پنج‌شنبه 19 مهر 1403

بیم و امید آسمان بارانی در خراسان شمالی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
بیم و امید آسمان بارانی در خراسان شمالی

بجنورد - ایرنا - بارش باران، برای مردم خراسان شمالی، که 44 درصد از جمعیت 863 هزار نفری آن در روستاها سکونت دارند و اقتصادشان بر پایه کشاورزی است، همواره مایه خوشحالی و امید بوده اما بارندگی‌های امسال همانند پارسال خسارت‌هایی را در پی داشته است.

در میان بیم و امیدهای غرش آسمان، باران همواره پیام آبادانی برای روستاییان داشته است اما سال های سال است که بارندگی ها و جاری شدن سیل، مخرب شده و خروش آن، دلهره انگیز شده است.

چهره عبوس باران و سیل، که با تخریب خانه ها، رانش زمین، تخریب راه ها و از بین رفتن محصولات کشاورزان همراه بوده، این سال ها، چهره آشنایی برای مردم است.

البته در این میان، کارشناسان می گوید، سیلی طبیعت به انسان و تخریب ها، پاسخ رفتاری است که انسان با طبیعت داشته است و اگرنه، زمین همان مادر مهربان و آسمان همان بخشنده همیشگی است.

تخریب عرصه های طبیعی، از بین رفتن پوشش گیاهی، حضور بیش از حد دام در طبیعت که برای دستیابی به سود بیشتر انجام شده و به طبیعت دست اندازی شده، سبب شده تا سیل ها، مخرب و خسارت‌زا باشد.

تخریب عرصه های طبیعی، از بین رفتن پوشش گیاهی، حضور بیش از حد دام در طبیعت که برای دستیابی به سود بیشتر انجام شده و به طبیعت دست اندازی شده، سبب شده تا سیل ها، مخرب و خسارت از باشد

رانش زمین و خسارت به منازل مسکونی، یک روی سکه باران است که دامن گیر مردم برخی از نقاط روستایی استان می شود.

خاک برخی مناطق استان، مستعد رانش است و با افزایش بارندگی ها، خاک در لایه های زیرین، می لغزد و به حرکت می افتد.

روستاییان در چند شهرستان بویژه در بجنورد و شیروان، تجربه خسارت رانش زمین به منازل خود را دارند.

امسال هنوز گزارشی از خسارت رانش زمین به منازل مسکونی گزارش نشده اما این حادثه، پارسال دلهره در روستاییان ایجاد کرد.

خسارت باران به 160 منزل روستایی 

معاون امور بازسازی و مسکن بنیاد مسکن انقلاب اسلامی خراسان شمالی در این باره گفت: باران های امسال، سبب خسارت جدی در منازل روستاییان نشده است، البته بر اساس گزارش های رسیده، باران به 80 منزل مسکونی در روستاهای فاروج و 80 واحد مسکونی در روستاهای بجنورد، خسارت وارد کرده است.

علی روحانی اظهار داشت: کارشناسان از این روستاها بازدید کردند، البته خسارت ها بسیار جزیی بوده است.

وی خاطرنشان کرد: برای بازسازی این واحدهای مسکونی، تسهیلات از محل طرح ویژه مسکن روستایی، البته با اولویت، پرداخت می شود.

خسارت 148 میلیارد ریال به تاسیسات آبی

معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی هم گفت: بارندگی ها و سیلاب امسال، 148 میلیارد ریال به تاسیسات آبرسانی در شهرها و روستاها در 6 شهرستان خسارت وارد کرده است.

رضا عطایی با بیان اینکه عمده خسارت ها، در روستاها بوده است اظهار داشت: خسارت ها از شهرستان های بجنورد، فاروج، اسفراین، گرمه، مانه و سلمقان و شیروان گزارش شده است.

وی افزود: سیلاب، سبب قطع آب در 15 روستای استان شد که البته مشکل در هفت روستا حل شد و مابقی در دست پیگیری است.

سیلاب، سبب قطع آب در 15 روستای استان شد که البته مشکل در هفت روستا حل شد و مابقی در دست پیگیری است

معاون بهره برداری شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در سیل اخیر، قنات ها، چشمه ها و خطوط انتقال آب خسارت دیده است.

قطع آب 3 سد از مدار مصرف شهروندان 

ورود سیلاب به سه سد خراسان شمالی، سبب کاهش کیفیت آب آشامیدنی در سه شهر شد که به ناچار، شرکت آب و فاضلاب استان آن را از مدار مصرف خارج کرد که البته با کاهش کدورت، آب 2 سد به مدار بازگشت.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی در این باره گفت: ورود سیلاب به سدها، سبب متلاطم شدن آب مخزن و گل آلود شدن آن شد از این رو به علت کاهش کیفیت آن، آب سه سد، از مدار مصرف بجنورد، شیروان و اسفراین خارج شد.

ورود سیلاب به سدها، سبب متلاطم شدن آب مخزن و گل آلود شدن آن شد از این رو به علت کاهش کیفیت آن، آب سه سد، از مدار مصرف بجنورد، شیروان و اسفراین خارج شد

غلامحسین ساقی اظهار داشت: آب شهروندان استان در سه شهر مزبور، از منابع سطحی (سد) تامین می شود که بخش بسیار بزرگی از مشترکان آب را به خود اختصاص داده است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی با بیان اینکه آب سد شیرین دره و بیدواز به مدار مصرف بازگشته است گفت: بروز مشکل در کیفیت آب شهر بجنورد، ناشی از سیلاب سد شیرین دره، در سال های پیش نیز تکرار شده بود.

شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی بیش از 200 هزار مشترک آب در شهرها و 121 هزار مشترک آب در روستاها دارد.

خسارت سیل به 307 کیلومتر راه

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای خراسان شمالی گفت: سیل روز شنبه هفته جاری به پنج محور شریانی و 49 محور غیرشریانی استان و در مجموع به 307 کیلومتر راه خسارت زد.

جعفر شهامت اظهار داشت: بیشترین خسارت ها در شهرستان فاروج با 180 کیلومتر و شهرستان اسفراین با 100 کیلومتر راه بوده است.

وی با بیان اینکه در اثر سیل 16 دستگاه ابنیه در راه های استان خسارت دیده گفت: راهداران تاکنون 72 مورد پاکسازی و ریزش برداری مسیرهای استان را انجام داده اند.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان شمالی خاطرنشان کرد: سیل همچنین سبب بروز مشکل تردد در 61 محور استان شد که این تعداد محور توسط راهداران بازگشایی شده است.

سیل همچنین سبب بروز مشکل تردد در 61 محور استان شد که این تعداد محور توسط راهداران بازگشایی شده است

خسارت 400 میلیارد ریالی به کشاورزان 

مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی هم گفت: سیلاب، تگرگ و باران، به 23 هزار هکتار عرصه کشاورزی استان خسارت وارد کرده است.

جواد نظری اظهار داشت: خسارت سیل و بارندگی به بخش کشاورزی، 400 میلیارد ریال برآورد شده است.

وی افزود: در حوزه راه ها و ابنیه فنی هم میزان خسار های سیل، حدود 100 میلیارد ریال گزارش شده است.

20 میلیون مترمکعب آب وارد سدها شد

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی گفت: 20 میلیون مترمکعب آب در پی بارندگی‌های 21 روز گذشته وارد مخازن سدهای استان شد.

سیدعقیل مرتضوی اظهار داشت: این میزان آب ورودی به سدهای استان مدیریت و در این مدت، 15 میلیون مترمکعب از این روان آب ها ذخیره شده است.

وی خاطرنشان کرد: بر این اساس، برای ظرفیت سازی در سدها، پنج میلیون مترمکعب آب از این مخازن سدها هم رها شده است.

مرتضوی افزود: اکنون رهاسازی آب در سدهای شیرین دره شهرستان مانه و سملقان، بیدواز شهرستان اسفراین و سد چندیر در شهرستان مرزی راز و جرگلان در حال انجام است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی خاطرنشان کرد: سد چری در شهرستان فاروج، پس از بارندگی های روزهای گذشته پر شد و دوشنبه‌شب سرریز کرد.

اکنون هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی 234 میلیون متر مکعب آب در خراسان شمالی در دست بهره برداری است که بیش از نیمی از مخازن این سدها پر است.

برخی مناطق استان خراسان شمالی در هفته جاری بیش از 70 میلیمتر بارندگی داشتند.

خراسان شمالی با جمعیت 863 هزار نفر واقع در شمال شرق کشور دارای 344 هزار هکتار زمین کشاورزی و باغی است.

*س_برچسب‌ها_س*