یک‌شنبه 4 آذر 1403

بحران برق در کشورهای غرب آسیا

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بحران برق در کشورهای غرب آسیا

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری دانشجو، افزایش جهانی دما کشور‌های بسیاری را در تابستان سالجاری دچار مشکل کرد؛ به عنوان مثال شکل‌گیری گنبد حرارتی در خاورمیانه دمای هوا را در بلند مدت 3 درجه افزایش داد. برخی از کشور‌های عربی که در گنبد حرارتی قرار داشتند و جزو گرم‌ترین کشور‌های جهان محسوب می‌شوند با مشکل تامین برق مواجه شدند مشکلاتی که از نظر شدت برای آنها تازگی داشت و مجبور به تصمیماتی...

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری دانشجو، افزایش جهانی دما کشور‌های بسیاری را در تابستان سالجاری دچار مشکل کرد؛ به عنوان مثال شکل‌گیری گنبد حرارتی در خاورمیانه دمای هوا را در بلند مدت 3 درجه افزایش داد. برخی از کشور‌های عربی که در گنبد حرارتی قرار داشتند و جزو گرم‌ترین کشور‌های جهان محسوب می‌شوند با مشکل تامین برق مواجه شدند مشکلاتی که از نظر شدت برای آنها تازگی داشت و مجبور به تصمیماتی شدند که پیش از این اتخاذ نمی‌کردند.

تامین گاز مشکل بزرگ مصری‌ها

مصر از ماه مه سال 2023 شاهد بحران برق بود. دولت این کشور برای مدیریت این وضعیت با اجرای طرح کاهش بار به صورت دوره‌ای به مدت یک ساعت برق شهروندان را قطع می‌کرد اما امسال با افزایش بی‌سابقه دما تامین برق این کشور با مشکلات جدی‌تری مواجه شد از جمله اینکه مدت زمان قطعی برق را ابتدا به دو و پس از از آن به سه ساعت در روز افزایش داد.

مصطفی مدبولی نخست وزیر مصر توضیح داد که قطع برق در مصر نتیجه بحران در تامین سوخت برای تولید برق است که با واردات گازوئیل و گاز طبیعی به ارزش 1.18 میلیارد دلار این بحران حل تا حدودی مدیریت شد. براساس آمار پلتفرم تخصصی انرژی، تولید گاز مصر در سه ماهه اول سال 2024 کاهش یافته و مجموع تولید تا پایان مارس 2024 به 13.429 میلیارد مترمکعب رسیده است. این میزان از تولید در مقایسه با سال گذشته، 2.108 میلیارد مترمکعب کاهش یافته است. همچنین از دیگر دلایل کمبود گاز در این کشور می‌توان به کمبود ارز برای واردات گاز، اشاره کرد.

ناترازی 13 هزار مگاواتی در عراق

عراق از دیگر کشور‌هایی است که امسال قطع برق گسترده را تجربه کرد. میزان تولید برق عراق در حال حاضر 26 هزار مگاوات در روز است اما افزایش تقاضا به ویژه در فصل تابستان نشان می‌دهد که این کشور به تولید روزانه 40 هزار مگاوات برق نیاز دارد. بودجه برق عراق در سال 2024 بالغ بر 14.443 میلیارد دلار که معادل بودجه کشوری مانند اردن است اما با این وجود مردم عراق همچنان از ناترازی 13 هزار مگاواتی برق و قطعی‌های پی در پی رنج می‌برند.

بحران کمبود سوخت یکی از مهم‌ترین دلایلی است که تامین برق عراق را با مشکل مواجه کرده است. علی رغم اینکه این کشور منابع غنی گازی دارد و بخشی از نیاز خود را نیز با واردات از ایران برطرف می کند اما استان‌های مختلف این کشور شاهد قطع برق برای مدت زمان‌های مختلف هستند. قطع برق در عراق تبدیل به یک برنامه روتین شده است و شهروندان این کشور می‌دانند هر روز چند ساعتی را باید بدون برق سر کنند.

براساس اظهارات زیاد فاضل وزیر برق عراق، برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است که تولید برق به 32 هزار مگاوات افزایش یابد که در این صورت بازهم این کشور با ناترازی قابل توجهی مواجه است.

کویت شگفتی‌ساز قطعی برق

قطعی برق در کویت علی رغم ثروت قابل توجه این کشور خبر شوکه کننده‌ای بود که در تابستان امسال اتفاق افتاد. کویت یک کشور نفتی و ثروتمند به شمار می‌آید که تابستان امسال حدود 60 منطقه از آن با قطعی برق مواجه شد، همین مسئله باعث شد که وزارت برق، آب و انرژی‌های تجدیدپذیر این کشور اقدام به تنظیم جدول برنامه‌ای برای قطعی برق به ویژه در مناطق پرمصرف کند. بحران برق در این کشور موجب خشم و اعتراض مردم مواجه شد، زیرا با توجه به توانمندی‌های مالی عظیمی که کویت در اختیار دارد، چنین بحران‌هایی غیرمنطقی به نظر می‌رسد.

افزایش جمعیت، دمای بالا، ناتوانی نیروگاه‌های تولید برق در پاسخگویی به افزایش تقاضا و نقص در تامین سوخت، از جمله دلایلی است که این کشور نفتی را به خاموشی کشانده است. کویت در حال حاضر اقدامات مختلفی از جمله فعال‌سازی طرح مصرف منطقی در همه بخش‌ها، خرید یا تبادل انرژی با کشور‌های حوزه خلیج فارس، حفظ و ارتقا ایستگاه‌های تولید و اجرای برنامه پنج ساله را در دستور کار خود قرار داده است تا بتواند بر بحران کمبود برغ غلبه کند.

قطعی برق 20 ساعته در لبنان

لبنان بیش از سه دهه است که با بحران شدید برق دست و پنجه نرم می‌کند، اما پس از بحران اقتصادی سال 2020 و پس از ناتوانی این کشور برای واردات گازوئیل شدت آن به طور قابل توجهی افزایش یافته است. براساس گزارش بانک جهانی، نیمی از بدهی دولت معادل 40 میلیارد دلار مربوط به بخش برق می‌شود.

حجم تولید برق در لبنان روزانه بین 1600 تا 2000 مگاوات است، اما کمبود سوخت در سال‌های اخیر باعث شده است که شهروندان لبنان متکی به ژنراتور‌های خصوصی باشند و خودشان برق مورد نیاز را تولید کنند.

در حال حاضر شرت دولتی الکتریک لیبان برق کشور لبنان را تامین می‌کند که پس از انفجار بندر بیروت با بحران‌های اقتصادی قابل توجهی مواجه شده است. در سال‌های بعد از افجار بیروت لبنانی‌ها به مدت 20 ساعت در روز برق ندارند که این عدد در برخی مناطق به بیش از 22 ساعت نیز می‌رسد.

بحران تامین برق لبنان در تابستان امسال آنقدر جدی شد که در نهایت روز شنبه 18 آگوست برق در تمام مناطق لبنان از زیرساخت‌های مهم این کشور مانند فرودگاه‌ها، بنادر و زندان‌ها، قطع شد. بنابر اطلاعیه شرکت الکتریک لیبان، این قطعی گسترده به دلیل فرسودگی نیروگاه الزهرانی و کمبود سوخت اتفاق افتاد.