جمعه 4 آبان 1403

بکرترین و استراتژیک‌ترین منطقه

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بکرترین و استراتژیک‌ترین منطقه

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، این نشست با حضور نویسندگان و دست‌اندرکاران چاپ این کتاب برگزار شد. در ابتدا، حسام آبنوس، مجری نشست گفت: این چندمین کتابی است که درباره مکران نگاشته شده است. به نظر می‌رسد اهالی قلم به ضرورت توجه به برخی مناطق پی برده‌اند. پهنه سرزمینی که به آب‌های آزاد دسترسی دارد امیری‌فر، نویسنده این...

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو به نقل از ستاد خبری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، این نشست با حضور نویسندگان و دست‌اندرکاران چاپ این کتاب برگزار شد.

در ابتدا، حسام آبنوس، مجری نشست گفت: این چندمین کتابی است که درباره مکران نگاشته شده است. به نظر می‌رسد اهالی قلم به ضرورت توجه به برخی مناطق پی برده‌اند.

پهنه سرزمینی که به آب‌های آزاد دسترسی دارد

امیری‌فر، نویسنده این اثر با اشاره به این‌که مکران بکرترین و استراتژیک‌ترین نقطه سرزمینی است، بیان کرد: مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت پیشنهاد داد تا این کتاب را بنویسم. پیش از آن‌که هرگونه تصمیمی درباره مکران گرفته شود، نیاز است که با تاریخ‌شفاهی منطقه آشنا شویم. او با تاکید بر این‌که مکران تنها پهنه سرزمینی برای دسترسی به آب‌های آزاد است، گفت: با 250 نفر در تهران و مکران درباره این منطقه گفتگو کردیم. این کتاب نخستین خروجی گفتگو‌های انجام شده است. 500 هزارکلمه متن قابل استناد بر اثر مصاحبه‌ها درباره مکران داریم. همچنین تلاش کردیم تا کتاب مک ایران روی تصمیم‌گیری‌ها درباره مکران موثر باشد. امیر امیری‌فر گفت: شفاف‌سازی و عمومی‌سازی اطلاعات درباره مکران می‌تواند اختلافات و سوءبرداشت‌ها درباره توسعه مکران را از میان ببرد.

فقر داده‌های عمومی

عبدالوهاب شهلی‌بر، جامعه‌شناس درباره مک‌ایران گفت: فقر داده‌های عمومی درباره مکران ایجاب می‌کند تا کتاب‌های بیشتری نگاشته شود. در بحث‌های توسعه‌ای با اسطوره توسعه و واقعیت توسعه مواجه می‌شویم. طرح‌های بسیاری درباره مکران مطرح می‌شود که بیشتر به رویا شباهت دارد. قرار است برنامه‌های توسعه مکران برای مردم منطقه صلح، رفاه و آسایش به همراه آورد. روایت‌های متعددی درباره مکران مطرح می‌شود و هرگروه از دیدگاه خود آن را نقد می‌کند. او افزود: مکران می‌تواند ابزار توسعه منطقه‌ای باشد. این در حالی است که سیستان‌وبلوچستان از فقیرترین استان‌های کشور است. باید تعادلی میان منافع محلی و منطقه‌ای وجود داشته باشد. همچنین توسعه مکران باید برای جامعه محلی سودآور باشد. در روش‌های سرمایه‌گذاری، توسعه اقتصادی و قرارداد‌های حقوقی باید مردم بومی را در اولویت قرار داده و از آن‌ها به عنوان نیروی انسانی استفاده کنیم.

شکاف توسعه باید ترمیم شود

شهلی‌بر گفت: برخی مناطق سرمایه اجتماعی دارند. مثلا همه از دریاچه ارومیه حمایت می‌کنند، اما در مورد مکران ماجرا برعکس است، سوگیری‌های بسیاری برای توسعه این منطقه وجود دارد. باید مکران به نحوی توسعه یابد که شکاف توسعه ترمیم شود. همچنین فعالان اجرای برنامه‌های توسعه مکران باید اشکالات طرح‌ها را رفع کنند. او افزود: توسعه همواره اثرات منفی نیز به همراه دارد؛ تخریب محیط زیست و سلب مالکیت و تخریب محیط بومی. باید تضمین شود که زندگی مردم بومی بهبود می‌یابد. در استان سیستان و بلوچستان، امید به زندگی و بهداشت در پایین‌ترین سطح شاخص و سوءتغذیه در بالاترین سطح قرار دارد.

رشد جمعیت منفی در سیستان و بلوچستان

شهلی‌بر گفت: برنامه‌ریزی غلط موجب شده رشد جمعیت در سیستان و بلوچستان بر اثر مهاجرت، منفی شود. چرا سیستان و بلوچستان بالاترین آمار سیل را دارد؟ چرا اختلافات برسر حق‌آبه در این منطقه رفع نمی‌شود؟ چرا این استان آزادراه ندارد؟ ایجاد کارخانه فرآوری خرما اهمیت دارد، اما آیا قرار است همان بلایی که سر اصفهان یا عسلویه آمد بر سر مکران هم بیاید؟ گفته می‌شود سازمان انتقال خون از مردم عسلویه خون قبول نمی‌کند، چراکه خون مردم آلوده شده است. سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از 19 تا 29 اردیبهشت 1403 در محل مصلی امام خمینی (ره) به شکل حضوری و سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.