بازتاب لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران در رسانههای آلمانیزبان
تهران - ایرنا - رسانه های آلمانیزبان با اشاره به بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، از لغو تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل طبق توافق هستهای خبر دادند.
به گزارش ایرنا، تارنمای رادیو و تلویزیون اتریش (ORF) یکشنبه به نقل از وزارت امور خارجه ایران نوشت: «از امروز، همه محدودیتهای انتقال اقلام تسلیحاتی از و به جمهوری اسلامی ایران به صورت خودکار خاتمه یافت».
طبق برجام تحریمهایی که مانع فروش سلاح به ایران بودند، از 18 اکتبر (27 مهر) قدم به قدم لغو میشوند. در اساس بیانیه وزارت خارجه ایران، این کشور میتواند تسلیحات متعارف خود را بدون محدودیتهای حقوقی و بر مبنای «نیازهای دفاعی» تهیه کند.
روسیه در ماه سپتامبر (شهریور) اعلام کرد که پس از لغو این تحریمها همکاری نظامی خود را با تهران گسترش خواهد داد.
پیش از این دولت امریکا به دنبال تمدید این تحریمها بود که البته اقدامی بیهوده محسوب می شود. ایالات متحده سال 2018میلادی به صورت یکجانبه از برجام خارج شد و از آن زمان تحریمهای گستردهای علیه ایران وضع کرد که فشار عظیمی به اقتصاد ایران وارد کرد. ایران نیز در اقدامی متقابل تعهدات خود از برجام را کاهش داد. بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه همچنان نسبت به حفظ این توافق بینالمللی اصرار دارند.
وزارت خارجه این در بیانیه خود این روز را «روز مهمی برای جامعه جهانی» خوانده است که برخلاف تلاشهای رژیم ایالات متحده از برجام صیانت کرده است.
نشریه «نویه زورشر سایتونگ» چاپ سوئیس نیز از پایان تحریم تسلیحاتی 13 ساله شورای امنیت سازمان ملل خبر داد و نوشت: بنابر اعلام وزارت امور خارجه ایران از امروز (یکشنبه) تمام محدودیت های تجارت اسلحه پایان می یابد. این بدان معناست که ایران می تواند بار دیگر همه تجهیزات نظامی لازم را وارد و صادر کند.
ایالات متحده در ماه سپتامبر، در یک اقدام یکجانبه بحث برانگیز اعلام کرد که تحریم های سازمان ملل علیه ایران که پس از توافق هسته ای بین المللی 2015 متوقف شده بود، دوباره معتبر است، اما دیگر اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد چنین تصوری ندارند. آنها استدلال می کنند که ایالات متحده نمی تواند تحریم ها را مجددا تحمیل کند زیرا از توافق هسته ای بین المللی با ایران خارج شده است.
در ادامه این ناکامی، دولت آمریکا در یک اقدام علیه نظام مالی ایران، 18 بانک جمهوری اسلامی را تحریم کرد. «استیون منوچین» وزیر خزانه داری آمریکا تأکید کرد که هدف این اقدام جلوگیری از دسترسی موسسات اعتباری ایران به واحد پول آمریکا است. منتقدان پیش از این ابراز نگرانی کرده بودند که این تحریم ها تجارت کالاهای بشردوستانه مانند غذا و دارو را دشوارتر کند.
از زمان خروج ایالات متحده از توافق هسته ای با ایران در می 2018(اردیبهشت1398)، این کشور حق بازگرداندن تحریم های سازمان ملل را ندارد. این حق تنها برای طرفین قرارداد محفوظ است. بنابراین ایالات متحده برای عملی کردن این خواسته با مخالفت شرکای اروپایی خود و اکثریت زیادی از اعضای شورای امنیت سازمان ملل مواجه شده است.
همچنین تارنمای شبکه دویچه وله در گزارشی با اشاره به بیانیه وزارت امور خارجه ایران در خصوص پایان تحریم های تسلیحاتی این کشور نوشت: وزارت خارجه ایران گفته است، طبق برجام "اختتام قطعی و بدون قید و شرط محدودیتهای تسلیحاتی و ممنوعیتهای مسافرتی مستلزم هیچگونه تصویب قطعنامه جدیدی نیست و هیچ نیازی به صدور بیانیه و یا هیچ اقدام دیگری از سوی شورای امنیت ملل متحد ندارد.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران از چند روز پیش، فرارسیدن چنین روزی را به مردم تبریک گفته بود. روحانی هفته گذشته در یکی از جلسات دولت گفت: «آنهایی که میگویند "برجام برای ما چه کرده است؟ "، بدانند که این یکی از کارهای برجام است و تحریم تسلیحاتی را برداشت. از یکشنبه میتوانیم اسلحهمان را به هر کسی که میخواهیم بفروشیم و از هرکس هم که میخواهیم اسلحه بخریم.»
*س_برچسبها_س*