دوشنبه 8 بهمن 1403

بی‌نیازی به واردات برخی محصولات، به همت دانش بنیان‌ها ممکن می‌شود

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بی‌نیازی به واردات برخی محصولات، به همت دانش بنیان‌ها ممکن می‌شود

علیرضا عطاری، عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان تولیدی کارنو ایده‌آل آرمان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، درباره شروع فعالیت خود گفت: در ابتدای شروع فعالیت‌مان کارنو به عنوان یک شرکت نوپا و تازه تأسیس شده سابقه‌ای در نزد کارفرمایان نداشت. تقریباً سال 88، در مرکز رشد دانشگاه شریف فضای کوچکی به ما دادند که آنجا کارمان را شروع کنیم. در ابتدا بر روی بازسازی و جوان‌سازی پره‌های...

علیرضا عطاری، عضو هیئت مدیره شرکت دانش بنیان تولیدی کارنو ایده‌آل آرمان در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، درباره شروع فعالیت خود گفت: در ابتدای شروع فعالیت‌مان کارنو به عنوان یک شرکت نوپا و تازه تأسیس شده سابقه‌ای در نزد کارفرمایان نداشت. تقریباً سال 88، در مرکز رشد دانشگاه شریف فضای کوچکی به ما دادند که آنجا کارمان را شروع کنیم. در ابتدا بر روی بازسازی و جوان‌سازی پره‌های توربین گازی مطالعه و تحقیق کردیم که بعد یکسال توانستیم آن را به ثمر برسانیم و کارنو کار کاملاً جدید و تخصصی (و به عنوان تحقیق و بررسی) خود را در زمینه بازسازی و جوانسازی پره‌های توربین گازی آغاز نمود و به عنوان اولین شرکت ایرانی و داخلی توانست این بحث را در شرکت‌های چهارگانه وزارت نفت جا بیاندازد. عطاری در ادامه تصریح کرد: اگر به صورت کلی بخواهم این موضوع را بیان کنم، این است که وقتی پره‌های توربین‌های گازی که از جنس آلیاژ‌های خاص یا همان سوپرآلیاژ‌ها هستند طی چندین هزار ساعت در یک سیکل کار می‌کنند (یا همان در طی یک اورهال اساسی)، دچار خستگی، خزش و شکست می‌شوند که بناچار بایستی این قطعات تعویض شوند، این شرکت توانست در همان سال‌های ابتدای تأسیس خود و با در اختیار داشتن یک نیروی کار و یک کارگاه، این قطعات را به روش‌های خاص بازسازی نماید و طی سیکل‌های عملیات‌های حرارتی ویژه، ساختار قطعات و پره‌ها را به ساختار اولیه خود برگرداند تا بتوان دوباره به عنوان قطعات اصلی در توربین استفاده کرد. وی با شاره به تاثیر این قطعات در صرفه جویی هزینه گفت: هزینه این کار به مراتب کمتر از خرید یک ست پره نو بوده و در کمترین زمان ممکن به دست مشتری می‌رسد؛ لذا با این کار برای مشتریان در صنعت نفت و موفقیت آمیز بودن این فرایند، کارنو توانست سخنی برای گفتن در عرصه نفت، گاز و پتروشیمی داشته باشد. این فارغ التحصیل دانشگاه شریف ادامه داد: پس از انجام چندین کار مشابه برای بهره برداران مختلف و اعلام رضایت ایشان از کار‌های انجام شده، بر آن شدیم که فعالیت مهندسی، مهندسی معکوس و تدوین دانش فنی قطعات حساس و مورد نیاز کشور در زمینه توربین‌های گازی را آغاز کنیم و از قطعات ساده‌ای مانند پیچ‌های ویژه، شفت‌های روتور‌های توربین با توان کمتر از 2 مگاوات شروع کرده و این قطعات را ساختیم و به مشتریان خود تحویل دادیم و در حال حاضر نیز مجموعه‌های روتو‌های توربین‌های گازی تا توان 30 مگاوات و تجهیزات مکانیکی جانبی توربین‌ها را در داخل کارگاه خود تولید می‌کنیم. بی‌نیازی به واردات برخی محصولات، به همت دانش بنیان‌ها ممکن می‌شود عطاری با توجه به فعالیت در زمینه ناوگان ریلی و بی‌نیاز کردن این مجموعه از واردات افزود: پس از گذشت سه سال از فعالیت شرکت و انباشت سابقه درخشان در زمینه مذکور و ساخت قطعات، در زمینه تجهیزات ریلی نیز ورود پیدا کردیم و از سال 1391، شروع به تدوین دانش فنی و ساخت قطعات یک مجموعه توربوشارژر که در ناوگان ریلی مورد بهره برداری قرار می‌گیرد کردیم و پس از یک سال تحقیق و توسعه و تهیه نقشه‌های ساخت، توانستیم یک مجموعه توربوشارژر را از طریق مهندسی معکوس و بهینه سازی، با استفاده از ظرفیت‌های داخل کشور و به صورت کاملأ ایرانی ساخته و به کارفرمای خود تحویل دهیم وتوانستیم مجموعه ناوگان ریلی را بی نیاز از واردات این نوع توربوشارژر از خارج از کشور بکنیم. در حال حاضر این توربوشارژر در این شرکت تولید می‌شود.

وی ادامه داد: همزمان با فعالیت شرکت در زمینه ریلی، از ساخت قطعات صنعت نفت، گاز و پتروشیمی هم غافل نشدیم و حدود 3000 نوع از قطعات ویژه را ساختیم و تحویل مشتریان دادیم که مورد تست و بهره برداری قرار گرفته و در صنعت در حال کار هستند. در ابتدای سال 1397 یعنی پس از گذشت 10 سال از شروع فعالیت مجموعه ما که حدود 40 نفر پرسنل ثابت و مشاور متخصص، 3000 متر مربع فضای کارگاهی و دفتری داشتیم، تصمیم گرفتیم با توجه به نیاز‌های تخصصی کشور و صنایع مختلف انرژی، ما نیز فعالیت تخصصی خود را افزایش داده تا کمک بیشتری به صنعت کشور بنماییم لذا ایده راه اندازی و تجهیز خط ریخته گری دقیق تحت خلأ مطرح شد. عطاری با اشاره ثبت این مجموعه به عنوان یک شرکت دانش‌بنیان گفت: از آنجا که شرکت ما به عنوان شرکت دانش بنیان از سال 1393 شناخته شده است و مورد تأیید معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری می‌باشد، لذا با توجه به تسهیلات تجاری سازی که در صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری وجود دارد، این طرح را به صندوق مذکور اعلام کردیم و با حمایت مالی و معنوی صندوق، شروع به احداث و راه اندازی این خط ریخته گری دقیق کردیم. در پایان سال 1399 طرح به صورت کامل به بهره برداری و نمونه‌های ازمایشی پره‌های توربین گازی و سایر قطعات پیچیده و خاص نیز تولید گردید.

عضو این شرکت دانش بنیان با شاره به اشتغالزایی مستقیم این شرکت گفت: اولین شرکت کاملا خصوصی و بدون وابستگی هستیم که در زمینه ریخته‌گری دقیق تحت خلاء فعالیت دارد. در حال حاضر شرکت کارنو با حدود 60 نفر پرسنل، مشاور متخصص و فارغ التحصیل از دانشگاه‌های معتبر، 100 زنجیره تأمین داخلی و خارجی، 5000 متر مربع فضای اداری و کارگاهی، به عنوان تنها و اولین شرکت کاملأ خصوصی در زمینه ریخته گری دقیق قطعات ناحیه داغ توربین‌ها و تجهیزات دوار مطرح است و می‌تواند در صورت حمایت بیش از پیش نهاد‌های دولتی، در این زمان تحریم و. به سهم خود نیاز‌های فناورانه کشور را برطرف نماید. کلیشه‌ها سد راه تولید عطاری با اشاره به موانع تولید گفت: مشکلات و موانع ما تولید کننده ها، چندین مورد کلیشه‌ای است که طی این 15 سال سابقه شرکت حل نشده است و فکر کنم حل نمی‌شود که هیچ، بیشتر هم خواهد شد. ما به عنوان تولید کننده باید به فکر افزایش تولید، بهره وری، ایجاد اشتغال و تحقیق و توسعه باشیم، ولی متآسفانه 80 درصد انرژی ما صرف پیگیری و رفع مشکلات کلیشه‌ای همچون عدم پرداخت مطالبات توسط کارفرمایان، تقریبأ 95 درصد مشتری‌های ما دولتی هستند و به راحتی عنوان می‌کنند بودجه فعلأ نداریم و مطالبات را به موقع پرداخت نمی‌کنند؛ هر چند که ما راضی هستیم این مطالبات طی حداقل سه ماه پرداخت شود، ولی اکثر مواقع علیرغم پیگیری مکرر و مستمر بیش از یک سال بطول می‌کشد.

عدم هماهنگی ارگان‌های مربوطه که تمامی ارگان‌ها و نهاد‌ها صرفأ به فکر منفعت خود هستند و در اکثر مواقع به فکر پیمانکار و تولید کننده نیستند همچنین ایجاد و تغییر قوانین، و ماده تبصره‌های دست و پا گیر آن‌ها از دیگز مشکلات تولید کنندگان است. وی ادامه داد: جالب است بدانید که وقتی تمامی این مشکلات، نزد کارفرما‌ها و یا سایر ارگان‌ها مطرح می‌شود، حق را به ما می‌دهند و اظهار می کنند که حق با شماست، ولی دست و پای ما بسته است و هیچ کاری نمی‌توانیم بکنیم. مشکلات مفاصا حساب تامین اجتماعی، طولانی بودن فرایند ثبت سفارش و واردات، عدم هماهنگی ارگان‌های مختلف دولتی با همدیگر، مانع تراشی برخی ارگان‌ها از جمله موانعی است که انرژی تولید کننده را می‌گیرد.

این عضو شرکت دانش بنیان با اشاره به شعار سال و عدم توجه مسئولین تصریح کرد: برخی از ارگان‌های دولتی شعار حمایت از دانش بنیان و تولید ملی بر روی سربرگ خود می‌زنند، ولی بزرگ‌ترین حامی واردات هستند. این ارگان‌ها برای سفارش به شرکت‌های داخلی مراجعه نمی‌کند و علاقه فزاینده به واردات از چین دارند؛ در حالی که شرکت ما پتاسیل رفع نیاز این ارگان‌ها را دارد.

لازم به ذکر است، علیرضا عطاری، فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد رشته ریخته گری دانشگاه صنعتی شریف است. او در سال 1387 با توجه به سابقه و تجربه خود که سال‌ها در زمینه توربوماشین‌ها فعالیت داشته، شرکت دانش بنیان تولیدی کارنو ایده‌آل آرمان را تأسیس کرده است. زمینه فعالیت شرکت، مهندسی، مهندسی معکوس، ساخت، بازسازی و اورهال توربوماشین‌ها شامل توربین‌های گازی، بخار و توربوشارژر و کلأ تجهیزات دوار است.

بی‌نیازی به واردات برخی محصولات، به همت دانش بنیان‌ها ممکن می‌شود 2