سه‌شنبه 2 بهمن 1403

بررسی کارشناسی علت مرگ ماهیان در دریاچه نمک ماهشهر ادامه دارد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بررسی کارشناسی علت مرگ ماهیان در دریاچه نمک ماهشهر ادامه دارد

اهواز - ایرنا - مرگ و میر ماهیان در دریاچه استحصال نمک بندرماهشهر برای دومین بار متوالی در 2 ماه گذشته به وقوع پیوست در حالی که هنوز جواب مشخصی بر اساس نتایج آزمایشگاهی از سوی ادارات مربوطه ارایه نشده است.

به گزارش ایرنا مرداد امسال ویدیوهایی از مرگ و میر گسترده ماهی‌ها در بندر ماهشهر در جنوب خوزستان از سوی کاربران و فعالان محیط زیست منتشر شد که واکنش‌های مختلفی را به همراه داشت.

به گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان با اشاره به تلفات 100 تا 200 هزار قطعه ماهی در این مدت، دلیل مرگ دسته‌جمعی آنها را در حال بررسی اعلام کرد که توسط شیلات و دامپزشکی نیز بررسی خواهد شد.

محمد جواد اشرفی با اشاره به اینکه حوضچه‌های استحصال نمک ارتباطی با منابع آلاینده ندارد گفت: این موضوع در حال بررسی است که آیا عامل آلاینده خاصی وارد آب شده و یا کاهش اکسیژن آب عامل مرگ این ماهی‌ها شده است.

هفته گذشته برای بار دوم در یک ماه گذشته پخش کلیپی از تلفات هزاران قطعه ماهی دریایی در دریاچه استحصال نمک ماهشهر، بازتاب زیادی در فضای رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی داشت که مسوولان اعلام کرده‌اند دلیل وقوع آن همچنان در حال بررسی است.

به گزارش ایرنا سخنگوی شرایط اضطراری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: قرار است با انجام آخرین آزمایشات تخصصی در آزمایشگاه محیط زیست و شیلات نتیجه مرگ و میر این ماهیان اعلام شود اما هنوز پاسخ رسمی از سوی اداره محیط زیست خوزستان به ما ابلاغ نشده است.

منتفی بودن وجود آمونیوم نیترات

محسن ادیبی افزود: بر اساس آخرین گزارش مدیر کل محیط زیست خوزستان در چند روز گذشته، وجود آمونیوم نیترات منتفی شد و دلیل مرگ ماهیان کمبود اکسیژن در آب اعلام شد البته ما نیز به نتایج مشابهی دست یافتیم.

وی ادامه داد: نتایج به دست آمده براساس بررسی میدانی و اقدامات در حوزه کارشناسی از طرف کارشناسان محیط زیست خوزستان و محیط زیست منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی و نمونه فعالیت‌ها در آزمایشگاه تخصصی منطقه ویژه پتروشیمی، وجود آمونیوم نیترات درآب را رد می کند چون این عنصر جزو چرخه تولید صنعت پتروشیمی در منطقه ویژه اقتصادی نیست.

ادیبی گفت: همچنین دریاچه استحصال نمک با محل دفن پساب ها ی صنعتی فاصله زیادی حدود 10 کیلومتر دارد و حوضچه های آن محصور است و آب با شرایط خاصی وارد آن می شود در نتیجه اگر قرار است مرگ ماهی ها در حوضچه دریاچه نمک با این دلیل اتفاق بیفتد باید در خورهای دیگر منطقه نیز علایم ظاهری نشان می‌داد.

سخنگوی شرایط اضطراری سازمان منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی گفت: اگر با اعلام نتیجه از سوی دستگاه‌های حاکمیتی از جمله محیط زیست و شیلات، دلیل آن آلایندگی ناشی از صنایع فعال در سطح منطقه اعلام شد، د براساس رویکرد مدیرعامل منطقه ویژه، برخوردهای قانونی با خاطیان انجام، و اقدامات قانونی صورت می گیرد تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود.

شهریار عسکری مسوول روابط عمومی اداره کل محیط زیست خوزستان در تماس خبرنگار ایرناگفت: قرار است به زودی نتیجه آزمایشگاهی علت مرگ ماهیان در ماهشهر اعلام شود.

پیش از این نیز مرگ و میر دسته جمعی ماهیان در بندر ماهشهر رخ داد که برخی منابع محیط زیستی دلیل وقوع آن را ورود مواد آلاینده از پتروشیمی‌های منطقه عنوان کردند.

در مهر سال 1392 سرازیر شدن مواد شیمیایی "استایرن" و "جیوه" پتروشیمی بندر امام به "خورموسی" در سواحل شمال غرب خلیج فارس باعث تلف شدن بیش از 20 هزار ماهی شده بود. همچنین در تیر 1389 در پی مرگ و میز ماهیان در نزدیکی منطقه ویژه ماهشهر و در نواری به طول 2 کیلومتر، نبوی معاون وقت سازمان حفاظت محیط زیست آن را ناشی از ورود مواد آلاینده بیان کرده بود. به گفته وی، وقتی مرگ و میر دسته جمعی اتفاق می‌افتد باید پذیرفت که آلاینده‌ای کشنده وارد آب شده است. زیرا نرسیدن اکسیژن کافی به آب باعث می‌شود ماهیان به طور تدریجی تلف شوند و دسته جمعی نمی‌میرند.

بندر ماهشهر در جنوب خوزستان که محل استقرار 23 واحد پتروشیمی است، همیشه با چالش آلودگی محیط زیستی روبه رو بوده است.

آب دریاچه استحصال نمک ماهشهر که به آب‌های خلیج فارس متصل است بر اثر جزر و مد خورهای منطقه تامین می‌شود.

سالانه حدود 500هزار تن نمک در دریاچه نمک ماهشهر در جنوب خوزستان استحصال می‌شود.

برچسب‌ها