بررسی رانش خاک در منطقه 4 آزادراه تهران - شمال / ساخت هر کیلومتر تونل 800 میلیارد تومان هزینه دارد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، خیرالله خادمی امروز در برنامه تلویزیونی درباره منطقه 4 آزادراه تهران - شمال و ریزش و رانش خاک در حدود 200 متر از این مسیر توضیح داد: این رانش در منطقه 4 آزادراه تهران - شمال و نزدیک به چالوس رخ داده است.
وی افزود: بافت خاک، ریزدانه همراه با مصالح اختلاط درشتدانه است و به این دلیل استعداد رانش دارد؛ ترانشههایی که آزادراه از آن عبور کرده است، از بستر خود جدا شدند، بخشی از آن روی بستر جاده در مسیر برگشت ریخته است و بخشی هم هنوز امکان حرکت دارد. آنچه که روی جاده ریخته است حدود 50 هزار مترمکعب خاک است که برداشت آن مشکل چندانی ندارد.
خادمی ادامه داد: اما در آن قسمت چه رانش زمین از بالا رخ داده است و احتمال سقوطهای بعدی خاک هم است، باید بررسی شود؛ حدود 300 هزار مترمکعب خاکبرداری برای بازگشایی و ایمنسازی محور و تثبیت خاک نیاز داریم.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حملونقل کشور اضافه کرد: متخصصان زمینشناسی و جادهسازی میدانند که در البرز همیشه با چنین ریزشهایی مواجه هستیم، پیش از این در هراز، کندوان و فیروزکوه نیز هم شرایط رخ داده است، به هر حال زمینشناسی منطقه خاص است و وقتی دست میخورد، این مشکلات رخ میدهد.
خادمی اضافه کرد: با این حال اگر در این منطقه گالری یا تونل احداث میشد شاید ریزشها کنترل میشد، ولی به هر حال باید مسائل اقتصادی را هم در نظر گرفت. به همین دلیل در این مقطع جاده ترانشه زده شده است، اما در بارندگیهای بالا لایههای آب در لایههای زمین نفوذ کرده است و چنین اتفاقی رخ داده است.
وی اضافه کرد: اگر در 22 کیلومتر طول منطقه 4 آزادراه تهران - شمال میخواستیم تونل بزنیم هزینهها سرسامآور بود حداقل 16 کیلومتر تونل امکان احداث داشت اما برای موضوعی که احتمال وقوع آن کم است، احداث تونل از نظر اقتصادی برای جاده مقرون به صرفه نیست؛ جاده با هزینههای اقتصادی آن محاسبه میشود، اگر طراح و مجری میتوانست با هر هزینهای جاده بسازد قطعا خیلی از جادههایی که احداث شده است، میتوانست بسیار بهتر از اینها احداث شود، به هر حال باید تدابیری اندیشیده شود که پروژه اقتصادی شود.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور اضافه کرد: البته منطقه 4 آزادراه تهران - شمال از سال 92 افتتاح شده است و در چند سال اخیر ریزش و رانشی نداشته است.
خادمی افزود: البته ما موضوع را به دست کارشناسان و مشاوران دادهایم که راهکارهایی درباره این منطقه به ما ارائه بدهند، ولی احداث تونل برای جلوگیری از رانش از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست، هر کیلومتر تونل در یک باند 800 میلیارد تومان هزینه دارد.
وی گفت: به هر حال چنین اتفاقاتی در جادههای کوهستانی رخ میدهد، اما باید تلاش کنیم که کمتر باشد.
مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور درباره برآورد خسارت در منطقه 4 اظهار داشت: این موضوع در اختیار شرکت آزادراه تهران - شمال است، البته مشاور طراح پروژه و کارشناس به محل اعزام شدند، سرترانشههای بالادست را بررسی میکنند و حجم لازم خاکبرداری را به دست میآورند. اگر لغزش زیر جاده باشد، هزینهها بیشتر است، اما اگر در بالادست باشد با 300 هزار مترمکعب خاکبرداری کار به انجام میرسد، بعد زمان بهسازی و بازسازی کوتاهتر خواهد بود.
خادمی تأکید کرد: این رانش خاک موجب انسداد باند برگشت مسیر چالوس به مرزنآباد در منطقه 4 شده است، اما در راستای ارتقای ایمنی بیشتر این مسیر مسدود است.
وی همچنین درباره زمان بازگشایی محور توضیح داد: این بستگی به بررسیهای کارشناسی بیشتر دارد تا مشخص شود که آیا این رانش در زیر بستر جاده نیز رخ داده است یا خیر.
بنا بر این گزارش، منطقه 4 آزادراه تهران - شمال دو روز پیش به دلیل رانش خاک در 200 متر از مسیر مسدود شده است.
انتهای پیام / ب
وزیر راه و شهرسازی بافت خاک تهران رانش زمین