سه‌شنبه 6 آذر 1403

بازیافت گازهای فلر با اهداف تولید ثروت

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
بازیافت گازهای فلر با اهداف تولید ثروت

طی مطالعاتی که از دیدگاه اکسرژی انجام شده است برای بازیابی گازهای فلر از روش های فشار افزایی با کمپرسورها، بازگرداندن گاز به فرآیند، تولید همزمان برق و گرما و یا روش های ترکیبی از آن ها پیشنهاد شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ این روزها باتوجه به افزایش بی رویه مصرف انرژی سرتاسر جهان و به خصوص کشور عزیزمان ایران، با مشکل تامین انرژی مواجه شده ایم. از سویی دیگر مشاهده می شود که حجم بسیار بالایی از گاز همراه در صنایع و تاسیسات نفت وگاز توسط فلرها در اتمسفر سوزانده و یا رها می شود که ورود آن به جو ضمن ورود آلاینده های زیست محیطی و اثرات جبران ناپذیر آن در دراز مدت به ویژه انتشار گازهای گلخانه ای، موجب گرمایش، باران های اسیدی و هدررفت سرمایه های عظیم کشور نیز شده است.

در این راستا می توان با اعمال روش های بازیابی گاز فلر به جای سوزاندن، آن را تبدیل به فرآورده های با ارزش همانند فرآورده های میان تقطیر، میعانات گازی، هیدروژن و یا حتی تولید برق نمود که این امر علاوه بر جنبه های اقتصادی از نقطه نظر زیست محیطی و ایجاد اشتغال هم موثر خواهد بود. همچنین این امر گامی مثبت در راستای پروتکل کیوتو و توافق نامه ی پاریس خواهد بود.

طی تخمین بانک جهانی سالانه 110 میلیارد متر مکعب از گازهای طبیعی در فلرها سوزانده می شود که این مقدار می توانست نیاز سالیانه سوخت چندین کشور را مرتفع سازد. بررسی ها نشان می دهد که ایران با سوزاندن 4/11 میلیارد متر مکعب در سال پس از روسیه و نیجریه سومین کشور در جایگاه کشورهایی است که گاز فلر را می سوزانند.

البته طبق اطلاعات ارائه شده توسط کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران این رقم را درحدود 44 میلیون متر مکعب در روز و برابر 1/16 میلیارد متر مکعب درسال پیش بینی کرده است. بر طبق این آمار ایران جایگاه دومین کشور در زمینه سوزاندن گاز فلر قرار می گیرد. می توان با یک محاسبه ساده برای کشور عزیزمان ایران نشان داد که ارزش اقتصادی 44 میلیون متر مکعب در روز (با توجه به ارزش هر متر مکعب گاز برابر با 30 سنت) معادل 2/13 میلیارد دلار در روز می باشد.

ترکیب گازهای فرستاده شده برای فلرینگ بسته به ترکیب مخزن و پالایشگاه فرستنده می تواند متفاوت باشد که عمدتا شامل، دوده، بنزن و جیوه می باشد. شماری از این ها همانند و هیدروکربن ها دارای انرژی بسیار بالایی هستند که می توان از آنها استفاده های مفید به عمل آورد و همچنین سوزاندن شماری دیگر همچون نیز باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی می شود.

با توجه به مشکلات زیست محیطی و اقتصادی که فرآیند فلرینگ ایجاد می کند می توان روش ها و سامانه هایی طراحی کرد که به جای سوزاندن گاز، از آن استفاده های بهتری به عمل آورد که منجر به کاهش انتشار گازهای آلاینده و گلخانه ای، کاهش آثار زیست محیطی مشعل (شعله، بو، حرارت)، تامین سوخت به شکل گاز، LNG و LPG، تامین گاز تزریقی به چاه نفت به منظور انجام اقدامات صیانتی، تولید خوراک پالایشگاه ها و پتروشیمی ها، تولید برق، تولید سایر شکل های انرژی مانند حرارت و استفاده از آن در گرمایش منطقه ای می شود.

طی مطالعاتی که از دیدگاه اکسرژی انجام شده است برای بازیابی گازهای فلر از روش های فشار افزایی با کمپرسورها، بازگرداندن گاز به فرآیند، تولید همزمان برق و گرما و یا روش های ترکیبی از آن ها پیشنهاد شده است. همچنین برای استفاده مجدد از این گازها باید ترکیبات مضر آن ازجمله ترکیبات گوگردی جریان گاز را به کمک برج جذب آمین جداسازی نمود.

پیش بینی می شود با استفاده از سامانه بازیافت گاز فلر، تا 80 درصد انرژی بازیابی می شود که این مقدار انرژی مناسب تولید حدودا 80 مگا وات برق است. اما بدون استفاده از این سامانه، علاوه بر اینکه 100 درصد انرژی هدر می رود، 5 درصد هم مازاد بر آن برای سوزاندن گاز اتلاف می شود که اصلا بهینه نیست و طبیعتا هم مشکلات زیست محیطی و هم مشکلات اقتصادی را ایجاد می کند.

پیام پرواسی، عضو جمعیت تحول و توسعه گام دوم انقلاب اسلامی استان بوشهر

انتهای پیام /