دوشنبه 6 مرداد 1404

فرهنگی وب‌گاه تابناک

فرهنگی وب‌گاه تابناک

با وجود اعلام حضور برخی سینماگران در سی و هشتمین جشنواره فیلم فجر، با اطمینان می‌توان گفت بعید حتی صاحبان یک فیلم سینمایی حضور در بخش اصلی از حضور در جشنواره فجر انصراف دهند و از شرکت در مهم ترین رویداد فرهنگی کشور صرف نظر کنند و با این اوصاف می‌توان پیش بینی کرد ترکیب آثار انتخاب شده در این دوره از جشنواره در معرض نمایش عمومی قرار می‌گیرد.

پس از آنکه ادبیات ناپسندی در فضای نقد برخی رفتارهای شماری از سینماگران در برخی برنامه‌های تلویزیونی مطرح شد و در تداوم رویدادهای اخیر، خانه سینما و کانون کارگردانان سینما و همچنین رئیس سازمان سینمایی و دبیر جشنواره فجر واکنش نشان دادند

آکادمی علوم و هنرهای سینمایی اسکار فهرست نامزدهای نود و دومین دوره جوایز سینمایی اسکار در شاخه‌های گوناگون اعلام کرد. مراسم اعطای جوایز نود و دومین دوره جوایز سینمایی اسکار در تاریخ 10 فوریه (بامداد دوشنبه 21 بهمن) برگزار خواهد شد.

به عنوان نمونه، عادل فردوسی پور و محمدحسین میثاقیان، که هر دو سابقه روزنامه نگاری سینمایی ندارند، به عنوان خبرنگاران سینمایی بدون رسانه در نظر گرفته شده‌اند و قرار است، تحت عنوان مهمان در این دوره کنار هم بنشینند و در کاخ جشنواره فیلم نگاه کنند که قاعدتا نوعی رانت کم‌ارزش را برای خبرنگارانی که جزو حائزین شرایط قرار نگرفته‌اند، متبادر می‌کنند.

خارج شدن فیلم سینمایی «قاتل و وحشی» به کارگردانی «حمید‌نعمت‌الله» از بررسی هیات انتخاب بخش سودای سیمرغ این دوره جشنواره، به دلیل برخی مشکلات مالکیتی پیرامون این فیلم و براساس نظر معاونت نظارت و ارزشیابی و خانه سینما به عنوان مراجع ذیصلاح موضوع تهیه‌کنندگی و مالکیتی فیلم است.

طبق نظر دکتر مجیدی شاه حسینی پهلوانی مهم‌ترین ویژگی قهرمان ایرانی و محل تفاوت اصلی با ابرقهرمان های هالیوودی است. از نظر این استاد دانشگاه پهلوان ایرانی همیشه طرفدار مستضعفین عالم، غیرتمند و در اختیار اراده خداوند است. این قهرمان می تواند بر خلاف چهره عضلانی ابرقهرمان های هالیوودی همانند شهید رجایی و شهید قاسم سلیمانی ظاهری نحیف اما روحی قوی داشته باشد.

حسن آقا کریمی، عضو هیات داوری خانه سینما گفت: سرمایه گذار اولیه کار صادق رنجکشان انصراف داده و عباس نادران کار را ادامه داده و قرار بود هزینه‌های اولیه را آقای نادران پرداخت کند. گویا چک‌های آقای نادران پاس نشده و اگر آقای رنجکشان چک را خرج کرده باشد مالکیت، طبق تفاهم نامه پابرجاست.

«دست‌انداز» به کارگردانی کمال تبریزی، «ستاره بازی» اثر هاتف علیمردانی، «سلفی با دموکراسی» به کارگردانی علی عطشانی، «آفتاب نیمه‌شب» اثر شهریار بحرانی، «مجبوریم» به کارگردانی رضا درمیشیان، «قاتل و وحشی» ساخته حمید نعمت‌الله و «عنکبوت» به کارگردانی ابراهیم ایرج زاد، از جمله آثاری هستند که به دلایل مختلف پذیرفته نشده‌اند.

فیلم سینمایی «ما | US» به کارگردانی جوردن پیل مهم ترین فیلم ترسناک سال‌های اخیر سینما است؛ فیلمی که اگرچه در خلق صحنه‌های ترسناک تاثیرگذار ظاهر می‌شود اما سازنده‌اش با وجود همه جاه‌طلبی‌اش در خلق روایت، در داستان گویی ملال آور ظاهر شده و تماشاگر از جایی به بعد، خسته می‌شود.

شاید به دلیل اینکه فیلم «مشت آخر» با استانداردهای تلویزیونی ساخته شده است و صرفا موضوع و ایده جالبی دارد، انتظار زیادی از آن نمیرود، اما بالاخره همین استاندارد هم حداقل منطق لازم برای ایجاد فضای کمدی حاکم را می‌طلبد. اینکه شروع قصه و از سرگیری آن برای رساندن دو شخصیت اصلی به هم، با یک عکس در درون گوشی دزدی به عنوان سرنخ اصلی، آغاز شود و از طریق همان عکس که اتفاقا از زاویه داخل خانه...

همزمان با شهادت حاج قاسم سلیمانی، مجموعه تصاویر پراکننده از این قهرمان ملی پخش شد؛ تصاویری که اگرچه بغض را در گلوی مردم می‌آورد اما به لحاظ حرفه‌ای فاقد اندک انسجام مورد انتظار بود و از آن تلخ‌تر اینکه اساسا مستندی کوتاه نیز از این سردار شهید پخش نشد و مشخص گشت علی‌رغم هزینه سرسام‌آور در مجموعه‌های متعددی فرهنگی حاکمیتی و دولتی، اندک اهتمامی در ثبت و حفظ تاریخ ایران وجود ندارد.

تهدیدهای دونالد ترامپ مبنی بر هدف قرار دادن اماکن فرهنگی ایران که بار دیگر از سوی او تکرار شد و برخلاف توجیهات اطرافیانش، مشخص شد اشتباه نگارشی نبوده و تعمدا به آن اشاره کرد، واکنش‌های بسیار گسترده‌ای داشت؛ به گونه‌ای که حتی گروه‌هایی از اپوزیسیون نیز نسبت به آن واکنش شدیدی نشان دادند و از رفتار دولت آمریکا اعلام برائت کردند.

اینک که به برکت فداکاری و جانفشانی مردم منطقه و رشادت‌های سردار شهید قاسم سلیمانی ریشه داعش در منطقه خشکانده شد، تفکر و اندیشه خطرناک داعش به زبان رئیس‌جمهور آمریکا بازتولید می‌شود. توییت اخیر رهبر یکی از بزرگ‌ترین کشورهای جهان به وضوح نماد حمایت همه جانبه از گروه‌های افراطی در تخریب میراث فرهنگی کشورهاست و مجوزی است برای ادامه این کار در آینده.

هدف از این اقدام، کاهش هزینه پاسخ به ایران بوده اما در مقابل، اتفاقی که افتاده، رویکردی مغول‌گونه نسبت به ایران است. آخرین بار که اهداف فرهنگی ایران هدف قرار گرفت، از سوی مغول‌ها بود و حتی اشغالگران بعدی نیز دست به تخریب آثار تمدنی نزدند. در عصر معاصر نیز تنها گروهی که آثار فرهنگ و تمدنی را تخریب کرده، داعش است.