"بروکراسی اداری" باعث هدر رفت آب!/ مصرف 10 لیتر آب برای تولید هر قطعه کاغذ A4!
در حالی که روند کارهای دفتری و اداری در دنیا به سمت محدود شدن و یا ممنوع شدن کاغذ در دنیا پیش میرود, در کشور ما همچنان برای کوچکترین کار اداری, تعداد زیادی کاغذ مصرف میشود؛ برای تولید هر قطعه کاغذ A4 بیش از 10 لیتر آب مصرف مصرف میشود!
به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ با توجه به اینکه از تمام آبهای جهان، تنها یک درصد آن قابل استفاده است, همواره این نعمت ارزشمند خدادادی در همه کشورهای جهان مورد توجه بوده است و با پیشرفت علم انسان, روشهای جدید برای جلوگیری از هدررفت آب, ذخیره آب و کاهش مصرف آن مورد توجه قرار گرفته است.
روشهای جلوگیری از هدر رفت آب تنها به اقداماتی از جمله بستن شیر آب, کاهش مصرف آب کشاورزی, ذخیره آب باران و... محدود نمیشود و علاوه بر این اقدامات کاهش مصرف "آب مجازی" نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
آب مجازی, میزان آبی است که یک کالا یا یک فرآورده کشاورزی در فرآیند تولید مصرف میکند تا به مرحله تکامل برسد، به مفهوم سادهتر, میزان آبی که برای تولید یک کالا مورد نیاز است را آب مجازی میگوییم.
یکی از محصولات آببر که کاهش تولید و مصرف آن مورد توجه بسیاری از کشورهای دنیا قرار گرفته است, کاغذ است؛ کاغذ محصولی آببر است و برای تولید هر قطعه کاغذ A4 بیش از 10 لیتر آب مصرف مصرف میشود! در نتیجه لزوم صرفهجویی در مصرف کاغذ، موضوعی است که باید به جد مورد توجه دولت و تمام شهرندان قرار بگیرد.
علاوه بر مسئولیت هر شهروند آگاه برای صرفهجویی در استفاده کاغذ, نقش سیاستگذاری صحیح دولتها نیز در کاهش مصرف این کالا بسیار مهم است.
در حالی که شهر دبی در امارات متحده عربی به نخستین شهری تبدیل شده که مصرف کاغذ در ادارات آن ممنوع شده است و بسیاری از کشورهای اروپایی نیز برای کارمندان ادارات سهمیه کاغذ محدودی در نظر گرفتهاند, روند اشتباه بروکراسی اداری در کشور ما, مردم را به این واداشته است که برای کوچکترین کار اداری، به دهها صفحه مدارک و فتوکپی نیاز داشته باشند.
زیادهروی در مصرف کاغذ، تنها به مصرف بیرویه آب منجر نمیشود و به واسطه اینکه برای تولید هر تن کاغذ, 17 درخت تنومند قطع میشوند, این محصول آببر در نابودی جنگلها, نابودی زیستمندانی که در این نواحی زندگی میکنند و همچنین افزایش آلودگی درختان به واسطه قطع میلیونها قطعه درخت در جهان, نقش دارد.
توجه به "دولت الکترونیک" و استفاده از ظرفیتهای آن و همچنین استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات به منظور توزیع خدمات دولتی, از جمله راهحلهایی است که اجرایی شدن آن توسط دولت میتواند کشور ما در صرفهجویی در آب مجازی کمک کند و به کاهش مصرف آب در کشور منجر شود.
مقابله با بحران آب نیازمند بازنگری در سیاستهای توسعه کشور است "سوءمدیریت" چطور بحران آبی امروز کشور را رقم زد؟!/ راهکارهای خروج از بحران آب چیست؟