«بازیدراز» این روزها آرامشی غریب دارد
هر ساله در ایام عملیات بازیدراز شاهد افتتاحیه اردوهای راهیان نور با حضور هزاران عاشق بودیم، اما امسال بازی دراز غربت غریبانهای دارد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرصادنیوز وصف بینظیر و تمام و کمال از بازی دراز را از کلام شهید بهشتی باید شنید آنجا که گفت «عرفان واقعی خانقاهش بازی دراز است».
بازیدرازی که ارتفاعش به بلندی ارواح طیبه شهدایی است که در دلش آرمیدهاند و آرامشش را وامدار نجواهای مخلصانه شبانه رزمندههای عاشقی است که بیپروا برای حفظ ناموس و وطن به دل دشمن زدند.
همان بازیدرازی که صدام خبیث برای بازپس گرفتنش کلید فتح بغداد را به ایرانیها وعده داده بود ولی غافل از غیرت ایرانیها بود که بازیدراز را به گورستان نیروهای بعثی بدل کردند.
ارتفاعات مهم بازی دراز نماد عشق و عرفان است و یادآور عملیات غرورآفرینی است که از یکم تا دهم اردیبهشت ماه سال 1360 با رشادت های رزمندگان سپاهی و ارتشی منجر به خارج شدن این منطقه مهم و حساس، از چنگال رژیم متجاوز بعثی عراق شد.
روایتی از بازیدراز امیر علی اکبری ریزه وندی، سرتیپ دوم بازنشسته و از یادگاران دوران دفاع مقدس از روزهای عملیات بازیدراز روایت میکند. ارتفاعات بازی دراز، ارتفاعاتی صعب العبور با قلههای بلند به ارتفاع یک هزار و 100 متر و یک هزار و 150 متر دارای شیب تند هستند که دامنه های شمالی آن به سمت سرپل ذهاب و دشت ذهاب و محورهای مواصلاتی دید و تیر دارد و دامنههای جنوبی ارتفاعات به سمت شهر قصرشیرین و محورهای مواصلاتی این شهرستان و گیلانغرب تسلط کافی دارد؛ از این نظر این ارتفاعات در اوایل جنگ تحمیلی دارای اهمیت بود و ارتش متجاوز عراق در نخستین روزهای جنگ و نیمه اول مهر سال 59 این ارتفاعات را اشغال کرده و به علت اهمیت موضوع از سمت محور قصرشیرین با احداث جاده ای آسفالته بر روی ارتفاعات نسبت به تحکیم این مواضع بر روی بازی دراز اقدام و تدارکات را تسهیل کرد.دشمن با استقرار یگان تانک بر روی این ارتفاعات، محورهای مواصلاتی دشت ذهاب و سرپل ذهاب را زیر آتش قرار داد سپس با احداث دیدگاهی به نام صدام حسین برای این ارتفاع انگیزه مقاومت در سربازان عراقی را برای نگهداری این ارتفاعات افزایش داد.
نیروهای ایرانی با توجه به موقعیت این ارتفاعات و اهمیت نظامی، پس از انجام شناسایی های لازم از موقعیت استقرار نیروهای دشمن عملیاتی تحت عنوان «بازی دراز» را با حضور نیروهای ارتش، سپاه، ژاندارمری و نیروهای بسیجی استان کرمانشاه به ویژه ایل کلهر و استانهای خراسان و فارس طراحی کردند.این عملیات در تاریخ دوم اردیبهشت سال 1360 به مرحله اجرا رسید و به مدت 8 روز به طول انجامید و با فداکاری و ایثار رزمندگان اسلام بخش اعظمی از ارتفاعات بازی دراز آزاد شد، اما به دلیل پاتک های مکرر ارتش عراق قله 1150 و 1100 و شمالی آن آزاد نشد.
روایتی از شهادت شهید ادبیان در آزادسازی بازیدراز
در نخستین روز عملیات، سروان حسین ادبیان فرمانده یگان تکاور ارتش به همراه کارکنان تحت امر به وسیله چند دستگاه بالگرد در یک عملیات شجاعانه روی قلههای 1100 و 1150 شمالی برای تصرف ارتفاع 1150 که بلندترین قله بازی دراز بود، فرود آمدند.در یک نبرد شجاعانه حسین ادبیان به شهادت رسید و پیکر پاک شهید در همان بالا باقی ماند که پس از 38 سال، سال گذشته به وسیله مسئولین تفحص پیکر شهید در محل شهادت شناسایی و تفحص شد و پس از انجام مراسمات خاصی در گلزار شهدای کرمانشاه به خاک سپرده شد.
در این عملیات هوانیروز نقش بسزایی در پشتیبانی از رزمندگان اسلام داشت و یکی از خلبانان شجاع و دلیر هوانیروز به نام شهید علی اکبر شیرودی که از خلبانان موثر در غرب کشور بود، در این عملیات به شهادت رسید.
همچنین در این عملیات 1500 نفر از نیروهای دشمن کشته و زخمی شد و 700 نفر نیز به اسارت درآمد و بخش عمده ای از تجهیزات دشمن منهدم شد.
بخش قابل توجهی از ارتفاعات بازی دراز به وسیله رزمندگان ایرانی آزاد و تلفات و خسارات مهمی به نیروهای دشمن وارد شد همچنین بخشی از تجهیزات دشمن نابود شد.
مجموعه ارتفاعات بازی دراز مجموعه ای است که به سه شهر سرپل ذهاب، قصرشیرین گیلانغرب اشرافیت دارد از این نظر از نظر نظامی در دسترسی دشمن به این ارتفاعات بسیار با اهمیت است.
هنگامی که این ارتفاعات در دست دشمن بود وی بر شهرهای سرپل ذهاب، محورهای مواصلاتی و گیلانغرب تسلط کامل داشت بنابراین دسترسی به این ارتفاعات مزیت نظامی برای دشمن حساب می شد اگر این ارتفاعات به طور کامل آزاد می شد، دید و تیری به عمق خاک عراق از سمت دامنه های جنوب و محورهای مواصلاتی آن که به داخل خاک عراق نفوذ مییافت، ایجاد می کرد بنابراین دسترسی به این ارتفاعات چه برای نیروهای خودی و چه دشمن حائز اهمیت فوقالعادهای بود.
انتهای پیام /