با حلوا حلوا کردن دهان شیرین نمیشود / بانک مرکزی، زنبور بی عسل
یکی از کمارزشترین و کماثرترین روشهایی که دولت برای مهار قیمت دلار استفاده میکند، گفتاردرمانی، انکار وقایع و ایجاد جو کاذب در بازار ارز است. این کار به طور معمول توسط رئیس کل بانک مرکزی انجام میشود.
فردین آقابزرگی، کارشناس اقتصادی، بیان کرد که برخی از مسئولان، در حالی که نسبت به کارشناسان، دارای آگاهی بیشتری از اصول و قواعد آکادمیک اقتصادی هستند، اما شرایط فعلی اقتصادی را منکر میشوند.
وی با اشاره به اینکه معیارهای تعیینکننده قدرت پول ملی عواملی مثل تورم، نرخ رشد حجم نقدینگی، حجم نقدینگی و رشد تولید ناخالص ملی در برابر ارزهای خارجی است، اظهار کرد: بحث سیاهنمایی نیست اما در حال حاضر ما در نقطه مناسبی از نظر درآمد و منابع و مصارف ارزی نیستیم.
علیرغم آمارهایی که ارائه میشود از لحاظ رشد اقتصادی نیز شرایط مساعدی نداریم و رشد حجم نقدنیگی ما نیز به مراتب بیشتر است.
تورم 40 درصدی به معنای کاهش 40 درصدی ارزش پول ملیست!
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: بنابراین چشمانداز پیش روی ما جدا از هیجانات ناشی از اخبار نامساعد سیاسی، مخاصمات و مسائل روانی، همواره رو به صعود و همسو با نرخ تورم است.
یعنی اگر 40 درصد تورم برای سال 1403 پیشبینی کنید، حتما 40 درصد قدرت پول ملی ما در برابر ارزهای خارجی کاهش پیدا کرده است و با فرض ثابت بودن شرایط حال حاضر 40 درصد نرخ رشد ارز را پیش رو خواهیم داشت.
وی با بیان اینکه تا وقتی نتوانیم متغیرهای اصلی و حجم نقدینگی را مهار کنیم، کماکان روند بازار ارز صعودی است، گفت: «میتوان به جرئت گفت که این روند صعودی، پرشتاب خواهد بود.
سرعت رشد حجم نقدینگی بیشتر از تولید است و عدم تناسب رشد اقتصادی منجر به افزایش انباشت حجم نقدینگی و کاهش ارزش پول میشود و در نهایت افزایش قیمت ارز را به همراه خواهد داشت.
اقدامات دولت برای مهار دلار، کماثر است
با این وصف، آیا راهکاری برای مهار قیمت دلار وجود دارد؟ آقابزرگی در پاسخ به این پرسش، گفت:
«کمارزشترین و کماثرترین کار، همین اقداماتی است که رئیس کل بانک مرکزی انجام میدهد.
یعنی گفتاردرمانی، انکار وقایع و یا زمینههایی مبنی بر ایجاد جو کاذب در بازار ارز مانند گشایش اعتباری هفت میلیارد دلار، اقداماتی است که در بازار ارز انجام میشود.
وی افزود: زمانی میتوانیم به صورت متداول و اثربخش در جهت کاهش قیمت دلار گام برداریم که بر انضباط مالی دولت و کاهش سطح هزینههای بودجه عمومی دولت در دوره میانمدت تمرکز داشته باشیم.
این اقدامات در برنامههای ششم و پنجم توسعه گنجانده نشده و الان نمیتوانیم انتظار این را داشته باشیم که در دوره 6 ماهه شقالقمر کنیم.
افزایش نقدینگی و رشد قیمت دلار دستپروده دولت است
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه نیاز به برنامه زمانبندیشده داریم، اظهار کرد: این زمانبندی مشروط به این است که دولت به کوچکتر شدن خود، کاهش تصدیگری و سطح عمومی هزینهها اقدام کند.
بنابراین به جرئت و با قاطعیت میگویم که این افزایش نقدینگی و رشد قیمت دلار دستپرورده سیاستهای اقتصادی دولت است.
پیش بینی قیمت دلار
آقابزرگی در خصوص چشمانداز بازار ارز گفت: به یاد داریم که در دورههای گذشته دلار از هزار و 400 تومان به هزار و 700 تومان خیز برداشت و طی یک سال در محدوده 2400 تومان ثابت بود و یکباره رشد را شروع کرد.
بنابراین به صورت تکنیکالی بعد از افزایشهای پیاپی و قابل توجه، با فرض ثابت بودن شرایط حال حاضر، یک دوره ایستایی کوتاهمدت و ثبات نرخ ارز محتملترین حالت ممکن است. اما براساس معیارهای گفته شده پیشبینی روند افزایشی و متاسفانه به میزان قابل توجه وجود دارد