بازی با رسانههای کردستان
سنندج - ایرنا - رسانههای خارجی و معاند همیشه گوش به زنگ هستند تا از کوچکترین اتفاقی داستانی و شایعهای بسازند و ذهن مردم را درگیر کنند در این شرایط رسانههای داخلی و رسمی باید بشدت هوشیار بوده و فریب بازی دشمن را نخورند.
این روزها رسانهها یا شبکههای مجازی بیگانه و معاند نظام، تاکتیک از کاه کوه ساختن را به جد در پیش گرفتهاند و این روش شامل تمام رسانههای آنها از فضای مجازی تا تلویزیونهای ماهوارهای، سایتها و حتی رسانه مکتوب میشود.
نحوه شایعه پراکنی و موضوعاتی که انتخاب میکنند در هر کدام از بسترهای رسانهای کمی فرق میکند به عنوان مثال پخش شایعه انفجار مهیب در سنندج با توجه به اینکه موضوعی بیشتر محلی است و زیاد هم نمیشود آن را گسترش داد امکان نشر بهتری در فضای مجازی همچون کانال تلگرام داشت.
اما شایعهپردازان بیگانه در حد کانالهای زرد تلگرامی وابسته به معاندین در این مورد براحتی توانستند موضوع را این بار با استفاده از رسانههای داخلی بیشتر از فضای مجازی بست و گسترش دهند.
هر چند رسانههای رسمی و خبرگزاریهای حرفهای به شیوه گفت و گو با مسوولان آتش نشانی شهرداری و در راستای تکذیب انفجار و رد خطرناک بودن آن به موضوع پرداختند اما در شرایطی که در بخشهایی از لایههای جامعه مقداری بی اعتمادی به رسانهها دیده میشود پردازش به چنین خبری در سطح سایتها و خبرگزاری و با آن ادبیات، بیشتر نتیجه عکس داده و به گسترش شایعه میانجامد.
این رسانهها ناخواسته حتی از برخی کلمات به کار برده شده در کانالهای معاندین همچون «صدای مهیب» استفاده کردند در حالیکه 90 درصد اهالی شهر صدایی به گوششان نخورده بود ولی برخی رسانههای کردستان اینگونه القا کردند که صدای مهیبی شهر را فرا گرفته است!
به این ترتیب با استفاده از چنین کلماتی در خبر هر کسی که آنها را خوانده باشد یک نگرانی و اضطرابی پیدا میکند البته رسانههای رسمی و حرفهای قصد و نیت مقابله با شایعه داشتند اما در عمل به بست و گسترش شایعه و نگرانی پرداختند.
پر کاربردترین تکنیک در میان تمام تکنیکهای عملیات روانی در حوزه خبر و رسانه استفاده از کلمات همینه است به شکلی که یک رسانه با عنوان گذاری برای عناصر خبری، به صورت هدفمند مفهوم مورد نظر را جاری ساخته و ذهن مخاطب را جهت میبخشد.
در مورد مثالی که ذکر شد رسانه معاند با بهرهگیری از کلمه «مهیب» که معمولا در هنگام انفجار بمب مورد استفاده قرار میگیرد و یک صدای ناگهانی بسیار بلند و انفجاری را شامل میشود، یک حادثه و خطر را به ذهن مخاطبان القا میکند.
متاسفانه بسیاری از رسانههای محلی استان کردستان دقیقا همین کلمه را بکار بردند و حین توضیح اینکه خروج و اشتعال گاز از پتروشیمی کردستان در سنندج یک امر عادی است اما ناخواسته ذهن مخاطب را با تکرار همان کلمهای که شبکههای مجازی بیگانه پیش کشیده بودند، مشوش کردند.
یک خبرنگار حرفهای باید در این موارد صحت و کیفیت خبر را فدای سرعت نکند، این عجله برای انتشار خبر در مورد یک شایعه کم ارزش فضای مجازی موجب بازی خوردن توسط گردانندگان شبکههای فضای مجازی بیگانه میشود.
در مورد چنین خبرهایی رسانهها و خبرنگاران فقط باید در همان بستر مطرح شدن شایعه و در سطحی که گسترش یافته بود، وارد عمل شوند؛ به عنوان مثال در مورد اشتعال گازهای پتروشیمی کردستان که آن را تبدیل به شایعه انفجار مهیب کردند خبرنگاران فقط باید در بخشهای فضای مجازی خود به آن پاسخ میدادند و مرتکب اشتباه کشاندن این شایعه به فضای گسترده سایتهای خبرگزاری نمیشدند.
*س_برچسبها_س*