سه‌شنبه 3 مهر 1403

بازگرداندن 165 هکتار زمین به شهرداری تهران در پرونده «آهن مکان» پس از 27 سال

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
بازگرداندن 165 هکتار زمین به شهرداری تهران در پرونده «آهن مکان» پس از 27 سال

پرونده «آهن مکان» پس از 27 سال تعیین تکلیف و در این دوره مدیریتی با پیگیری‌های انجام شده 165 هکتار از اراضی شهرداری آزاد و به این مجموعه بازگردانده شد.

به گزارش ایسنا، امیرحسین شمس، مدیرکل حقوقی شهرداری تهران در این باره گفت: پرونده‌های بلاتکلیف از سال‌های گذشته کم نبودند؛ اما خوشبختانه به نوبت به آنها رسیدگی و تعیین تکلیف شد. یکی از این پرونده‌ها، پرونده موسوم به «آهن مکان» است که از سال 1372 پرونده در دستگاه قضایی مفتوح و در حال رسیدگی بوده که در این دوره مدیریتی با پیگیری‌های انجام شده 165 هکتار از اراضی شهرداری آزاد و به این مجموعه بازگردانده شد.

«آهن مکان» چه بود و چه شد؟

براساس گزارش پایگاه خبری شهر، بازار «آهن‌مکان» شهرک صنعتی در قسمت جنوبی تهران واقع در بزرگراه آزادگان است، پیش از این اما؛ خیابان‌های خیام، مختاری، شهید هرندی و خانی‌آباد محل کسب و کار آهن فروشان بود که پس از تصمیم شهرداری تهران در سال 1370 و به دلیل آنچه مزاحم بودن نوع کسب و کارشان عنوان شد، باید به محلی جدید خارج از محدوده شهر نقل مکان می‌کردند.

به دنبال این موضوع، شهرداری وقت هم اعلام کرد در صورت تهیه مکان مناسب با احداث مکان کسب داد و ستد آهن موافقت خواهد کرد. حدود 700 نفر از اعضای صنف آهن‌فروشان با برگزاری چندین جلسه از میان خود 11 نفر را به عنوان معتمد و نماینده برای تهیه، خرید و فروش زمین مناسب انتخاب کردند و در نهایت در «صالح‌آباد» واقع در جاده بهشت‌زهرا (س) زمین مناسبی را در نظر گرفته و به اعضا اعلام می‌کنند که این زمین را متری یک هزار تومان خریداری و اعضا باید مبلغ 500 هزار تومان بابت هر واحد کسبی به حساب‌های 11 نفر که به نام شرکت «آهن مکان» به ثبت رسانده‌اند، واریز کنند. اما؛ این 11 نفر به عنوان پرداخت وجه به شهرداری از هر یک از اعضا معادل 300 هزار تومان دیگر دریافت کرده‌اند در اینجا بسیاری از کسبه به دستگاه قضایی شکایت می‌کنند و 700 نفر عضو، از میان خود هشت نفر را جهت تعقیب معرفی می‌کنند و در نهایت پرونده به شعبه 13 دادگاه عمومی تهران مستقر در مجتمع قضایی امام خمینی (ره) ارجاع و یکی از احکام نهایی این پرونده منجر به استرداد زمین به شهرداری می‌شود؛ اما در سال 1387، فرج الله حسنلو، نماینده شکات پرونده «آهن مکان» با انتقاد از اجرایی نشدن احکام قطعی دادگاه، گفته بود: هیات مدیره شرکت آهن مکان علاوه بر محکومیت کیفری به استرداد زمین مشاعی به مقدار 41 هزار و 414 متر مربع از زمین پلاک ثبتی 111/1 بخش 12 تهران نیز محکوم شده‌اند؛ اما هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده است.

این پرونده حداقل از سوی شهرداری تهران و آن بخشی که مربوط به حقوق عامه بود، تا سال 1399 پیگیری و در نهایت 165 هکتار از اراضی موضوع پرونده «آهن مکان» به شهرداری بازگردانده شد.

انتهای پیام