینکه موفق باشد باید بتواند به موضوع اشراف داشته باشد و بتواند تصمیم صحیح و به موقع را در لحظه اتخاذ کند اما اگر دچار تزلزل و تردید شود و بگوید که حالا باید بگوییم که بررسی شود حتماً زمان را از دست خواهیم داد و خیلی از فرصت‌ها و زمان 80 میلیون نفر از دست می‌رود.

سیاست خارجی عرصه استفاده از فرصت‌ها است

وی ادامه داد: سیاست خارجی عرصه استفاده از فرصت‌ها است باید در لحظه از این فرصت‌ها استفاده کرد این مهم است که نسبت به آن اشراف داشته باشیم و این نسبت به همه مسائل نظیر نظام سلامت دیگر مسائل کشور وقتی که رئیس جمهور به موضوع اشراف داشته باشد دیگر کارشکنی‌ها نمی‌تواند اخلال ایجاد کند.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری بیان کرد: رئیس جمهور علاوه بر اینکه به موضوع اشراف دارد باید به سنگ‌اندازی‌ها و مقاومت‌ها نیز اشراف داشته باشد. من دیروز در بازار با 22 سنت که در سال‌های گذشته جلسه داشته‌ام به 17 موضوع رسیدم که مانع تولید است و بسیاری از آنها به تصمیم‌های غلط دولت و وظایف دولت مربوط می‌شود.

نامزد چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: باید 10 درصد درآمد سکوها به تولید کننده محتوا داده شود که خواهید دید چه میزان شغل و منبع درآمد برای مردم ایجاد خواهد شد. اینکه شما امکان اشتغال را فراهم کنید و صنعت فضایی را پر رونق‌تر کنیم و ان‌شاءالله ما برنامه داریم تا ششمین کشوری باشیم که کاوشگر به خارج فضا وارد می‌کنیم.