برترین جت جنگندههای ایرانی + عکس
اقتصادنیوز: ناوگان جت جنگنده ایران شانزدهمین ناوگان بزرگ در جهان محسوب میشود که دارای 541 هواگرد نظامی است.
به گزارش اقتصادنیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، ایران دارای 541 هواگرد نظامی است که 196 فروند جت جنگنده / رهگیر و 94 هواپیمای آموزشی را شامل میشود. ناوگان جت جنگنده ایران شانزدهمین ناوگان بزرگ در جهان محسوب میشود. همچنین در اختیار داشتن هفت هواپیمای سوخترسان ایران را از این نظر در رده هفتم جهان قرار میدهد.
در جنگهای امروزی نبردهای تن به تن جای خود را به جنگهای از راه دور و تجهیزاتی داده است. از ادوات نوین جنگ یا دفاع از منطقه، هواپیماهای نظامی هستند که با توجه به قابلیتهایی مانند مسافت قابل پرواز، انعظاف پروازی، حداکثر سرعت، رادار گریزی، قابلیت حمل انواع مواد انفجاری و سایر مواد دست یک طرف جنگ را بالا میبرد، اما کشور ما چه هواپیماها و جتهای جنگی دارد. در ادامه به تعدادی از آن اشاره میکنیم.
آذرخش
این جنگنده بر پایه F5 ساخته شده است و اساس آن F5های دست دوم کشور اتیوپی هستند. این پرنده در ایران مجهز به سامانه هشداردهنده راداری، پرتاب کننده شراره، رادار گرف و سامانه اچ یو دی شده است. از این سامانه تاکنون در میدان عمل واقعی استفاده نشده است، اما میتوان نحوه کارکرد آن را در مانور نظامی برگزار شده در کشورمان مشاهده کرد.
اگرچه سیستم این جنگنده کمی قدیمی است، اما هنوز کارآیی و قابلیت خود را دارد.
جت آموزشی سیمرغ
این جنگنده در واقع همان F5 تک سرنشین است که با افزوده شدن یک کابین اضافه در پشت آن تبدیل به یک هواپیمای آموزشی برای ایران شد و از این هواپیما تنها برای کاربردهای آموزشی استفاده میشود و بهدلیل قدیمی شدن تکنولوژی و نبود امکانات و قابلیتهای بهروز نظامی در آن امکان حضور در جنگ و نبرد واقعی را ندارد. از مزایای این جنگنده میتوان به قیمت ساخت پایین، در دسترس بودن قطعات یدکی، کارکرد آسان و ساده آن اشاره کرد.
صاعقه
این جنگنده ابتدا قرار بود مشابه F14 تامکت 2 سرنشینه و 2 موتوره باشد، اما در نهایت بر پایه F5 ساخته شد که دارای 2 سکان عمودی V شکل است. این جنگنده دارای سامانه هشداردهنده راداری HUD درون کابین، پرتابکننده شراره، رادار ارتقا یافته و سامانه ناوبری جنگی اشاره کرد. این جت از اولین نسخه بمب افکنهای ایرانی است که قابلیت مانور و عملکرد مناسب جنگی را نشان داده است. نخستین پرواز این جنگنده در سال 2004 انجام شد و پس از آن در سال 2007 اولین رونمایی خود را با موفقیت پشت سر گذاشت. نسخه دوم این جت نیز با نام صاعقه 2 در سال 2015 از سوی ارتش رونمایی شد.
جت جنگی کوثر
این جنگنده هم بر پایه F5 طراحی شده است، اما نکته مهم و قابل توجه آن طراحی و ساخت کامل بدنه در ایران است. موتور آن موتور بومی اوج است که آن هم بر اساس موتور G85 F5 ساخته شده است. این پرنده کابین دیجیتال یا نمایشگرهای رنگی دارد و به دو مدل تک سرنشین و 2 سرنشین تولید شده است و با توجه به بهای 20 میلیون دلاری هر فروند از این هواپیما از آن تنها برای مانورهای رسمی و میادین جنگی استفاده میشود.
این جت جدیدترین محصول صنایع هوایی ایران نیز محسوب میشود که در سال 97 رونمایی شد. تا به حال و طبق آخرین اخبار 32 فروند از این هواپیما ساخته شده و خط تولید همچنان به دنبال بهروزرسانی و تولید بیشتر از این جنگنده است.
مهمترین مزیت پروژه ساخت جنگنده بومی کوثر را میتوان حضور شرکتهای دانش بنیان و دانشگاههای صنعتی کشور در آن دانست. در این پروژه 10 دانشگاه کشور به همراه 72 شرکت پیمانکار، 44 شرکت تامین کننده و 63 شرکت دانش بنیان همکاری داشتند.
قاهر 313
قاهر 313 نام یک جنگنده با سرنشین بود که نمونه اولیه آن بیش از 10 سال قبل با حضور رئیس جمهور وقت و با ماموریت پشتیبانی نزدیک هوایی رونمایی شد. طول قاهر 313، 14 متر و عرض آن 5 متر عنوان شد که این جنگنده یک هواپیمای یک موتوره تک سرنشین بود که در زمان رونمایی آن عنوان شد این جنگنده دارای سطح مقطع راداری کم است و در بدنه آن از مواد پیشرفته استفاده شده بود همچنین عنوان شده است این جنگنده قادر است از انواع تسلیحات بومی استفاده کند و قابلیت پرواز در ارتفاع پست را نیز دارد.
5 سال بعد در فروردین سال 96 فیلمی از تاکسی نمونه جدیدتری از این جنگنده مجهز به 2 موتور و یک دوربین نظارتی زیردماغه هواپیما منتشر شد. در سالهای گذشته چندان خبری از این جنگنده نبود تا اینکه خبر تولید نمونه بدون سرنشین این جنگنده رسانهای شد.
یاک 130
یاک 130 یک جت آموزشی رزمی است. هدف اصلی ساخت این جت، ساخت یک جت آموزشی بود، اما این هواپیما توان رزمی نیز دارد و دارای جایگاه تسلیحاتی زیر بال حمل موشک فروسخ R73 و بمب و راکت بر هدایتشونده و بمب هدایت اپتیکی 500K است.
این جت در شهریور 1402 وارد نیروی هوایی ارتش کشورمان شد. این جت برای آموزش خلبانان جت سوخو 35 خریداری شده است. این هواپیمای جت مادون صوت است و فاقد رادار و یا سیستمها تسلیحاتی مدرن و برد بلند است. وظیفه این جت عملیاتهای نظامی پیچیده نیست و وظیفه اول آن، آموزش و وظیفه دوم پشتیبانی هوایی نزدیک است و این جت عملا در دسته هواپیماهای آموزشی قرار میگیرد.
همچنین بخوانید