بیش از 20 درصد تجارت کشور از طریق قاچاق انجام میشود / لزوم بازنگری در مصارف ارزی کشور
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو: یکی از موانع تحقق رشد تولید در کشور، قاچاق کالا است؛ با وجود اینکه بیش از یک دهه از آغاز فرآیند هوشمندسازی مبارزه با قاچاق کالا و ایجاد سامانههای اطلاعاتی میگذرد اما بررسیها حاکی از آن است که هنوز هم بسیاری از دستگاهها اقدامات خود را در این زمینه انجام ندادهاند.
به عبارت دیگر زنجیره تأمین و توزیع بسیاری از گروههای کالایی هنوز شفافیت لازم را نداشته و این مسئله انگیزه متخلفان را برای قاچاق کالا و عرضه کالاهای تقلبی در بازار افزایش داده است.
بهعنوانمثال، بنا بر اظهارات فعالان صنعت پوشاک و نساجی بازار تولید پوشاک ایران بصورت جدی با هجوم کالاهای قاچاق ترک و بنگلادشی دستوپنجه نرم میکند اما به علت عدم رصد دقیق چرخه تولید و توزیع، برخی از دستگاههای مسئول امکان شناسایی و برخورد با عرضهکنندگان کالاهای قاچاق را ندارند.
یش از این، مجید افتخاری عضو هیاتمدیره اتحادیه تولیدکنندگان پوشاک گفته بود: ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متولی اصلی اعلام رقم قاچاق است اما میان بخش خصوصی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز شکاف بسیار زیادی در رقم قاچاق وجود دارد؛ ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز حجم قاچاق را حدود 500 تا 600 میلیون دلار برآورد میکند اما بخش خصوصی بههیچعنوان این عدد را قبول ندارد.
با وجود اینکه ضرورت ممنوعیت واردات کالاهای تولید داخل و برخورد جدی با قاچاق کالا که همچون خنجری بر رونق تولید بوده و مورد تأکید مقامات اجرایی کشور نیز است اما در سال گذشته بسیاری از فعالان صنفی و اقتصادی از نحوه برخورد با قاچاق کالا رضایت نداشته و در این زمینه از دولت گلهمند بودهاند.
بیش از 20 درصد تجارت کشور از طریق قاچاق انجام میشود
در همین رابطه حسین گودرزی، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در خصوص نقش مبارزه با قاچاق کالا در تحقق رشد تولید به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: هرچه مبادلات بصورت عینی و شفافتر صورت گیرد و میزان قاچاق کمتر شود برای اقتصاد کشور بهتر است.
وی با اشاره به میزان حجم بالای قاچاق در کشور بیان کرد: بر اساس آمار منتشر شده، حدود 20 تا 25 درصد از مبادلات اقتصادی کشور از طریق قاچاق انجام میشود و همین مسئله تأثیر بسزایی بر تولید ملی دارد.
گودرزی در خصوص تأثیر روانی قاچاق کالا بر جامعه تصریح کرد: قاچاق در یک جامعه به معنای وجود رانتخواری، روابط و مناسبات ناسالم است، همین موارد تأثیر نامطلوبی را بر پویایی، وفای به عهد، صداقت و بطورکلی موازین اخلاقی آن جامعه برجا میگذارد.
این نماینده مجلس با اشاره به تأثیر سامانهای شدن ضوابط اقتصادی در مبارزه با قاچاق کالا بیان کرد: نظارت فیزیکی و مواجهات انسانی تأثیر کمتری در کاهش قاچاق کالا دارد و میبایست با هوشمندسازی ضوابط اقتصادی نقش ویژهای را در مبارزه با قاچاق کالا ایفا کرد.
لزوم بازنگری در مصارف ارزی کشور
وی در پایان با اعلام نیاز به بازنگری بر مصارف ارزی در ایران گفت: باتوجه به محدودیتهای ارزی کشور، کنترل و تمرکز بر مصارف ارزی باید بهصورت یکروند عادی باشد نه صرفاً در زمان تنگنا و نیاز. در همین راستا میبایست بر اساس تولیدات داخلی و نیازهای کشور روندهای معمول حوزه صنعت و تجارت بازتعریف شود و مانع حیف میل منابع ارزی شد.