دوشنبه 30 تیر 1404

بهزیستی معلولان را در جنگ 12 روزه تنها گذاشت / سازمان مدیریت موافقت کرد، خزانه‌داری کل مخالفت

وب‌گاه خبر آنلاین مشاهده در مرجع
بهزیستی معلولان را در جنگ 12 روزه تنها گذاشت / سازمان مدیریت موافقت کرد، خزانه‌داری کل مخالفت

هک بانک سپه و مخالفت خزانه‌داری کل کشور دلایل عدم پرداخت کمک‌هزینه حمایتی معلولان در جنگ 12 روزه بود.

رویا بابائی: رئیس بهزیستی کشور علت عدم پرداخت کمک‌هزینه‌های حمایتی افراد دارای معلولیت در جنگ 12 روزه را هک بانک سپه و مخالفت خزانه‌داری کل کشور اعلام کرد و گفت: اگر روسای قبلی بهزیستی کسی به جز مسئول روابط بین‌الملل را به کنفرانس بین‌المللی کشورهای عضو کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت اعزام کرده‌اند، خطا کرده‌اند.

با پایان یافتن هفته بهزیستی، حالا که اخبار مبتنی بر گزارش عملکرد این سازمان تا حدی فروکش کرده و فضایی برای شنیدن صدا و مشکلات افراد دارای معلولیت باز شده، نگاه اجمالی به مهم‌ترین کم‌کاری سازمان بهزیستی در قبال معلولان در جنگ 12 روزه و برخی دیگر از چالش‌های این حوزه می‌اندازیم.

در ایام جنگ 12 روزه، سازمان بهزیستی در راستای رسیدگی به جامعه هدف چند اقدام موثر داشت اما غفلت‌های بزرگ رخ داده در این زمینه، گویای این مطلب است که مدیران سازمان بهزیستی از اندیشیدن به سایر جوانب وظایف خود بازمانده‌اند.

مسئولیت معلولانی که توسط خانواده‌ها نگهداری می‌شوند با کیست؟

رئیس سازمان بهزیستی کشور در نشست خبری اخیر خود از انتقال به موقع کودکان شیرخوارگاه آمنه و معلولان ساکن در مراکز نگهداری به نقاط امن به عنوان اقدامی اثربخش یاد کرد اما در خصوص وظیفه خود در قبال معلولانی که توسط خانواده‌ها و در خانه‌های خود نگهداری می‌شوند سکوت کرد. آیا مسئولیت این گروه با بهزیستی نیست؟

بهزیستی معلولان را در جنگ تنها گذاشت

در خرداد ماه و آغاز جنگ 12 روزه که همه سازمان‌ها در تلاش بودند تا با اعلام تعطیلی و پرداخت مزایای پرسنل، به مردم در تأمین آذوقه و یا هزینه خروج از تهران و پناه بردن به شهرهای امن دست یاری برسانند، سازمان بهزیستی اما کمک هزینه معیشت، لوازم توانبخشی و حق پرستاری ِ خرداد ماه معلولان را پرداخت نکرد و افراد دارای معلولیت را در جنگ تنها گذاشت.

سازمان مدیریت موافقت کرد، خزانه‌داری کل مخالفت

کمک هزینه‌های خرداد ماه معلولان در هفته سوم تیر ماه، پس از اتمام جنگ و قرار آتش‌بس و آرام شدن شرایط پرداخت شد و سید جواد حسینی، رئیس بهزیستی کشور در پاسخ به علت این امر گفت: از ماه قبل مجوز تخصیص اعتبار این موارد را از سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گرفته بودیم اما هنگام پرداخت خزانه‌داری کل کشور با پرداخت آن موافقت نکرد.

بانک سپه هک شد، پرداخت کمک‌هزینه معلولان عقب افتاد

حسینی، هک شدن سامانه بانک سپه را دیگر علت عدم پرداخت کمک‌هزینه‌های افراد دارای معلولیت برشمرد و افزود: در ایام جنگ 12 روزه تمام وزارتخانه‌ها دچار مشکل بودند اما ما از همه آنها بهتر بودیم. پرداخت‌های ما پلکانی صورت گرفت به گونه‌ای که از تعهدات خرداد ماه اکنون فقط یک مورد باقیمانده که پرداخت نکرده‌ایم.

بهزیستی راهکاری برای تأمین دارو و لوازم توانبخشی معلولان در جنگ نداشت

وی ادعای بهتر بودن بهزیستی نسبت به همه وزارتخانه‌ها در مسأله پرداختی‌های جامعه هدف را در حالی مطرح می‌کند که در هفته آخر تیر ماه به گفته خودش هنوز یکی از موارد قابل پرداخت به افراد دارای معلولیت پرداخت نشده و همچنین در حالی هک شدن سامانه بانک سپه را از دلایل تأخیر در پرداختی معلولان می‌داند که همه حمایت‌های مالی معلولان سالهاست از طریق بانک رفاه انجام می‌شود و در ادامه به این پرسش که چرا بهزیستی در ایام جنگ تمهیدی برای تأمین دارو و لوازم توانبخشی معلولان شدید و خیلی شدید نیاندیشید، پاسخ نداد.

سازمان ملل جایی نیست که هر کس را که دلمان خواست ببریم

رئیس سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سوال که چرا در سفر ماه گذشته خود به نیویورک برای حضور در هجدهمین کنفرانس بین‌المللی کشورهای عضو کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، نماینده‌ای از جامعه معلولان کشور را همراه خود نبرده و به‌جای همراهی یکی از معاونان مجرب سازمان، تنها به مشایعت یکی از کارکنان کم‌تجربه و با 6 ماه سابقه پیوستن به بهزیستی اکتفا کرده، درحالیکه اغلب کشورها نماینده جامعه معلولان کشور خود را به این کنفرانس اعزام می‌کنند، پاسخ داد: آنجا جایی نیست که هر کس را که دلمان بخواهد با خود ببریم. بلکه مسئول اجرای کنوانسیون باید حضور پیدا کند که معولاً هم می‌تواند یک همراه با خود داشته باشد و من آن همراه را از بخش روابط بین‌الملل به دلیل تسلط به زبان انتخاب کردم.

حسینی همچنین ادامه داد: من در این کنفرانس بودم و دیدم که قاعده اعزام نماینده جامعه معلولان توسط همه کشورها هم رعایت نشده. برخی از تشکل‌های معلولان توسط خود سازمان ملل دعوت بودند و در برخی موارد هم مقامات رسمی خود دارای معلولیت بودند.

روسای قبلی بهزیستی خطا کرده‌اند

وی در واکنش به این مطلب که اما اعزام نماینده جامعه معلولان به کنفرانس بین‌المللی کشورهای عضو کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت در سنوات قبلی مسبوق به سابقه است و توسط روسای قبلی بهزیستی صورت گرفته، بیان کرد: کار خوبی کرده‌اند برده‌اند اما مدیران قبلی هم اگر به جز مسئول روابط بین‌الملل، کس دیگری را برده باشند خطا کرده‌اند.

از نظر مجلس، بهزیستی در زمینه مسکن مددجویان هیچ اقدامی نداشته

بر اساس گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در آبان 1403، اقدامات بهزیستی در زمینه مسکن خارج از شمول ماده 17 قانون حمایت از معلولان دانسته شده و گفته شده بهزیستی در زمینه مسکن معلولان تاکنون اقدامی انجام نداده. چرا که مهم‌ترین وظیفه بهزیستی در بحث مسکن، پیگیری تکلیف بر زمین مانده وزارت مسکن در خصوص تخصیص سالانه 10 درصد از واحدهای مسکونی ارزان‌قیمت به مددجویان بهزیستی است که تاکنون انجام نشده است.

حسینی پاسخ سوالی مبنی بر بیان اقدامات مربوط به پیگیری این ماده از زمان تصدی ریاست بهزیستی تاکنون را به علیرضا آنجلاسی، معاون توسعه مدیریت و منابع بهزیستی احاله داد و او در پاسخ به ارائه گزارشی از تعداد واحدهای تحویل داده شده و در درست اجرا و نیز اعتبارات مربوط به این حوزه اشاره کرد که هیچ‌یک از این موارد به اقدامات مربوط به پیگیری ماده 17 و تکلیف وزارت مسکن دلالت نداشت و این سوال نیز بدون پاسخ ماند اگرچه عدم پیگیری این وظیفه توسط بهزیستی، محرز است.

حسینی که در خلال ارائه گزارش عملکرد خود، راه‌اندازی پنل‌های خورشیدی از طریق اعطای وام‌های خوداشتغالی برای معلولان شدید را در زمره فرصت‌های شغلی ایجاد شده برای جامعه هدف عنوان کرده بود، در پاسخ به اینکه آیا راه‌اندازی پنل‌های خورشیدی شغل محسوب می‌شود یا منبع درآمد، گفته قبلی خود را اصلاح کرد و گفت: درست است. راه‌اندازی پنل‌های خورشیدی اشتغال نیست بلکه فقط راه درآمد است و بهترین راه ایجاد درآمد برای معلولان شدید و بسترگرایی که امکان اشتغالزایی برایشان ممکن نیست این روش است تا هم به بحث رفع ناتراری برق کمک و هم آن فرد صاحب درآمد شود.

پاسخ: سکوت

رئیس بهزیستی کشور به سوال مربوط به ارائه گزارشی از تعداد معلولان شاغل شده از طریق سازمان بهزیستی به تفکیک استان، نوع و شدت معلولیت پاسخی نداد اما این طفره رفتن از پاسخ را می‌توان به فقدان چنین گزارش جامعی در بهزیستی و حتی عدم قطعیت گزارش‌های ارائه شده در این خصوص در طول سالهای گذشته تعبیر کرد.

47236

کد خبر 2092322