دوشنبه 5 آذر 1403

بنیامین بهادری خود را آهنگساز آهنگ "بوی عیدی" معرفی کرده است

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
بنیامین بهادری خود را آهنگساز آهنگ "بوی عیدی" معرفی کرده است

چند سال پیش که بنیامین بهادری می‌خواهد برای آهنگ «بوی عیدی» مجوز بگیرد، خودش را آهنگساز این اثر معرفی می‌کند.

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حاشیه‌های اجرای آهنگ «بوی عیدی» یا همان «کودکانه» توسط بنیامین بهادری و دخل و تصرفی که این خواننده در ترانه‌ی این اثر داشته همچنان ادامه دارد.

بنیامین بهادری و ماجرای اجرای آهنگ "بوی عیدی"

پس از اینکه بهادری این آهنگ را در برنامه «دورهمی» اجرا کرد؛ با اعتراض ترانه‌سرای اصلی این قطعه یعنی شهیار قنبری و البته آهنگساز این اثر یعنی اسفندیار منفردزاده مواجه شد.

در ادامه هم مشخص شد که این آهنگ با مختصاتی که بنیامین بهادری آن را اجرا کرده، مجوزی از سوی دفتر موسیقی صدا و سیما و دفتر موسیقی وزارت ارشاد ندارد.

اما در روزهای گذشته از سوی نزدیکان بنیامین بهادری، جوابیه و البته مدرکی در اختیار خبرنگار تسنیم قرار گرفته که نشان می‌داد این آهنگ با عنوان «بوی عیدی» از دفتر موسیقی وزارت ارشاد مجوز دارد.

در همین باره با محمد اله‌یاری مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صحبت کردیم و از او خواستیم تا درباره‌ی ماجرای این قطعه و چگونگی صدور مجوزش برایمان توضیحاتی را ارائه کند.

اله‌یاری در توضیح ماجرای آهنگ «بوی عیدی» اینگونه به خبرنگار تسنیم توضیح داد: «اصل این اثر به این شکل است که آهنگسازش اسفندیار منفرد زاده، شاعرش شهیار قنبری و خواننده‌اش فرهاد مهراد است. این اثر با عنوان «بوی عیدی» در سال 1393 از دفتر موسیقی برای اجرای صحنه‌ای مجوز گرفته است. اما در اثری که مجوز گرفته اینگونه درج شده است که آهنگساز: بنیامین بهادری و شاعر: فرید احمدی. دفتر موسیقی از اخذ رضایت آهنگساز و شاعر اصلی اسنادی در دست ندارد. همچنین دفتر موسیقی نسخه شعری که در آن زمان مجوز گرفته است را در اختیار ندارد (به دلیل ثبت دستی آثار و فقدان سامانه).»

صحبت‌های مدیر کل دفتر موسیقی ثابت می‌کند که آهنگ «بوی عیدی» از این دفتر مجوز گرفته است. اما نکته‌ی مهم این است که بنیامین بهادری در فرم‌هایی که برای درخواست مجوز به دفتر موسیقی ارائه کرده، خود را آهنگساز این اثر معرفی کرده است. البته ممکن است این فرم‌ها از سوی تهیه کننده یا شرکتی که بنیامین بهادری با آن کار می‌کند به دفتر موسیقی ارائه شده باشد؛ که البته در آن صورت هم محتوای این فرم‌ها باید به تایید بنیامین بهادری رسیده باشد.

البته شعر تغییر یافته‌ی این آهنگ به نام فرید احمدی ثبت شده است. نکته‌ای در این میان باقی می‌ماند که آن هم این است که آیا براساس ترانه‌ای از شاعری دیگر می‌توان دست به دخل و تصرف زد و آن شعر را به نام خود ثبت کرد؟ اگر هم این کار امکان‌پذیر است، این دخل و تصرف باید به چه صورتی باشد؟

نباید فراموش کنیم که در ادبیات قوائدی مانند تضمین و استقبال وجود دارد که شاعران تحت شرایطی می‌توانند از سروده‌های دیگر شاعران استفاده کنند. حال باید دید که شعری که فرید احمدی سروده و بنیامین بهادری خوانده است، در قالب این قوائد قرار می‌گیرد یا خیر. خبرنگار تسنیم در روزهای آینده در گفت و گو با متخصصان حوزه ادبیات این مورد را بررسی می‌کند.

اما آنچه در اینجا بیش از هر چیزی به چشم می‌آید این است که؛ بنیامین بهادری براساس کدام اصول و قواعد خود را آهنگساز آهنگ «بوی عیدی» معرفی کرده است؟

بررسی‌های خبرنگار تسنیم نشان می‌دهد که مسئولیت حقوقی این ماجرا به طور مستقیم برعهده‌ی بنیامین بهادری و یا شرکتی است که این خواننده با آن کار می‌کند. طبق قوانین دفتر موسیقی مسئولیت حقوقی مربوط به هر اثری برعهده‌ی متقاضی است و دفتر موسیقی فقط از نظر فنی و محتوایی به بررسی اثر می‌پردازد. هنگامی که متقاضیان از دفتر موسیقی خواستار صدور مجوز برای آهنگ یا شعری می‌شوند، دفتر موسیقی آنها را موظف به امضای تعهدنامه‌ای می‌کند که براساس آن تمام مسئولیت‌های حقوقی آن اثر را می‌پذیرند.

انتهای پیام /

بنیامین بهادری خود را آهنگساز آهنگ "بوی عیدی" معرفی کرده است 2