تأمین 25 درصد گاز کشور از محل ذخیرهسازی تا سال 1405
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، یکی از مهمترین دغدغههای اقتصادی دولتها در ایران در سالهای گذشته به صادرات نفت کشور مرتبط بوده است، با افزایش تحریمهای غرب علیه ملت ایران، صادرات نفت کشور با چالش جدی مواجه شد.
صادرات نفت با وجود تحریمها در ماه می (اردیبهشت ماه) به 1.9 میلیون بشکه در روز رسید.
در آغاز کار دولت سیزدهم ارقام صادرات نفت بسیار پائین بود، اما خوشبختانه با شروع این دولت و اقدامات و رایزنیهایی که صورت گرفت، ظرفیت و بازارهای خوبی برای فروش نفت کشور شناسایی شد و توانستیم در ماههای ابتدایی شروع به کار دولت آمار صادرات نفت را صعودی کنیم.
با استفاده از ابزار دیپلماسی انرژی و تقویت روابط با کشورهای آمریکای لاتین آسیایی و آفریقایی بازارهای جدیدی را برای فروش نفت خود ایجاد کرده است.
با وجود تحریمها فروش نفت نه تنها کاهش نیافت بلکه حتی تشدید هم شده است، تحریمهای ظالمانه به نسبت روزهای اول سختتر هم شده است اما با تلاش دولت، ظرفیت تولید نفت و صادرات در کشور افزایش یافته و بازارهای جدید را به دست آوردیم و در ماههای آینده خبرهای خوبی در این حوزه خواهید شنید.
* افزایش یک میلیون بشکهای تولید نفت در 6 ماه
با خروج آمریکا از برجام در دولت گذشته بیش از یک میلیون بشکه ظرفیت تولید نفت کشور به دلیل تحریمها و نبود تعمیرات به موقع تأسیسات نفتی کاهش یافت اما در آغاز به کار دولت سیزدهم با هزینه 500 میلیون دلاری و در مدت 6 ماه توانستیم این ظرفیت از دست رفته را برگردانیم؛ 20 ماه پیش صادرات نفت به روزانه کمتر از 300 هزار بشکه هم رسیده بود و وجود حدود 80 میلیون بشکه میعانات گازی روی آب در خلیج فارس در حال تبدیل شدن به پاشنه آشیل صنعت نفت بود.
راهکار دولت قبل برای حل این موضوع افزایش تعداد نفتکشهای اجارهای و هزینه 450 میلیون دلاری سالانه در این زمینه بود و بیش از 3 سال میعانات گازی تولید کشور را روی آب ذخیره کرده بودند، اما در دولت سیزدهم صادرات نفت کشور در سختترین شرایط ممکن نسبت به سال 1401 دو برابر شد زیرا در ابتدای آغاز به کار دولت سیزدهم بیش از 480 هزار میلیارد تومان کسری بودجه وجود داشت که با افزایش فروش نفت و وصول مطالبات نفتی این کسری جبران شد.
درآمد نفتی کشور در سال 1401 نسبت به 1400 بیش از 79 درصد افزایش داشته است که این موضوع اقتدار صنعت نفت را می رساند.
تازه ترین گزارش بررسی آماری انرژی جهان از افزایش نزدیک به 170 هزار بشکهای تولید نفت ایران در سال 2022 میلادی نسبت به سال پیش از آن (2021) حکایت دارد. تولید نفت ایران نفت خام میعانات گازی و مایعات گازی در سال 2022 میلادی به 3 میلیون و 822 هزار بشکه در روز رسید.
هر چند که این رقم در سال پیش از آن (2021) 3 میلیون و 653 هزار بشکه در روز ثبت شده بود.
مقایسه این آمار نشان از افزایش روزانه 169 هزار بشکه ای با رشد 6.4 درصدی تولید نفت خام ایران در بازه زمانی یادشده دارد. آژانس بینالمللی انرژی نیز با ادعان به رنگ باختن تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران نوشت: «باوجود تحریمهای سخت مالی، تولید روزانه نفت ایران در سال 2022 حدود 130 هزار بشکه و از ابتدای سال جاری میلادی 350 هزار بشکه افزایش داشته است».
* اجاره 480 میلیون دلاری شناور میعانات گازی در دولت سیزدهم حذف شد
روزانه 800 هزار بشکه میعانات گازی در کشور تولید میشود، با تلاش دولت، نه تنها میعانات تولید شده، فروخته شده، بلکه میعانات گازی از پیش ذخیره شده هم با وجود تحریم ها فروخته شده و میعانات روی آب به صفر رسیده است؛ 480 میلیون دلار هزینه اجاره 87 میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب میشد که این هزینه در دولت سیزدهم برطرف شده و کشتی ها آزاد و به ناوگان حمل نفت اضافه شده اند.
در شهریور 1400 میزان 87 میلیون بشکه میعانات گازی شناور روی آب از چالشهای مهم و مشکل اساسی و پاشنه آشیل دولت بود و مشتری یابی برای این میعانات گازی که حتی دو فاز شده بودند و تغییر رنگ هم داده بودند؛ کاری بسیار سخت بود و همه مخازن در خشکی و دریا پر شده بود با قرادادهایی که توسط وزارت نفت منعقد شده، تراز آن به سمت منفی شدن پیش میرود و درخواست برای میعانات گازی بیش از تولید میعانات گازی است.
* توسعه طرح های ذخیره سازی گاز در دولت سیزدهم
دولت اکنون با اجرای هفت طرح مغفول مانده ذخیره سازی گاز طبیعی عزم خود را جزم کرده است تا در یک برنامه 5 ساله منتهی به سال 1405 با هدف ایجاد ظرفیت برداشت 114 میلیون مترمکعب در روز عقب ماندگیهای توسعه ای را جبران کند.
وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران برای تحقق این هدف توسعه فاز 2 ذخیره سازی گاز طبیعی در مخزن شوریجه به منظور افزایش ظرفیت سالانه ذخیره سازی 4.5 میلیارد مترمکعب در سال با حفاری 28 حلقه چاه جدید، توسعه ذخیرهسازی گاز طبیعی در سراحه با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی سالانه کشور به 1.5 میلیارد متر مکعب، طرح پیش امکان سنجی ذخیره سازی گاز در میدان مختار با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی سالانه کشور به 15 میلیارد متر مکعب، طرح امکان سنجی ذخیره سازی گاز طبیعی در گنبد نمکی نصرآبادکاشان به منظور افزایش ظرفیت ذخیره سازی سالانه 500 میلیون مترمکعب، طرح ایمن سازی چهار حلقه چاه ذخیره سازی گاز طبیعی در آبخوان پورتشا، طرح امکان سنجی ذخیرهسازی گاز در ساختار قزل تپه با هدف افزایش حجم ظرفیت ذخیره سازی روزانه گاز کشور در فصلهای سرد سال به 28 میلیون مترمکعب و طرح امکان سنجی ذخیره سازی گاز طبیعی بانکول با هدف افزایش ظرفیت ذخیره سازی روزانه گاز کشور تا 11 میلیون مترمکعب را در دستور کار قرار داده است.
پیشبینی میشود با این کار تا سال 1405 حدود 25 درصد گاز کشور از محل ذخیره سازی تأمین شود.
پایان پیام /