یک‌شنبه 4 آذر 1403

بازخوانی اعترافات عوامل جنایت 8 بهمن

وب‌گاه مشرق نیوز مشاهده در مرجع

به گزارش مشرق، کانال تلگرامی مرکز اسناد انقلاب اسلامی نوشت: شنبه 18 اردیبهشت 58 که دو نفر از عوامل جنایت 8 بهمن در میدان 24 اسفند تیرباران شدند، پرده از راز جنایت آن روز و کشتار مردم در مقابل ژندارمری برداشته شد. سرهنگ حسین فروس‌پناه فرمانده قرارگاه ستاد کل ژندارمری دستور تیراندازی به پرسنل تحت فرماندهی خود به سوی مردم و سرکوبی تظاهرکنندگان را صادر کرد و سرگرد ژندارم حسین اصفهانیان فرمانده ترابری ستاد کل ژندارمری نیز دستور تیراندازی به سوی مردم و مباشرت در کشتار افراد بی‌گناه داده بود. اعتراف عامل حادثه مزبور طبق کیفرخواست دادستان دادگاه انقلاب بشرح زیر است:

«در تاریخ 8 بهمن ماه 1357 حدود ساعت 1/5 الی 2 بعدازظهر اتوبوس‌های ژندارم که عازم ستاد ژندارمری بودند به علت سرعت زیاد با مردمی که در حوالی میدان 24 اسفند تجمع کرده بودند برخورد می‌کند و راننده مورد اعتراض قرار می‌گیرد، و این امر باعث برخورد راننده‌های مسلح اتوبوس‌ها و مردم می‌گردد. بدنبال آن قوای مسلح ژندارم توسط راننده اتوبوس از قضیه مطلع شده و در این هنگام سرگرد حسین اصفهانیان از ستاد ژندارمری بیرون آمده و به افراد نظامی و راننده‌های مسلح دستور تیراندازی می‌دهد. زد و خورد بر اثر تیراندازی آغاز می‌شود و در تعقیب آن تمام قوای آماده ژندارم وارد صحنه عملیات می‌گردند و سربازان و افسران و درجه‌داران ژندارم به دستور متهم، مردم را هدف قرار می‌دهند و کشتار را آغاز می‌کنند و زد و خورد تا ساعت 6 بعدازظهر ادامه می‌یابد.

در جریان سرکوب مردم یک سرباز ژاندارم نیز در نزدیکی ستاد کشته می‌شود و با رسیدن نیروهای کمکی از طرف فرمانداری نظامی، قتل و جرح و تلفات تشدید می‌شود که در این حادثه بیش از یکصد تن به قتل می‌رسند و حدود چهارصد نفر مجروح می‌شوند و بعضی اتوبوس‌های ژندارمری و شرکت واحد بر اثر خشم مردم به آتش کشیده می‌شود و میدان 24 اسفند و خیابان 30 متری با خون پاک شهدا رنگین می‌شود.

طبق گزارشات رسمی ستاد ژندارمری نیروهای ژندارم در این قتل عام 21 عدد گاز اشک‌آور و 1365 فشنگ جنگی با تفنگ ژ -3 و کلت به مصرف می‌رسد و جنایت و بی‌رحمی را به نهایت رسانیدند». خبرگزاری‌های بین‌المللی زد و خورد 8 بهمن را پس از 17 شهریور، خونین‌ترین حوادث تهران دانستند.

منبع این نوشته کتاب علی دوانی "نهضت روحانیون ایران" جلد نهم و دهم، مرکز اسناد انقلاب اسلامی است

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.