بهترین کشورها برای کار کردن زن ها کدام است؟
شاخص سقف شیشهای اکونومیست شاخص مهمی است که به وضعیت زنان در حوزه اقتصاد میپردازد. هر سال، به مناسبت روز جهانی زن در 8مارس، اعداد و ارقام این شاخص بر پایه معیارهای مختلفی از مشارکت زنان در نیروی کار و میزان حقوق آنها گرفته تا مرخصی با حقوق والدین و نمایندگی سیاسی زنان محاسبه میشود. این شاخص تنها برای 29کشور عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) که مجموعهای از کشورهای عمدتا توسعهیافته...
به گزارش عرشه آنلاین، در ردهبندی کشورهای جهان طبق شاخص سقف شیشهای، ایسلند برای دومین سال متوالی اول شد. در واقع، کشورهای شمال اروپا همیشه در صدر این شاخص تسلط داشتهاند و در تمام معیارها امتیاز بالایی کسب کردهاند.
شاخص سقف شیشهای اکونومیست شاخص مهمی است که به وضعیت زنان در حوزه اقتصاد میپردازد. هر سال، به مناسبت روز جهانی زن در 8مارس، اعداد و ارقام این شاخص بر پایه معیارهای مختلفی از مشارکت زنان در نیروی کار و میزان حقوق آنها گرفته تا مرخصی با حقوق والدین و نمایندگی سیاسی زنان محاسبه میشود. این شاخص تنها برای 29کشور عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (OECD) که مجموعهای از کشورهای عمدتا توسعهیافته هستند، محاسبه شده است. این شاخص از سال2013 تاکنون در حال محاسبه است و به نظر میرسد شرایط از آن زمان تا به امروز بهبود یافته است. اگرچه این تغییر به کندی صورت گرفته است.
ایسلند؛ پیشتاز شکاندن سقف شیشهای
در ردهبندی کشورهای جهان طبق شاخص سقف شیشهای، ایسلند برای دومین سال متوالی اول شد. در واقع، کشورهای شمال اروپا همیشه در صدر این شاخص تسلط داشتهاند و در تمام معیارها امتیاز بالایی کسب کردهاند. کشورهای پایین این ردهبندی نیز معمولا تکراری هستند، زنان در کرهجنوبی، ژاپن و ترکیه هنوز با موانع بزرگی برای حضور در بازار کار روبهرو هستند. استرالیا و لهستان کشورهایی هستند که بیشترین بهبود را شاهد بودهاند و هر دو نسبت به سال گذشته پنج پله صعود کردند. بررسیها نشان میدهد در تمام این 29کشور زنان بیشتری در قیاس با مردان از دانشگاه فارغالتحصیل میشوند. با این حال آنها سهم کمتری از نیروی کار در اقتصاد را تشکیل میدهند. این امر در ترکیه، یونان و ایتالیا که کمتر از دو سوم زنان بالغ در آنها شاغل هستند، بیشتر قابل توجه است. شکاف در نرخ مشارکت نیروی کار به این معنی است که زنان کمتری از نردبان درآمدی بالا میروند که منجر به شکاف دستمزد بین مردان و زنان میشود. در کشورهای OECD زنان حدود 12درصد کمتر از مردان درآمد دارند.
پیشرفت زنان در کار چگونه بوده است؟
سه شاخص بعدی پیشرفت زنان در کار خود را نشان میدهد. در میان افرادی که در آزمون gmat یا همان استعداد تحصیلی شرکت کردهاند سهم زنان کمی کاهش یافت، این آزمون، آزمون ورودی غیر رسمی برای دورههای MBA محسوب میشود. اما حضور زنان در نقشهای مدیریت ارشد در کشورهای OECD به 34.2درصد رسید که نسبت به سال گذشته 33.8درصد افزایش داشته است. سوئد، آمریکا و لهستان بهویژه در این حوزه افزایش چشمگیری را تجربه کردهاند؛ بهطوریکه زنان بیش از 40درصد مشاغل سطح بالا را در اختیار دارند. در ژاپن و کرهجنوبی این نسبت به ترتیب 15 و 16درصد است. سهم اعضای هیاتمدیره شرکت که زن هستند برای اولینبار در کشورهای OECD به 33درصد رسید. در اتحادیه اروپا زنان قرار است تا سال2026، 40درصد از اعضای هیاتمدیره را تشکیل دهند. تاکنون تنها پنج عضو از 22عضو اتحادیه اروپا در شاخص ما به این هدف رسیدهاند.
حمایت از زنان برای مادر شدن
تشکیل خانواده میتواند ماندن در نیروی کار را برای بسیاری از زنان سخت کند. موضوعی که در ادبیات اقتصادی به نام مجازات مادری شناخته میشود. دو نوع یارانه میتواند به آنها در انجام هر دو این امور کمک کند: مرخصی سخاوتمندانه برای والدین و ایجاد مراقبت از کودک مقرون به صرفه. مدت مرخصی زایمان با حقوق در کشورهای مختلف بسیار متفاوت است، مجارستان، یونان، اسلواکی و شمال اروپا مرخصیهای طولانی برای آنها دارند و آمریکا تنها کشور ثروتمندی است که دولت آن کارفرمایان را ملزم نمیکند که هیچ مرخصی به مادرانی که تازه بچهدار شدهاند، ارائه دهند. مرخصی برای پدران نیز مهم است و به تقسیم بار مراقبت از کودک بین والدین کمک میکند.
ژاپن و کرهجنوبی برای تشویق زنان بیشتر به ورود به نیروی کار، طولانیترین مرخصی پدری را در کشورهای OECD (به ترتیب با 31 و 22 هفته) وضع کردهاند؛ اگرچه تعداد کمی از پدران تازهوارد خانه نشینی را انتخاب میکنند. یکی دیگر از اقدامات حمایتی برای والدین، هزینه مراقبت از کودک است. انجمن فاوست که یک کمپین برابری جنسیتی است، اخیرا تخمین زده است که 250هزار مادر انگلیسی با کودکان زیر چهار سال نیروی کار را ترک کردهاند. در مطالعه آنها هزینه مراقبت از کودک و عدم انعطاف کارفرما ذکر شده است. هزینههای مراقبت از کودکان حدود 25درصد از متوسط دستمزد در بریتانیا را در مقایسه با میانگین 14درصد در کشورهای OECD به خود اختصاص میدهد.
مشارکت سیاسی زنان
مطالعات نشان داده است که حضور زنان بیشتر در رهبری سیاسی منجر به تمرکز بیشتر بر حقوق زنان و سیاستهای مربوط به خانواده میشود. در ایسلند، سوئد، نروژ و فنلاند - چهار کشور برتر در شاخص سقف شیشهای - زنان حداقل 45درصد از کرسیهای پارلمان را در اختیار دارند. از سوی دیگر در کرهجنوبی و ژاپن سهم آنها زیر 20درصد است. البته در شاخص سقف شیشهای همه معیارها وزن برابر ندارند. بهعنوان مثال، معیارهایی که درباره مادری هستند، وزن کمتری نسبت به معیارهایی مانند نرخ مشارکت در کار دارند که همه زنان را تحت تاثیر قرار میدهند. میانگین شاخص، امسال کمی بالاتر از سال گذشته است؛ اگرچه در بیشتر معیارها نرخ بهبود آهسته بوده و در بیشتر کشورها، زنان هنوز در تلاش برای شکستن سقف شیشهای خود هستند.
منبع: دنیای اقتصاد هم اکنون دیگران می خوانند-
زمستان سخت تا نوروز 1403 + فیلم
-
فال قهوه امروز شنبه 19 اسفند | قهوه ات رو بخور فال بعد بگیر
-
تجاوز یک تبعه خارجی به 9 زن در پارک؛ مجازات مرگ برای عامل تجاوز به زنان
-
زمان پخش سریال زخم کاری3 لو رفت + خلاصه فصل سوم زخم کاری
-
ماجرای تکان دهنده دختر شیرازی که 19 ماه است ناپدید شده! | دختر جوان کجاست؟+ فیلم
-
بحران بزرگی که در ایران 1425 رخ میدهد
-
قیمت جدید گوشیهای سامسونگ، شیائومی و آیفون / قیمت ارزانترین و گرانترین گوشیهای محبوب بازار